Главната касиерка на КТБ и зам. гл. счетоводителка остават в ареста

На изпълнителния директор е наложена мярка парична гаранция
Обновена: 14 юли 2014 14:17 | 14 юли 2014 07:00, Елка Василева
84
Главната касиерка на КТБ и зам. гл. счетоводителка остават в ареста
Снимка: Булфото

След деветчасово заседание, приключило около 2,30 ч. тази сутрин, Софийският градски съд остави за постоянно в ареста само главната касиерка на Корпоративна търговска банка Маргарита Петрова и заместник главната счетоводителка Борислава Кючукова, предаде БНР.

Още по темата

Главната счетоводителка Мария Димова е с мярка за неотклонение "домашен арест",  а изпълнителният директор на банката Орлин Русев излиза на свобода под парична гаранция от 10 000 лв.

По време на заседанието стана ясно, че четиримата са обвинени, че от края на 2011 г. до 19 юни тази година са присвоили близо 206 милиона лева от Корпоративна  търговска банка. Според свидетелски показания това е било направено по искане на Цветан Василев.

Отпадна първоначалната версия, че парите са били изнесени в чували от Маргарита Петрова в нощта, преди банката да бъде поставена под особен надзор.

Решението на Софийския градски съд може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния съд.

Прокуратурата е подготвена с доста данни и дати, с които обяснява как се е случвало източването на КТБ. Доказателствата са събрани в 20 тома и 8 папки. Според обвинението касиерката Маргарита Петрова и изпълнителният директор Орлин Русев са присвоили милионите в евро, лева и долари, подпомогнати от Мария Димова и Борислава Кючукова. Според казаното от държавното обвинение всъщност около специалния надзор на банката е станало ясно, че трябва да се прикриват стари липси и затова е започнало съставяне на документи с невярно съдържание.

Припомняме, че в събота стана известно, че прокуратурата е променила първоначалните обвинения. Русев и касиерката Маргарита Петрова са обвинени в извършителство на длъжностно престъпление, а Димова и Кючукова, че са ги подпомагали, като документално са заличавали следите от присвоените 206 милиона.

Има промяна и в момента на кражбата. Вече не ставало дума за изнасяне на парите в чували в нощта на 19-и юни, ден преди КТБ да бъде поставена под особен надзор, а срокът на присвояването е доста разтеглен - започнал е от края на 2011-а година и е продължил до 19-и юни 2014-а година, като парите са били изнасяни на малки порции.

Според защитника на една от обвиняемите по делото няма счетоводни експертизи, а само свидетелски показания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
19
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
Докато едни мастити олигарси, довчерашни съдружници / съучастници/ си играят на "прецакай другарчето" се оказа, че няколко милиарда от парите на българските граждани и фирми просто ги няма. И понеже нямаме държава не очаквам прокуратурата и съда да открият крадеца и още по-малко парите, за да ги върнат, така че сметката ще я платим пак всички ние и ще пием по една студена вода за здравето на Доганчо! Айде честит сбор!
56
1
 
25
 
! Отговори
Чепа преди 9 години
ТОВА СА САПУНЕНИ МЕХУРИ-ПЕЕВСКИ И ДОГАН ДА ВьРНАТ ПАРИТЕ.....ПРОКОРАТУРАТА ИМВР ИМ ЗАМАЗВА СЛЕДИТЕ КАТО ИВЗЕ ДОКУМЕНТАЦИАТА ДА Я УНИЩОЖИ
55
0
 
11
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Не знам какви проценти са давали в КТБ , но аз мога да заявя че повече от 6% започва да става съмнително . Аз живея в USA от 1990 , започнах да влагам в ценни книжа от 1998 . Досега не съм изгубил дори $1 , по простата причина защото не съм влагал в акции и фондове с повече от 6% печалба . Правех добри дивиденти дори в дъното на кризата . Нашят народ го е казал , Лакомо дупе кръв *** . Тази КТБ банка ми смърди на пирамида , което ще обясни високите печалби и загубените пари .
54
0
 
2
 
! Отговори
ай сектир преди 9 години
да се спазва закона , когато ти обещават голяма лихва по депозите помисли "защо" , колкото по-голяма е лихвата толкова риска е по-голям , лаком *** кръв *** , стига с тоя комунизъм държавата да ни бърше ***
53
0
 
0
 
! Отговори
51 до 55 преди 9 години
Обърка филма нещо. Я ми прочети коментара пак. :) Лек ден!
52
5
 
3
 
! Отговори
hagen преди 9 години
До 48 и 51Защо плачете на чужд гроб.Защо не плачете за тези вложители които с грабежи и убийства са вложили парите си там а плачете за парите на Рашидов спечелени с труд.И после пък ревете че българите сме били *** народ.Докато има такива като вас простаци България няма да се оправи.
51
6
 
