Главната касиерка на КТБ и зам. гл. счетоводителка остават в ареста

На изпълнителния директор е наложена мярка парична гаранция
Обновена: 14 юли 2014 14:17 | 14 юли 2014 07:00, Елка Василева
84
Главната касиерка на КТБ и зам. гл. счетоводителка остават в ареста
Снимка: Булфото

След деветчасово заседание, приключило около 2,30 ч. тази сутрин, Софийският градски съд остави за постоянно в ареста само главната касиерка на Корпоративна търговска банка Маргарита Петрова и заместник главната счетоводителка Борислава Кючукова, предаде БНР.

Още по темата

Главната счетоводителка Мария Димова е с мярка за неотклонение "домашен арест",  а изпълнителният директор на банката Орлин Русев излиза на свобода под парична гаранция от 10 000 лв.

По време на заседанието стана ясно, че четиримата са обвинени, че от края на 2011 г. до 19 юни тази година са присвоили близо 206 милиона лева от Корпоративна  търговска банка. Според свидетелски показания това е било направено по искане на Цветан Василев.

Отпадна първоначалната версия, че парите са били изнесени в чували от Маргарита Петрова в нощта, преди банката да бъде поставена под особен надзор.

Решението на Софийския градски съд може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативния съд.

Прокуратурата е подготвена с доста данни и дати, с които обяснява как се е случвало източването на КТБ. Доказателствата са събрани в 20 тома и 8 папки. Според обвинението касиерката Маргарита Петрова и изпълнителният директор Орлин Русев са присвоили милионите в евро, лева и долари, подпомогнати от Мария Димова и Борислава Кючукова. Според казаното от държавното обвинение всъщност около специалния надзор на банката е станало ясно, че трябва да се прикриват стари липси и затова е започнало съставяне на документи с невярно съдържание.

Припомняме, че в събота стана известно, че прокуратурата е променила първоначалните обвинения. Русев и касиерката Маргарита Петрова са обвинени в извършителство на длъжностно престъпление, а Димова и Кючукова, че са ги подпомагали, като документално са заличавали следите от присвоените 206 милиона.

Има промяна и в момента на кражбата. Вече не ставало дума за изнасяне на парите в чували в нощта на 19-и юни, ден преди КТБ да бъде поставена под особен надзор, а срокът на присвояването е доста разтеглен - започнал е от края на 2011-а година и е продължил до 19-и юни 2014-а година, като парите са били изнасяни на малки порции.

Според защитника на една от обвиняемите по делото няма счетоводни експертизи, а само свидетелски показания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На консултациите при президента Росен Плевнелиев по повод кризата с тегленето на депозити от Първа инвестиционна банка е имало предложение да се обяви "банкова ваканция", като ГЕРБ и ДПС са се подписали за това пред 30 души свидетели, присъствали на обсъждането. идеята за това е била внесена от Иван Искров и подкрепена от двете политически сили. За да стане това обаче е било необходимо решение на Народното събрание, а свикването му извънредно е в прерогативите на Михаил Миков.
36
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Накрая всички ще ги оправдаят, защото липсват доказателства. Не беше ли така за банковия обир, който направиха БКП-БСП през 1997г. Сега са същите маймуни и пак от същата партия. А ние балъците пак ще си гласуваме, защото ще ни повишат пенсиите с 4.50 лв.
35
0
 
23
 
! Отговори
936 преди 9 години
Първи сме по детски самоубийства в Европа, а на три ромчета се пада по едно българче сред новородените. В края на 21 век ще останем 300 000 в държавата на 7 млн. роми, категоричен е изследователят проф. Петър Иванов. Всяка година българските граждани намаляват с около 80 000 души годишно. На всеки 4-5 ромчета се ражда по едно българче и това е от няколко години. Тези данни се крият от обществото, но подобни данни има и в образователното министерство. Ромите са над 1,8 млн. души сега. Още по-страшно е, че България е на първо място по самоубийства или опити за такива в цяла Европа, а може би е
34
0
 
20
 
! Отговори
Хаим Мордехай преди 9 години
Зам.счетоводителката,охранителя,чистачката и куриерчето от Куриерската фирма дето е носило пратки ... ама парите ги няма нали Цаца ? А ти Цаца колко взе ? Да се правиш на умрела лисица ?
33
0
 
