Прокуратурата крила нарушения на ЕРП-тата 3 години?

Семерджиев сигнализирал Борис Велчев през 2010 година
Обновена: 10 апр 2013 20:05 | 10 апр 2013 20:01,
129
Прокуратурата крила нарушения на ЕРП-тата 3 години?
Протестите започнаха именно заради тока. Снимка: архив Булфото

Още през 2010 година бившият вече шеф на ДКЕВР Ангел Семерджиев е сигнализирал до тогавашния главен прокурор Борис Велчев за нарушения на енергоразпределителните длужества, предаде bTV.

Документът от юли 2010 година, който всъщност е резюмето на първия регулаторен одит, който комисията е направила в трите компании ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН (сегашната Енерго Про) за периода 2005-2009 г.

Семерджиев сигнализира Велчев за разкрити от ДКЕВР нарушения и в трите компании. В документа се разкрива с факти и документи как енергодружествата, без знанието и санкцията на държавата, са прехвърлили почти всички свои дейности на свързани фирми и така са надули разходите си.

В този документ се описва подробно как енергодружествата заобикалят Закона за обществените поръчки и чрез външни услуги точат печалби от десетки милиони към фирмите майки. Разкрива се дори схема как ЧЕЗ е работила като банка. Отпускала на свързани фирми кредити на лихви по-ниски от пазарните.

„Общо за трите дружества е констатирано, че заложените условия по лицензиите не са изпълнени, както и не е съблюдавано становището на ДКЕВР, че стойността на изнесените услуги не следва да надвишава разходите за тяхното извършване преди изнасянето им”, пише още в сигнала си регулаторът, с който bTV разполага.

Тогавашният главен прокурор Борис Велчев предава сигнала на ДКЕВР на Върховната касационна прокуратура, а тя го възлага на прокурор от Софийската градска прокуратура. Обвинител Снежана Копчева, която сега е в болнични, започва проверка, но отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за престъпление. Прокурорът обаче така и не изследва по същество нарушили ли са трите ЕРП-та своите лицензи, както твърди регулаторът.

Протестите, който доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов запонаха точно поради високите сметки за ток за зимните месеци. Хората масово излязоха по уличите в знак на протест, срещу високите цени на електроенергията и политиката на ЕРП-тата. Те се обявиха за отнемането на лицензите им.

През март  главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че започва процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ. Още при началната проверка на Върховната административна прокуратура в ДКЕВР били установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия, обясни Цацаров. В началота на април пък стана ясно, че прокурорската проверка е открила фрапиращи наруения в дейността на ЕРП-тата и ДКЕВР, както и БЕХ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MI6OKA VEL4EV VAN OT KONSTITUCIONIA SAD I NAPRAVO NA RAZTREL . PROKUROR PRIKRIVAL PRESTAPNICI . NA TQH AKO IM E PROSTENO ZA6TOTO SA PRESTAPNICI ZA PROKUROR TOVA E NEPROSTIMO . AKO NE BADE SADEN TOZI MAFIOT PROKUROR ZNA4I BALGARIA VE4E NE SA6TESTVUVA . DA IDVA " 4I4KO LIN4 "
88
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стефан гагамизов работи за Ковачки !!!Има 2 статия за него в Бивола +записи
87
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отдавна ви писах че НЯМА НИКАКВИ ЧУЖДЕСТРАННИ ИНВЕСТИТОРИ, а окупатори и колониалисти от родни престъпници. Престъпници които и днес са на свобода и харчат крадените пари от нас
86
8
 
6
 
! Отговори
до Бългаите преди 11 години
Аз и всички мои приятели искаме да гласуваме за Стефан Гамизов,.Не трябва да позволяваме кадърните да са в сянка а защитата на крадците в крадците в управлението,Плевнелиев трябва да изхвърчи като тапа от поста си, защото точно енергиините мафиоти го натресоха на Борисов и Борисов както винаги нямаше сили да откаже особено когато в натиска са включени и олигарси. Народе мой учете и си образовайте децата, защото учени и образовани хоа не се подават на манипулация.Това е проблема
85
2
 
14
 
! Отговори
ЗАЩО СЕ ЧУДИТЕ? преди 11 години
Всички милионери от Позитано -20, се защитават ревностно от червената мафия и нейните платени прокурори и съдий!КОРУПЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ --ЗАПОЧВА ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТ---КУПЕТЕ СИ ОРЪЖИЯ.
84
2
 
