Златанов отнесе 3 години и половина затвор за тефтерчето си

Присъдата е върху 2 пункта от обвинението, защитата му ще обжалва
Обновена: 3 апр 2014 18:20 | 3 апр 2014 12:12, Анисия Иванова
101
Златанов отнесе 3 години и половина затвор за тефтерчето си
Филип Златанов в съда. Снимка: БТА

Софийският градски съд призна за виновен бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и го осъди на три години и шест месеца затвор. Той е обвинен за престъпление по служба, извършено в периода декември 2012 г. - юли 2013 г.

Делото срещу Златанов започна на 31 март и се гледаше по съкратената процедура.

Според прокуратурата Златанов е записвал в тефтерчето си както инициали, така и инструкции кои лица подлежат на преследване и кои трябва да бъдат протектирани. Сред инициалите в бележника имаше такива, които съответстват както на имената на политици от ГЕРБ - И.Ф., Б.Б, Ц.Ц., така и на името на президента Р.П.

След като случаят стана обществено достояние, Искра Фидосова от ГЕРБ напусна парламента и партията.

Още по темата
Обвинението твърдеше, че Златанов е използвал правомощията си и е нарушил служебните си задължения, за да набави за други хора облага или да им причини вреда.

Съдът днес постанови, че Златанов няма да има право да заема ръководна длъжност за срок пет години. Освен това ще трябва да плати разноските по делото в размер на 3600 лева. По голяма част от обвиненията Златанов беше оправдан, а осъдителната му присъда бе базирана само на два пункта от обвинението. Първият от тях е за задържан и непубликуван сигнал, получен в комисията срещу президента Росен Плевнелиев.

Прокуратурата твърди, че комисията не се е произнесла по сигнала, а производството е било прекратено. Второто, за което Златанов беше осъден, е обвинението, че не е предоставил на бившата съветничка на Плевнелиев - Димана Ранкова, възможността да се защити.

Комисията се беше произнесла, че Ранкова е в конфликт на интереси, но това решение беше подписано с две особени мнения - на Паскал Бояджиев и на Сабрие Сапунджиева.

Адвокатът на Филип Златанов заяви, че ще обжалва присъдата, каквато възможност има в 15-дневен срок, а единственият коментар на бившия председател на антиконфликтната комисия бяха думите, с които благодари на българския съд.

В първото заседание адвокатът на Златанов - Антон Терзийски, поиска в съдебната зала да бъде призован и президентът Плевнелиев за свидетел, но съдът не го допусна. В СГС обаче стана ясно, че тефтерът на Златанов не е сред доказателствата по делото. В съда бяха прочетени свидетелските показания, а като свидетели се явиха Димана Ранкова, бивш председател на Комисията за финансов надзор, и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Във втория ден от делото по време на пледоариите Златанов категорично заяви, че не е извършвал престъпленията, за които го обвиняват. „Имах честта да бъда избран за първия председател на комисията.  Винаги съм работил като експерт и юрист, никога като политик и не желая да бъда. Не познавам Росен Плевнелиев и другите, не съм се интересувал от техните амбиции и професионален път. И затова моля да бъда признат за невинен", заяви той.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този е виновен защото е правил проверки на ЕДНИ И НЕ Е ПРАВИЛ ПРОВЕРКИ НА ДРУГИ!Има ли доказателства,че се е облагодеталствал от тези СВОЙ РЕШЕНИЯ?Някакво тефтерче ,което не е ВИДЯЛО БЯЛ СВЯТ!ДАЙТЕ ГО ТОВА ТЕФТЕРЧЕ!Във всяка служба има по 1-2 дето искат да ритнат стола на шефа!МАЛКО МИ НАМИРИСВА на КОСТИНБРОДСКИЯ СЦЕНАРИЙ!Ако е виновен добре!АМА ДОГАН ЗА ЕДИН МИЛИОН СЪЩИЯ СЪД ГО ИЗКАРА НЕВИНЕН!МНОГО СМЪРДИ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!Може и на този да плащаме МИЛИОНИ след СТРАСБУРГ!
26
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо толкова бързо осъдиха Златанов за нещо, което не е извършил, а Станишев, който открадна 850 000 евро чрез измама при аферата Хохегер е още на свобода.
25
3
 
5
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 7 години
СЪДИЯ СТАНИШЕВ, който е 4ти братчед на Сергей Е ВИНОВЕН !
24
3
 
10
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 7 години
Златанчо чака всички гербери в панделата .. да ви е честито... Ама то неможе 4 години да мачкаш съда и да се бъзикаш и издевателстваш над съдии и прокурори и после да очакваш обич от съда.. цецко е следващия..
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очите ти ще избодем, ръката ти ще отрежем"Никога в 1333-годишния ни исторически път в България не е било възможно да се краде повече отколкото в наши дни, при това напълно безнаказано. Очите ти ще избодем, ръката ти ще отрежем"
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А съда нещо няма ли да направи за оня бележка с Р. Овч. на нея???
21
3
 
8
 
! Отговори
иха преди 7 години
днес и аз намерих тефтерче.Ако знаете к'ви тайни пишеше вътре.
20
11
 
18
 
! Отговори
Ясен преди 7 години
Малко по малко започваме да се отърваваме от некадърниците от ГЕРБ.
19
10
 
10
 
! Отговори
Драго преди 7 години
Отново се доказа правилото, че където има човек на ГЕРБ има и престъпление. Браво на съда, че не се церемонеше и наказа виновника
18
8
 
10
 
! Отговори
Галя преди 7 години
Време беше за злоупотребите на представителите на ГЕРБ да им бъде поискана сметката. Надявам се само разследването да продължи и да бъде доказано видното за всички, а именно и кои са ИФ ББ ЦЦ - та да може да ги изпратят да правят компания на Тефтерчето, за да не му е самотно
17
9
 
14
 
! Отговори
Николай преди 7 години
Поредния некадърник на Бойко беше изпратен на мястото, което утива най-много на всеки член на ГЕРБ
16
7
 
13
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Скоро всички от ГЕРБ ще последват примера му с Бойко и Цветанов начело. Може пък там да си основат нова затворническа партия и да разпределят порциите в столовата
15
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕГА СЛЕДВА ОСТАВКАТА НА ПЛЕВНЕЛИЕВ !!!ДА ГО ВИДИМ ДАЛИ ИМА МОРАЛ В НЕГО ПОНЕ МАЛКО !
14
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Т.н. тефтерче е фалшификат изготвен от Станишев.
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ах, че противна мутра има този.
12
1
 
9
 
! Отговори
ГЕРБер преди 7 години
Въпреки всичкито ми уважение към Бойко, тоз наистина да отиде в затвора с майка му заедно. Тя окраде не едно предприятия, а тоз взе не един рушвет. В стра, в която 99% от хората са развален човешки амтериал няма как да не попаднеш на такива като Златанов и неговата рода. А дали като е скрил сигнала срещу президента е щяло да последва нещо ако не беше го скрил не се знае, но щом го е направил -в дрънголника.ДАно има бронирани ***,че като му гледам носа и щипки за нос, щото затворниците за палави
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре. Но защо деветата дупка на кавала е виновна.Ей това не го разбирам.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Николов:Като ти чета коментара,си личност подкепяща Станишев,съответно смятам че доста сериозно трябва да преосмислиш това дали си Българин или предател
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много малко са за този придворен пудел, но пък ако го бяха затворили за по-дълго щеше да изпее кои са ББ ЦЦ и ИФ, а това не искат неговите господари.
8
10
 
14
 
! Отговори
Николов преди 7 години
Станишев е нагласил всичко,нали бе Герберчета?