Златанов отнесе 3 години и половина затвор за тефтерчето си

Присъдата е върху 2 пункта от обвинението, защитата му ще обжалва
Обновена: 3 апр 2014 18:20 | 3 апр 2014 12:12, Анисия Иванова
101
Златанов отнесе 3 години и половина затвор за тефтерчето си
Филип Златанов в съда. Снимка: БТА

Софийският градски съд призна за виновен бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и го осъди на три години и шест месеца затвор. Той е обвинен за престъпление по служба, извършено в периода декември 2012 г. - юли 2013 г.

Делото срещу Златанов започна на 31 март и се гледаше по съкратената процедура.

Според прокуратурата Златанов е записвал в тефтерчето си както инициали, така и инструкции кои лица подлежат на преследване и кои трябва да бъдат протектирани. Сред инициалите в бележника имаше такива, които съответстват както на имената на политици от ГЕРБ - И.Ф., Б.Б, Ц.Ц., така и на името на президента Р.П.

След като случаят стана обществено достояние, Искра Фидосова от ГЕРБ напусна парламента и партията.

Още по темата
Обвинението твърдеше, че Златанов е използвал правомощията си и е нарушил служебните си задължения, за да набави за други хора облага или да им причини вреда.

Съдът днес постанови, че Златанов няма да има право да заема ръководна длъжност за срок пет години. Освен това ще трябва да плати разноските по делото в размер на 3600 лева. По голяма част от обвиненията Златанов беше оправдан, а осъдителната му присъда бе базирана само на два пункта от обвинението. Първият от тях е за задържан и непубликуван сигнал, получен в комисията срещу президента Росен Плевнелиев.

Прокуратурата твърди, че комисията не се е произнесла по сигнала, а производството е било прекратено. Второто, за което Златанов беше осъден, е обвинението, че не е предоставил на бившата съветничка на Плевнелиев - Димана Ранкова, възможността да се защити.

Комисията се беше произнесла, че Ранкова е в конфликт на интереси, но това решение беше подписано с две особени мнения - на Паскал Бояджиев и на Сабрие Сапунджиева.

Адвокатът на Филип Златанов заяви, че ще обжалва присъдата, каквато възможност има в 15-дневен срок, а единственият коментар на бившия председател на антиконфликтната комисия бяха думите, с които благодари на българския съд.

В първото заседание адвокатът на Златанов - Антон Терзийски, поиска в съдебната зала да бъде призован и президентът Плевнелиев за свидетел, но съдът не го допусна. В СГС обаче стана ясно, че тефтерът на Златанов не е сред доказателствата по делото. В съда бяха прочетени свидетелските показания, а като свидетели се явиха Димана Ранкова, бивш председател на Комисията за финансов надзор, и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Във втория ден от делото по време на пледоариите Златанов категорично заяви, че не е извършвал престъпленията, за които го обвиняват. „Имах честта да бъда избран за първия председател на комисията.  Винаги съм работил като експерт и юрист, никога като политик и не желая да бъда. Не познавам Росен Плевнелиев и другите, не съм се интересувал от техните амбиции и професионален път. И затова моля да бъда признат за невинен", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато не гръмнат някои прокурор както в Италия няма дасе оправи работата.Или някои съдия ***, лакомията е много голяма там.Гн Цацаров колко ли милки има но трябва да му бъдат разсекретени банковите сметки.Неможе ти даси обвинител номер 1 а пък да има6 незаконни пари..Пино4ет ни требва Пино4ет.
86
0
 
0
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Ако в тефтерчето има и хора от т.н. "съдебна система", могат да го осъдят дори" до живот" ! нЕЗНАЙНИ СА ПЪТИЩАТА ТИ, ......
85
0
 
2
 
! Отговори
ivo преди 10 години
za sujalenie vsi4ki komentari tuka sa istina:nema takava durjava ei
84
0
 
2
 
! Отговори
XXL преди 10 години
Тоо прилича на Гръмпикет доста ;))
83
0
 
2
 
! Отговори
Случаен преди 10 години
Блажени са вярващите. Отново ХУМОР , САТИРА и ЗАБАВА. Когато видите политик осъден, тогава се радвайте. Не слагайте каруцата пред коня. Те и сегашните са за съд. Ама КОГА?
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Господи отвори тефтерите прибери БЕТЕРИТЕ.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А шефовете му ББ и ЦвЦВ?
80
1
 
3
 
! Отговори
Аз съм Златан преди 10 години
Снощи набих канчето на Муриню.
79
0
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Лошо е да имаш слаба памет,та да се налага да си записваш.....
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А за ръководене на престъпна група, защо не повдигнаха обвинение?!?!?!? Там наказанията са много по - големи ...
77
0
 
13
 
! Отговори
Шапкаров преди 10 години
Когато чуете или видите, че е влязъл в панделата ще си завра капата в ***.
76
1
 
24
 
! Отговори
Прикриватора преди 10 години
А на тези от тефтерчето отговорност кога?
75
1
 
22
 
! Отговори
ZARA преди 10 години
С най-голяма радост изчетох инфото , а най-вече за това че сам се е преебал с това съкратено производство!Сега много трудно ще има основания за обжалване!Ама колкото *** ББ толкова по 2 и *** му.
74
2
 
18
 
! Отговори
petev преди 10 години
всички гербаджийски мекерета в пандиза.
73
0
 
13
 
! Отговори
tkolev преди 10 години
Кой каквото си надробил това ще сърба-поговорка
72
1
 
20
 
! Отговори
KOKO преди 10 години
А на облажилите от чадъра ще се търси ли отговорност? Б. Б, И. Ф. и Ц. Ц. като давали поръчките ще се подведат ли под отговорност? Златанов е само бушон, искаме съд за кукловодите му!
71
1
 
21
 
! Отговори
batista преди 10 години
гръмна бушона. . .
70
0
 
19
 
! Отговори
ahil преди 10 години
Съдът призна Филип Тефтерчето за виновен!-това добре, ама той е бил само изпълнител-а поръчителите-бб, цц, иф-са невинни така ли
69
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление, това се случва и на работното място.Нищо ново под слънцето, но в случая фрапиращото е, че хора като бб и цц, поставяйки се над целия матриал, с помощта на подли средства, възползвайки се от властта си, извършват това, което много хора им прощават. И те, и ние знаем защо.
68
3
 
17
 
! Отговори
Вики преди 10 години
Като си помисля колко човешки съдби са унищожили тези изверги.... 3,5 години е малко! И да не забравяме, че той е само изпълнител. А мозъкът на тази операция кой е?