Забраната за снимане в новия НК пази личния живот

Бойко Рашков: Записана е и в Конституцията
53
Забраната за снимане в новия НК пази личния живот
Снимка: Булфото, архив

Според председателя на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков текстът от проекта на нов Наказателния кодекс, който предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхното съгласие, е нужен, за да бъде запазена неприкосновеността на личния живот.

Още по темата
„Тълкуванията и опасенията около този текст не са повод за притеснение“, коментира той по bTV.

Рашков коментира, че този член кореспондира с Конституцията и е необходимо да има преграда срещу намесата в това лично пространство.

„Не знам мотивите, с които е изготвен този текст, но дебатите по него са твърде негативни и тълкуванието е дори невярно. Проектонормата е отражение на норма от Конституцията – никой не може да бъде фотографиран без съгласието му или въпреки несъгласието му. Става дума за явно снимане, а не секретното, когато има документиране на секретна дейност и което е свързано със СРС”, каза той.

Рашков уточни, че когато става дума за публични личности, заснемането не е престъпление, а когато граждани не желаят да бъдат снимани, е нужно съобразяване с желанието им. Според него това не бива да се разчита като стремеж за ограничаване свободата на словото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
19
 
! Отговори
аууууууу преди 10 години
тоя плазмодии на снимката може да ви осъди щото сте го снимали .....та да ви кажа за кво се сетих...*** в парламента барабар тоя рашков , да кажат СНИМКИТЕ ОТ КАТ стават незаконни също и снимките в новинарските издания и тем подобни...А когато снимате пияният *** ВОЛЕН ставате престъпник това казва *** РАШКОВ ....ВИЕ СТЕ ПЪЛНИ *** Г ДА УПРАВЛЯВАЩИ ОТ МАФИЯТА СТАВАТЕ СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Според него това не бива да се разчита като стремеж за ограничаване свободата на словото."---Но уви, законът цели точно това!
8
2
 
28
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Когато човек е на публично място незвисимо кой е и папата дори, може да бъде сниман нe и в Severna Korea i Balgaria.
7
1
 
21
 
! Отговори
гурбедчия преди 10 години
ами направиха си закон,за да не ги снимат като куфеят.те и така са за смях по света, а сега вече снимките им ще стават и за бизнес.това не е държава-цирк ,че и отгоре.може ли за толкова тъпотия да плащаме и докога.
6
3
 
19
 
! Отговори
...... преди 10 години
Значи - ще бъде престъпление , ако снимате някого как превишава ограничението на скоростта или друго нарушение на пътя?!
5
0
 
20
 
! Отговори
12321 преди 10 години
Когато човек е на публично място незвисимо кой е и папата дори, може да бъде сниман. Вече ако си си у вас можеш да забраниш да те снимат. Интересно на публично място как ще изкарат снимката, че е на точно определен човек. Той може да снима някой друг или тротоара, плочките, стената... :)
4
1
 
46
 
! Отговори
Николов преди 10 години
Значи аз си вадя телефона и снимам *** как крадът нещо,било по автомобиил,било в някой съседски двор.После отивам в полицията и *** ме съди и влизам в затвора.Така ли да го разбирам ***-сине?
3
2
 
37
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Забраната за снимане в новия НК пази личния живот нa опасни престъпници облечни c влacт.
2
0
 
10
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
КОГА !?
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Публичните личности не са ли граждани ? Други закони и права ли имат ?