Скъпият билет в София е незаконен! Съдът го отмени!

Решението е на Административния съд, може да се обжалва пред ВАС
22 фев 2017 14:02,
179
Скъпият билет в София е незаконен! Съдът го отмени!
Снимка: архив Dnes.bg

Административният съд в София реши - поскъпването на билета за градския транспорт в столицата е незаконно.

Затова той отмени наредбата, с която миналата година Столичният общински съвет промени цената на билета от 1 лв. на 1, 60 лв. Новината съобщи Административният съд в София.

Още по темата

Делото за скъпия билет беше образувано по жалби на граждани и сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи" срещу наредбата в цялост или отделни разпоредби от нея.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Билетът за пътуване в градския транспорт в София поскъпна от 1 юни 2016 година, а решението за това бе взето на 14 април.

Предложението за по-високата цена бе внесено от ГЕРБ и бе защитено от кметът Йорданка Фандъкова. Решението бе взето въпреки недоволството и ежедневни протести.

С поскъпването на билета, Столичният общински съвет намали цената на годишните абонаментни  карти.

В началото на февруари от Центъра за градска мобилност обявиха, че са постигнали търсения ефект – да се продават повече абонаментни карти, а не еднократни билети.

Допълнителните средства от поскъпването остават в градския транспорт, а няма да се ползват за инвестиции и подобряване на услугата.

Според общински съветници пък скъпото билетче не само че не подобрява условията в градския транспорт, но и увеличава броя на гратисчиите.

От Центъра за градска мобилност са на различно мнение. Според тях през последните осем месеца броят на гратисчиите е намалял. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
0
 
! Отговори
Преско преди 6 години
До Анонимен 148:Така е, но и заплатите са им в пъти по-високи от тук!
150
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От днеска градския гранспорт , поради поведението на контролите си спечелиха още един гратисчия.Всеки ден ползвам градски транспорт за три квартални спирки и си перфорирам билети от по 1,60.Това е безобразие с цената на билетите.И поведението на контролите е безобразно.Глобяват само този ,когото преценят, че има възможност да плати.Те не контролиран , а дебнат.Като глутница кучета са.Присъствала съм и на хайки орг. съвместно с полицията.Спират рейса и го проверяват в София .Няма такава държав
149
0
 
2
 
! Отговори
re преди 7 години
tova oznachava do reshenieto na VAS da ne se dupchat bileti
148
1
 
0
 
! Отговори
re преди 7 години
До Анонименti sravnqvash london s bg super
147
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който е пътувал на запад и е ползвал градски транспорт е видял , че там те таксуват за час пик ,за разстояние ,за зони и т.н. Опитай се да се качиш в Лондон гратис през втората врата на автобуса и ще разбереш какво става,рейса не тръгва , а пътниците ще те изхвърлят като тапа навън . Цените са в пъти по високи .Забравих за камерите в автобусите . Глобите са неотменими и доста солени.Който не вярва може да се пробва .Успех !!!
146
5
 
22
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Парите няма да върнат, ясно, но в нормална страна кметицата, внесла предложението, щеше да е аут.
145
2
 
21
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
А свинетките,те законни ли са?
144
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фандъка краде и дава на боко тиквата да тъпче в банките.
143
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега самоковската *** да си подаде незабавно оставката.
142
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А директорите в ЦГМ не са ли назначени от ГЕРБ? Приложете чистка и там.
141
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направете незабавна ревизия в ЦГМ и ще разберете много добре какво става.
140
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението е на Административния съд, може да се обжалва пред ВАС. Дали пък ВАС нема да го отмени как мислите. Нема ли да стане както с винетките. Един съд постановлява едно друг съд по висш отменя и така до края на света.
139
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ако някой мрънка, че не билета е нисък, а заплатите са ниски - нека му напомня, че от 27 години сме в пазарна икономика и всеки сам е отговорен за съдбата си. Тези, които са по-оправни си направиха печеливши фирми (не говоря за кадрите на бившата ДС, а за малки семейни бизнеси) и живеят добре. Останалите още сънуват комунизма и чакат държавата "да ги оправи".Ти - Българино, вземи се в ръце, започни да произвеждаш нещо, да го продаваш в Германия и да печелиш като германците!
138
1
 
28
 
! Отговори
мхм преди 7 години
Не че другите са хубавци но тия от ГЕРБ са много нагли, вдигат билети данъци после говорят по телевизията ,че са най хубавите. Тук в Сливен избраха кмет от ГЕРБ и веднага дигна данъците със 100 процента. Изборите бяха есента, а той до лятото беше член на БСП. Същия тоя човек се чува че се е крил и от властите заради данъчни схеми. Ей такива хора ни управляват и лошото е че добрите хора не искат власт, те се задоволяват с малко, а тия с властта са нагли,лоши, противни. Абе побъркан свят...
137
29
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Когато билетчето стане 2 евро (4 лева), а данъците на автомобилите - 500 лв най-ниския - тогава няма да има задръствания и всички ще пътуваме в нови возила на градския транспорт. Разбира се смръднята на бай *** в автобуса няма как да я избегнем - въпрос на манталитет е.
136
37
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Билетчето изобщо не е скъпо - даже поне 2 лева трябва да стане.Няма как да се возим на чисто нови мерцедеси и ново метро, а да плащаме 4 пъти по-малко отколкото на запад.А това, че много хора избират личния автомобил пред градския транспорт, защото първото било по-евтино: там историята е същата - и на автомобилите трябва да се вдигнат многократно данъците. Смешно е да се плаща 100 лв (50 евро) за кола на година и после да искате градски магистрали.
135
3
 
30
 
! Отговори
направете го 2лв преди 7 години
да ида на работа и да се върна с луксозния градски транспорт на г-жа Фандъкова ми струва 6,40 блъскане и седене прав най малко час, а за това на какво смърди да не говорим. С колата времето е на половина и в най натоварените часове ми е 5 лв , зали станаха толкова много коли в София ???
134
0
 
36
 
! Отговори
горди европейци сте преди 7 години
ГЕРБ предложили, Фъндъкова одобрила, и то поредното незаконно грабителско решение.Столицата е конкурент на Пекин и Мексико Сити по кчаество на въздуха, кметицата вдига цената на градски транспорт - много логично!!А по стандарт на инфраструктра, улици, алеи, тротоари, осветление, кошчета и гордостта ни КАРУЦИТЕ може да се конкурираме със провинции от дълбока средна Индия и държави от под Сахарския пояс!!
133
2
 
62
 
! Отговори
Бравооо ! преди 7 години
е сега пътувах с 83 - Празен ! а колите задръстване по бул България - това е резултата от скъпия билет 1,60
132
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво като съдът е отменил цената на билетчето-Фандъче и цената на Свинетката. ГЕРБ вече откраднаха достатъчно за да купят и тези избори.