Златанов отнесе 3 години и половина затвор за тефтерчето си

Присъдата е върху 2 пункта от обвинението, защитата му ще обжалва
Обновена: 3 апр 2014 18:20 | 3 апр 2014 12:12, Анисия Иванова
101
Златанов отнесе 3 години и половина затвор за тефтерчето си
Филип Златанов в съда. Снимка: БТА

Софийският градски съд призна за виновен бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и го осъди на три години и шест месеца затвор. Той е обвинен за престъпление по служба, извършено в периода декември 2012 г. - юли 2013 г.

Делото срещу Златанов започна на 31 март и се гледаше по съкратената процедура.

Според прокуратурата Златанов е записвал в тефтерчето си както инициали, така и инструкции кои лица подлежат на преследване и кои трябва да бъдат протектирани. Сред инициалите в бележника имаше такива, които съответстват както на имената на политици от ГЕРБ - И.Ф., Б.Б, Ц.Ц., така и на името на президента Р.П.

След като случаят стана обществено достояние, Искра Фидосова от ГЕРБ напусна парламента и партията.

Още по темата
Обвинението твърдеше, че Златанов е използвал правомощията си и е нарушил служебните си задължения, за да набави за други хора облага или да им причини вреда.

Съдът днес постанови, че Златанов няма да има право да заема ръководна длъжност за срок пет години. Освен това ще трябва да плати разноските по делото в размер на 3600 лева. По голяма част от обвиненията Златанов беше оправдан, а осъдителната му присъда бе базирана само на два пункта от обвинението. Първият от тях е за задържан и непубликуван сигнал, получен в комисията срещу президента Росен Плевнелиев.

Прокуратурата твърди, че комисията не се е произнесла по сигнала, а производството е било прекратено. Второто, за което Златанов беше осъден, е обвинението, че не е предоставил на бившата съветничка на Плевнелиев - Димана Ранкова, възможността да се защити.

Комисията се беше произнесла, че Ранкова е в конфликт на интереси, но това решение беше подписано с две особени мнения - на Паскал Бояджиев и на Сабрие Сапунджиева.

Адвокатът на Филип Златанов заяви, че ще обжалва присъдата, каквато възможност има в 15-дневен срок, а единственият коментар на бившия председател на антиконфликтната комисия бяха думите, с които благодари на българския съд.

В първото заседание адвокатът на Златанов - Антон Терзийски, поиска в съдебната зала да бъде призован и президентът Плевнелиев за свидетел, но съдът не го допусна. В СГС обаче стана ясно, че тефтерът на Златанов не е сред доказателствата по делото. В съда бяха прочетени свидетелските показания, а като свидетели се явиха Димана Ранкова, бивш председател на Комисията за финансов надзор, и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Във втория ден от делото по време на пледоариите Златанов категорично заяви, че не е извършвал престъпленията, за които го обвиняват. „Имах честта да бъда избран за първия председател на комисията.  Винаги съм работил като експерт и юрист, никога като политик и не желая да бъда. Не познавам Росен Плевнелиев и другите, не съм се интересувал от техните амбиции и професионален път. И затова моля да бъда признат за невинен", заяви той.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
16
 
! Отговори
Холивуд преди 7 години
Тоя не участваше ли в Планетета на Маймуните?
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста бързо го шатнаха тоя,даже и не заради тефтерчето,ами там за каквото се хванат,явно *** искат да го спекат и да пее преди изборите,типично:)(не че ми дреме за тоя Златанов)
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5dai da vidq tvoita
4
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Типична Герберско - тиквена физиономия. Мазна, противна, крадлива и грозна. Типичната селска мутра като простия селски бек Бойко Тиквата.
3
4
 
7
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 7 години
КАТО Е ТОЛКОВА *** ДА СИ ОСТАВЯ ТЕФТЕРИТЕ НА ДОНОСНИЦИТЕ НА ПАРТИЯТ ...НЕКА ЛЕЖИ СЕГА!...И ДА МИСЛИ----ТОВА Е МНОГО ВАЖНО !!!!
2
6
 
20
 
! Отговори
ЗАЩО???? преди 7 години
ЗАЩО ТОЛКОВА БЪРЗО ОСЪДИХА ЗЛАТАНОВ А ЦВЕТАНОВ ГО ВИКАХА,ПРЕВИКВАХА ЗА КОЛКО ДЕЛА ВЕЧЕ НЕЗНАМ И ОЩЕ СЕ РАЗХОЖДА ПО МАЛКО ВИНОВЕН ЛИ Е??????????
1
10
 
16
 
! Отговори
Тръгнеш ли след ... преди 7 години
.....бръмбар ще те заведе на лай...ното. Тръгнеш ли след Боко и Цвинокио ще стигнеш до затвора...