12
 
! Отговори
ТОВА Е ИСТИНАТА !!! преди 11 години
СЪДЕБНАТА СИСТЕМА--ПОСЛЕДНИЯ ЗАЩИТЕН РУБЕЖ, НА ЧЕРВЕНАТА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ ОТ ПОЗИТАНО-20!СЪДЕБНАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ ---ЗАЩОТАВА КРАДЦИ ,ПРЕСТЪПНИЦИ И УБИЙЦИ!Нищо чудно---ТЯХ ГИ Е ОБУЧАВАЛА и ВЪЗПИТАВАЛА ... ЕДНА ПАРТИЯ!
83
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо не напишете имената на тези престъпници ? Всички до един са милионериИСКАМЕ ДА БЪДАТ РАЗЛРЕДВАНИ ЗА ТЕЖКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ОСЪДЕНИ И ЗАТВОРЕНИ А С МИЛИОНИТЕ ИМ ДА ПЛАТИМ НЕУСТОЙКИТЕ ПО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРИТЕ И НАЙ СЕТНЕ ДА СЕ СВЪРШИ С ТАЗИ АГОНИЯ И ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !АКО НЕ СТАНЕ ТОВА НАРОДА ЩЕ СЕ ВДИГНЕ СРЕЩУ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И ЩЕ ИМА ВОЙНА И МНОГО УБИТИ, ОТМЪЩЕНИЕТО Е НАРОДЕН ДЪЛГ !
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така се краде с мушеничество Сега народа да издири всички по връзката и да ги тормози и тероризира преди да ги убие
81
7
 
5
 
! Отговори
мнение преди 11 години
Да се благодарим на Стефан гамизов който допренесе за тези разкрития,Еози човек Гамизов работи в сянка и нефрапиращо но върши много работаМисля че той заслужава президентското място а не Плевнелиев, но за съжаление за гърба на Стефан Гмизов няма олигарси които да го издигнат за да служи на интересите им.Според мен Гамизов заслужава да бъде в управлението.
80
2
 
12
 
! Отговори
разстрел за крадците преди 11 години
В документа се разкрива с факти и документи как енергодружествата, без знанието и санкцията на държавата, са прехвърлили почти всички свои дейности на свързани фирми и така са надули разходите си.В този документ се описва подробно как енергодружествата заобикалят Закона за обществените поръчки и чрез външни услуги точат печалби от десетки милиони към фирмите майкичрез външни услуги точат печалби от десетки милиони към фирмите майкиТочат нашите пари ! Линч и разстрел за всички още сега
79
1
 
6
 
! Отговори
573 преди 11 години
Щом преклонена глава ,сабя не я сече,не се сърдете че са на владяли турцте 500г. че и гърците 200г та СССР-100г.Глупавия и простия го владеят умните и способните.За близо 800г.ние показахме пред света,че сме най-неграмотната и проста нация.Стига сте показвали величието ни щото сме смешни и жалки пред света "На гол корем,чифте пищови"-поне аз изпитвам известна доза срам и унижение от българксите ценности които предлагате на световния пазар.
78
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мечката играе според въжето! Не търсете вината в ел. дружествата. Има си цял предмет, наречен международно сравнително данъчно право - занимава с е т.нар. 'arm's length principle' (принцип на дължината на ръцете). С думи прости, цивилизованите държави имат сравнителни таблици колко струва дадена услуга на свободния пазар и всичко, което се плаща на дъщерни фирмички, офшорки и т.н., му се слага данък на пазарния принцип (заедно с дъщерното дружество). Администрацията ни е НЕКАДЪРНА!
77
0
 
8
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
Сигнализирал пробно да види ефекта . Като нямало реакция решил да напълни и той кошничката
76
0
 
6
 
! Отговори
Девизът на преди 11 години
българския прокурор: "преклонена глава сабя не я се4е ,даже към банковата сметка нещи4ко "те4е".
75
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И СИГНАЛИ ЗА ТЯХ ИЛИ СЕ КРИЯТ, ИЛИ СЕ ПРОМЕНЯ ЗАКОНА В ТЯХНА ПОЛЗА.КОЙ ОТ ДВАТА ВАРИАНТА ЩЕ ИЗБЕРЕ ЦАЦАРОВ?!У НАС МАФИЯТА СИ ИМА ДЪРЖАВА. ДАЛИ И ТОЗИ ГЛ.ПРОКУРОР ЩЕ РАБОТИ ЗА МАФИЯТА?!
74
0
 
5
 
! Отговори
сб преди 11 години
До до Съда и до РаайковНа мен ми липсва информация! Общи приказки съм слушал много. Време е за информация!!!
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато се взимат пари е така.
72
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Ами такова,че по закон са си прави и никой не може да ги осъди.Има един начин и това е КРБ там има членове и алинеи по които те нямат право да продават държавните ресурси,само това ни спасява.Ако сменят конституцията или вкарат техни измислени закони,тогава вече ще е късно.Цацаров за мен се прави на глухар,защото ходи да търси там дето не трябва.Всичко е мотане за да дойде време да сменят законите в конституцията.Разбира се в тяхна полза.
71
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поради липсата на друга алтернатива, аз също ще гласувам за Атака. И признавам, че ще е здрав наказателен вот към другите. Знам, че ще ми сложите минуси. И знам, че на много хора няма да им е приятно. И много ще ме нарекат ***, макар че съм асистент в известен Шотландски университет. Аз също не съм очаквал да се стигне дотук. Но си го заслужиха. Това е последният път, в който ще се опитам да променя нещо в страната, в която се родих и в която израснах! Бъдете живи и здрави.
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво като са частни,над закона ли са?