Забраната за снимане в новия НК пази личния живот

Бойко Рашков: Записана е и в Конституцията
53
Забраната за снимане в новия НК пази личния живот
Снимка: Булфото, архив

Според председателя на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков текстът от проекта на нов Наказателния кодекс, който предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие, е нужен, за да бъде запазена неприкосновеността на личния живот.

Още по темата
„Тълкуванията и опасенията около този текст не са повод за притеснение“, коментира той по bTV.

Рашков коментира, че този член кореспондира с Конституцията и е необходимо да има преграда срещу намесата в това лично пространство.

„Не знам мотивите, с които е изготвен този текст, но дебатите по него са твърде негативни и тълкуванието е дори невярно. Проектонормата е отражение на норма от Конституцията – никой не може да бъде фотографиран без съгласието му или въпреки несъгласието му. Става дума за явно снимане, а не секретното, когато има документиране на секретна дейност и което е свързано със СРС”, каза той.

Рашков уточни, че когато става дума за публични личности, заснемането не е престъпление, а когато граждани не желаят да бъдат снимани, е нужно съобразяване с желанието им. Според него това не бива да се разчита като стремеж за ограничаване свободата на словото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
26
 
! Отговори
Стиго Стигов преди 10 години
Време е вече да се изринат *** !
29
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Толкова ли ги е страх вече депутатите от народа,че приемат безмислени решения. Баба казваше"Всичката Мара втасала", че и тяхната работа.Всичката я свършили,че ще забраняват и да ги снимат.Нали са публични личности, нали народа трябва да ги познава.Те искат само когато ги хвалят, тогава да ги снимат,а когато правят зулеми да бъдат прикривани.Уважаеми господа депутати, как ще разграничите и ще раделите народа, "Вас народе може да Ви снимат,но нас неможе, ние сме недосегаеми.Ето кой раЗделя народа: ДЕПУТАТИТЕ.
28
0
 
26
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Значи вече може да съдим полицейските фотографи, които бръмчат по протестите и снимат лицата на протестиращите
27
2
 
26
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Ха ха ха ха ха . "Богоизбраните" вече се страхуват от нас. Наистина е дошъл Видов Ден. Да се маха това продажно Правителство и да дойдат които и да са , само не те\и мафиоти.
26
0
 
13
 
! Отговори
МАЯ ГАЛЕВА преди 10 години
дРУГАРИТЕ като ВОЛЕН си правят закони а КЪДЕ Е БИСЕРОВ ДРУГАРЯ РАШКОВ не знае знае да прави лобиране на МАФИЯТА НА КТБ БАНКА.. като видите ПИЯН ДОГАН ДА СЕ ОЛЮЛЯВА не го снимайте щото ставало лошо...ТОВА СЕ ЗАНИМАВАТ ТОЯ РАШКОВ намериха му и на него работа нали беше безработен на наши хора работа по 3000 лв на топло и нищо да не вършиш това е то
25
3
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До съгласен Не бързай да се радваш за камерите - те снимат колата, ти вътре не се виждаш....
24
1
 
16
 
! Отговори
съгласен преди 10 години
Е ,те тогава камерите по пътищата дето снимат за превишена скорост ще станат незаконни.ЕЕЕЕ,много яко,приемаите го по бързо тоя закон!Браво от мен имате черпа,на Миков лично ще му я занеса като го видя в Кула!Камерите в полицеиските патрулки също ще отпаднат,та мисля два пъти да го черпя.Браво Мимо,браво Миков!
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Рашков, че по този начим ме тикаш към следното: ако стана свидетел на престъпление, което съм имал възможност да документирам, оттук насетне съм "Не чух, не видях, не помня". Дотук с гражданското съдействие към разследващите!!!
22
2
 
26
 
! Отговори
айде бе преди 10 години
Сидеров се бие и няма да го снимам..... брей! Ще го снимам и ще го кача в интернет.
21
0
 
31
 
! Отговори
HC преди 10 години
Ще започна да съдя всеки супермаркет затова, че ме снимат с камери без разрешение. Като видя репортер на Alfa, ще застана в кадър и ще го съдя. До една година всички в Сибир!
20
1
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 години
Какво правим с камерите за висока скорост, трябва ли да им се обаждам предварително и да им казвам че ще мина с превишена скорост?
19
2
 
24
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
как да снимам площада пред катедралата като там винаги има хора? да им искам разрешение ли? типично за толерастите - за истинските престъпления смекчаване на наказанията, за глупости като снимки на непознати затвор.
18
2
 
27
 
! Отговори
митов преди 10 години
Този закон е нагъл опит да се постави началото на репресии в България.Този закон е античовешки,антидемократичен и абсолютно репресивен!Този закон е поредното доказателство за неистовото желание на политическата *** да подложи на терор гражданите си .Това е позор!
17
2
 
18
 
! Отговори
митов преди 10 години
Този закон е нагъл опит да се постави началото на репресии в България.Този закон е античовешки,антидемократичен и абсолютно репресивен!Този закон е поредното доказателство за неистовото желание на политическата *** да подложи на терор гражданите си .Това е позор!
16
0
 
29
 
! Отговори
yuliank преди 10 години
Няма личен живот щом сте на издръжка на народа .
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честито ни! Според новия НК няма доживотен без право на помилване. Маргарита Попова разбра,че обществото е против и да угоди на някого, прокара поправката тихомъком. Има доживотна с право на помилване. С такива управляващи,съвсем затънахме.
14
0
 
30
 
! Отговори
швемер преди 10 години
Видеорегистраторите по автомобилите,охранителни камери,видеодомофони...какво правим с тях според промените в закона???
13
1
 
19
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
DEMAGOGIATA NA DEMAGOZITE.
12
1
 
26
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Дори не искам да знам мотиви и тълкувания!Нямам никакво намерение да лежа наравно с доказани престъпници,затова че съм имала възможност да документирам престъпление,некоректна проява на някой недосегаем,кражба.И вместо благодарност,че съм помогнала за разкриване на кражба,убийство,корупция ще търкам килията аз!Е наистина няма такава държава!Дори и в комунистическите ви закони преди нямаше такива текстове!По Конституция-международните договори са с предимство пред вътрешните,които им противоречат
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, ще дадете път на папараците и папарашките снимки. Така че тежко и горко на политиците, фотогарафска техника бол, телеобективите дават тая възможност.