8
 
! Отговори
нощен инспектор преди 9 години
Маргарита Петрова трябваше да се казва Герберита.Тогава нямаше да е в ареста! В нашата страна Бойко и Герберите са на мода, защото те никак, ама никак не крадат!Хи хи хи
50
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно кои са вложители, които ще спасяваме защото дори и суми от 100 00 евро са сериозни за мащабите на България,при това с мижава икономика и на практика липсваща средна класа. Любопитно е от каква дейност са добити подобни средства. Може би НАП ще внесе яснота по въпроса.
49
4
 
7
 
! Отговори
До 48 преди 9 години
Прав си бате! Боко изгоре, затова предлага да не се изплащат пари над гарантираните от закона 196 000 лева. Затова и ГЕРБ е с такава позиция официално. Щото си е сложил милионите там и сега иска сам да си ги пореже и да духне супата. Логично е нали? Вкарал е няколко милиона, сега си зима само 196 000 лв., мутренска му ралта. Ех, каква конспирация...
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво пък намесихте Веждичката?!! Не ви ли е срам бе...единствен от всички си е изкарал парите честно. Видял е високи лихви и се е боцнал там, какво толкова чудно има?!да не се окаже, че милиончетата на шефа на БНБ пак са били в КТБ? И после, защо ще иска всички влогове в банката да бъдат компенсирани от държавата... А може би той сам, кат е влязъл да прави одит си е взел под мишка собственото кредитно досие.
47
0
 
15
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Сега на някои им е смешно , но когато БНБ излезе със становището че "В предвид запазване на доверието към Финансовите институции в Република България , БНБ с решение на Правителството и одобрението на Народното Събрание , ще покрие липсите в КТБ , като за целта се вземе краткосрочен заем от World Bank на стойност $5 000 000 000 ". Е тогава ще потекат сълзи и сополи .
46
9
 
10
 
! Отговори
сс преди 9 години
Сега Веждито такъв вой ,такъв рев ще изригне . Отидоха му милиончетата . Ама да се сърди на Боцко на който целува бузките ,по негов съвет си ги е вкарал там . То явно и Бойко изгоре много щом и той вие на умрело , идва му в повече вече след като изгоря и в Кипър .
45
0
 
20
 
! Отговори
VB преди 9 години
А Грухчо с кредитите от КТБ, има ли документи по тях или са изчезнали?
44
0
 
23
 
! Отговори
Геро преди 9 години
Виновен е шефа на БНБ. Да не се прави на мижитурка и да сее пръдни по тлелвизията! Негова е 100% отговорността да контролира и организира банков надзор. Ама понеже и това място се заема по бащина линия, тоя някадърник гледа кат ***...Оправдава се, че нямал власт..шефа на БНБ?!! Най-чудното обаче е, че никой не му търси отговорност?!! Понеже го търпим това - живи и здрави да са тези дето гепиха парите. Да си ги харчат с кеф, където и да са.
43
0
 
28
 
! Отговори
КирКир преди 9 години
Това цялото МИРИШЕ на КОСТИНБРОД 2. :) В рамките на часове се сменят версиите и всяка една е тотално разнопосочна. Ако беше в кръчмата на раздумка - ок. Но то ИНСТИТУЦИИ излизат със становища, които са валидни ЧАСОВЕ, докато не се СПУСНЕ следващото. СМЕХ!!
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АНТИНе пиши от мое име!
41
0
 
31
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Боже какви абсурди -ония от горе взеха парите а ще го отнесе чистачката,касиерката и счетоводителката
40
0
 
23
 
! Отговори
outlaw преди 9 години
сега е ред на чистачката и портиера ,
39
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
206 милиона изтеглени в разстояние на 3 години ли предизвикваха такава криза в четвъртата по-големина банка в България????ако наистина смятат, че главната касиерка ии заместник главната счетоводителка са виновни то би трябвало да е кражба а не източване.Все пак, когато се изнасят/теглят пари от банка се представят документ кой ги тегли и къде отиват. Отделно по-закон за суми над 20 000 лева инкасов автомобил и въоръжена охрана са задължителни.Мирише мноооооогооо тази история с 206 милиона
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП обаче се е обявила на същите консултации категорично против тази идея и не е допуснала това да се случи. Впоследствие позицията на социалистите е била категорично подкрепена от представителите на големите търговски банки със собственици чуждестранни трезори, както и от Светослав Гаврийски. Накратко, "банкова ваканция" означава кипърски вариант на банкова криза - затваряне на всички банки, право на вложидетиле да теглят ограничена сума от парите си и да превеждат също ограничена сума и решение да бъдат "орязани" сметки и депозити над 200 000 лева.