Прокуратурата крила нарушения на ЕРП-тата 3 години?

Семерджиев сигнализирал Борис Велчев през 2010 година
Обновена: 10 апр 2013 20:05 | 10 апр 2013 20:01,
129
Прокуратурата крила нарушения на ЕРП-тата 3 години?
Протестите започнаха именно заради тока. Снимка: архив Булфото

Още през 2010 година бившият вече шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев е сигнализирал до тогавашния главен прокурор Борис Велчев за нарушения на енергоразпределителните длужества, предаде bTV.

Документът от юли 2010 година, който всъщност е резюмето на първия регулаторен одит, който комисията е направила в трите компании ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН (сегашната Енерго Про) за периода 2005-2009 г.

Семерджиев сигнализира Велчев за разкрити от ДКЕВР нарушения и в трите компании. В документа се разкрива с факти и документи как енергодружествата, без знанието и санкцията на държавата, са прехвърлили почти всички свои дейности на свързани фирми и така са надули разходите си.

В този документ се описва подробно как енергодружествата заобикалят Закона за обществените поръчки и чрез външни услуги точат печалби от десетки милиони към фирмите майки. Разкрива се дори схема как ЧЕЗ е работила като банка. Отпускала на свързани фирми кредити на лихви по-ниски от пазарните.

„Общо за трите дружества е констатирано, че заложените условия по лицензиите не са изпълнени, както и не е съблюдавано становището на ДКЕВР, че стойността на изнесените услуги не следва да надвишава разходите за тяхното извършване преди изнасянето им”, пише още в сигнала си регулаторът, с който bTV разполага.

Тогавашният главен прокурор Борис Велчев предава сигнала на ДКЕВР на Върховната касационна прокуратура, а тя го възлага на прокурор от Софийската градска прокуратура. Обвинител Снежана Копчева, която сега е в болнични, започва проверка, но отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за престъпление. Прокурорът обаче така и не изследва по същество нарушили ли са трите ЕРП-та своите лицензи, както твърди регулаторът.

Протестите, който доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов запонаха точно поради високите сметки за ток за зимните месеци. Хората масово излязоха по уличите в знак на протест, срещу високите цени на електроенергията и политиката на ЕРП-тата. Те се обявиха за отнемането на лицензите им.

През март  главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че започва процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ. Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в ДКЕВР били установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия, обясни Цацаров. В началота на април пък стана ясно, че прокурорската проверка е открила фрапиращи наруения в дейността на ЕРП-тата и ДКЕВР, както и БЕХ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
10
 
! Отговори
а преди 11 години
А бат ви Бойко от кога е в управлението- то не беше главен секретар,кмет,премиер,космонавт?!
68
5
 
12
 
! Отговори
Тоягов преди 11 години
Комунистите продадоха енергетиката с много нарушения на закона.Семерджиев уведомил бившия главен прокурор Борис Велчев,който е пак от висше комунистическо потекло.Е,как комунист ще осъди комунист? Комунистическата мафия съсипа майка България и народа.
67
1
 
6
 
! Отговори
az преди 11 години
национален фронт за спасение на българия istinski Bulgari neka da izberem pravilniq izbor
66
1
 
14
 
! Отговори
до Съда и до Раайков преди 11 години
Хайде господа прокурори!Какво още ви трябва за да има издадени заповеди за задържане на Румен Овчаров, Красимир Георгиев, Богомил Манчев и директорите на НЕК подписвали платежни нареждания за милиарди без да има законно основание за това за т.н АЕЦ"Белене" ?Какво още ви трябва за да се обърнете към ФБР, Скотланд Ярд и органите на правоохраната в Италия, Чехия и Германия, за да започнете съвместно международно криминално разследване на АЕЦ"Белене", Марица Изток 1 и 3 и всичко в ЕРП-тата?
65
0
 
8
 
! Отговори
ЗАЛУДУ преди 11 години
100000000ЛВ ЗА ПОДСЛУШВАНЕ?!
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ново 20 за БУДА-мутрата
63
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Частната собственост НЕ Е НЕПРИКОСНОВНЕНА - АКО БЕШЕ, нямаше *** да крадат а воля, да разбиват къщи и да изнасилват стари жени. Това не е извинение!! Неприкосновени засега..за тлъстите комисионни на крадливите политици, които продадоха България. Но всичко се връща, кучета. Ще увиснете на въжето!!
62
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега разбрахте ли, че НЯМА НИКАКВИ ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИТОРИ, а окупатори и колониалисти? Къде са инвестициите? Пияните педофили англичани, които купуват селски къщи за 5000 евро и блудстват с деца ли? Лъжливите ДЪРЖАВНИ западни компании, които скубят бедния българин? Криминалните руски структури, които изкупиха петролната промишленост? Гръцките инвеститори, които държат жените шивачки с 200 лв заплата на месец? Американските 'благодетели', на които харизахме военна база? Искаме си държавата!
61
3
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Кои избраха Б,Велчев- червените,а сега защо квичите като заклещени бе червени *** ,кои знае още колко л- на ще замиришат като се разрови прокуратурата.
60
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
как да се осъдаят ЕРП-тата,като всички енергийни дружества са продадени,като частни лица.Мариците навремето са откупени,и са претижание на частно лице,оттам вече се е продавало като частен обект.А по закон частната собственост е непрекоснавенна.Така узакониха всички държавни предприятия-като ги направиха частна собственост.
59
0
 
14
 
! Отговори
:) преди 11 години
Някой няма ли да излезне и да каже, защо ни трябват тези ЕРП-та? Защо тази дехсност не се поеме от НЕК и парите да остават в държават?
58
4
 
12
 
! Отговори
bogomil.avramovhemy преди 11 години
ПОДОБНО БЕЗОБРАЗИЕ - РАЗОРЯВА ДЪРЖАВАТА. ЗА СИДЕРОВ - С ДВЕ РЪЦЕ - ДА ВИДИМ ЩО МОЖЕ ДА СТОРИ.
57
5
 
19
 
! Отговори
морски преди 11 години
Най-големите престъпници в България са ГЕРБ,поредното доказателство е тая статия.
56
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Та, на кои е служил Б.Белчев???Кои е прикривал???На БСПрестъпниците пак им лъснаха зад.иците.
55
7
 
12
 
! Отговори
bbb преди 11 години
все повече се замислям Атака му е маиката
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за нищо не ставате гюбрета сте . за пари и майките ще си продадете ***
53
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-скоро ГЕРБ са крили.... !!!За послушание Б.Велчев стана конституционен съдия !
52
3
 
12
 
! Отговори
George1 преди 11 години
Затова Роску *** трябва да бъде разкаран от президентството и брадясалият алкохолик Борис Велчев да бъде вкаран в затвора.
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема за фотоволтаиците е от ГЕРБ с новия закон. Спомнета се мъдрите думи на ББ : Ако може цялата държава да е с вятърни перки, щях да го направя. Като отидеш в Северна България и все едно вечер си в приказките - червените лампички светят, стотици хиляди перки се въртят."Така, че ГЕРБ да си .... та
50
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Приятел,не разбра ли ,че нито пилот,нито самолет има,защото трябва да си страшно ,обратното на умен,за да съсипеш за 23 години една цяла нация.