21
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Първо говореха за някакви 19 кредита, замълча се, после изнасяли с чували, вече не било с чували, вече било от минали години. Скалъпено е и ще падне в съда !Всяка година банката като АД минава външен одит и то не на *** и пульо, а на KPMG. Отделно банките са под постоянния надзор на БНБ. И в края на краищата защо му е на Василев да нареди да откраднат от самия него или да прикриват 200 милиона, като уж си бил отпуснал над милиард кредити?! Лъжи, лъжи, лъжи !
32
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой напомпа КТБ с държавни пари през 2011 г. ? КОЙ? КОЙ? КОЙ?БОКО - ТОЙ !
31
0
 
3
 
! Отговори
Черноризец Храбър преди 9 години
До АнонименКоментатор номер 16 - Вие сте неграмотен господине ! Коя Ви беше учителка по български език ?
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все пак живеем в страната на мафията,Абсурдистан.
29
0
 
9
 
! Отговори
Станислав Кръстев преди 9 години
За кокошка няма прошка!! - Типично по Български!А "крадеца" го няма......Малко ми напомня за случая с медиците ни в Либия ;)
28
10
 
6
 
! Отговори
нощен инспектор преди 9 години
Маргарита Петрова трябваше да се казва Герберита.Тогава нямаше да е в ареста! В нашата страна Бойко и Герберите са на мода, защото те никак, ама никак не крадат!Хи хи хи
27
0
 
16
 
! Отговори
Ха ха хаааа преди 9 години
Чистачката е замела дирите на шопара.
26
0
 
21
 
! Отговори
с. преди 9 години
А заместник-главната касиерка защо не е била контролирана от главната касиерка!?:)А 200-те милки как ги е изнасяла!?В торби от Била!?:)И ако приемем,че нейният дял е 20 милиона защо е чакала като коза да я опандизят вместо да си е била шута към ЮАР следвайки светлия пример на кака Веска Меджидиева и сега да си порка коктейлчета с чадърчета!?:)Обаче българите са уникално *** народ,честно!За пореден път ги клатят в як генг-бенг и тия пак търпят робски!И после цъкат след яките поршета по улиците!:)
25
0
 
29
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Това е Театър на Абсурдите . Фактически просто не е възможно Финансова иституция да може да краде по-дълго от 364 дни , защото на 365-ят ден те трябва да представят отчет с пасиви и активи на Данъчните власти . При всяко положение на Държавата се полага годишен процент от печалбите . Акционерите обикновенно се събират веднъж на три месеца за да прегледат финансовото състояние и да гласуват съответните решения , както и да си приберат печалбите за тримесечието . Как при всички тези отчети е възможно да се краде ?
24
0
 
24
 
! Отговори
Цацаратурата преди 9 години
Пеевски е невинен. Бразилия е световен шампион. Касиерката и чистачката трябва да понесат всичко.
23
3
 
18
 
! Отговори
бг.бг преди 9 години
Всички са невинни, ама парите ги няма. Еее, не всички сме петнайски нали?! И тези, които не сме знаем, че БСП пак ни обра. Така ще бъде докато им позволяваме да идват на власт.
22
3
 
16
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Много в яко да се фалира банка! Вие просто не разбирате какво е кеф!Вежди Рашидов е като прострелян глиган не ви ли харесва да го гледате?
21
0
 
13
 
! Отговори
българка преди 9 години
До ехооточен въпрос,винаги така става големите крадци никой не ги търси,и виновни кои служителите
20
0
 
15
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 9 години
А ЧИСТАЧКАТА НЯМА ЛИ ДА ОБВИНЯТ, НА ТЕЗИ ХОРА НЯКОЙ ИМ Е НАРЕДИЛ ДА ГО НАПРАВЯТ ДА Е В АРЕСТА И ТОЙ КАКВИ СА ТЕЗИ ПАРИЧНИ ГАРАНЦИИ КАТО ГО ПУСНАТ КОЙТО И ДА Е ТОЙ НАЛИ ЩЕ СИ ИЗПЕЧЕ РАБОТАТА С НЯКОЙ СЪДИЯ ИЛИ ПРОКУРОР ДА СТОЯТ В АРЕСТА А ОНЯ Ц.ВАСИЛЕВ ЗАЩО НЕ СЕ ВРЪЩА И ТОЙ ЛИ ВЕЧЕ СЕ Е ПОДСИГУРИЛ ???????????
19
0
 
38
 
! Отговори
ехоо преди 9 години
А чистачката? защо чистачката не е арестувана? Сигурно чистачката е виновна.
18
2
 
13
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
Неграмотни нямат право да се изказват