Д-р Димитров си тръгва от ареста с "подписка"! А и с две обвинения

Едното е за превишаване на права и за незаконно оръжие
Обновена: 6 мар 2018 12:31 | 6 мар 2018 12:30, Камелия Цветанова
143
Д-р Димитров си тръгва от ареста с "подписка"! А и с две обвинения
Снимка: Facebook

Пловдивският лекар д-р Иван Димитров, убил крадеца Жоро Плъха от "Столипиново" и за чиято свобода два дни стотици излязоха на протест в Пловдив и София, ще бъде пуснат от ареста, където прекара 72 часа.

Прокуратурата ще поиска той да бъде освободен с мярка за неотклонение "подписка", защото според обвинителите той няма да се укрие, нито ще извърши друго престъпление.

Още по темата

"Въз основа на фактите, с името и подписа си съм преценил, че д-р Димитров, който в момента е национален герой, е извършил престъпление с превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Добре да го запомните, че е неизбежна отбрана, а не самоотбрана", обясни обвинителят от Окръжната прокуратура в Пловдив Георги Пенев.

"Правя това не под влияние на уличните протести, а на вътрешното ми убеждение и на събраните до момента доказателства", отсече още той.

Лекарят е с две обвинения към момента. Едното е по член 119 от Наказателния кодекс за умишлено причиняване на смърт при превишаване на пределите за неизбежната отбрана.

Ако бъде признат за виновен той може да получи присъда от 5 години затвор. 

Второто е за незаконно притежавано оръжие. Освен пистолета "Валтер", полицията е открила и 17 патрони в апартамента му, като 16 от тях са за пистолет "Макаров".

За това престъпление Наказателния кодекс предвижда от 2 до 8 години затвор.

По-рано от прокуратурата съобщиха, че лекарят е наблюдавал 30 минута опита за кражба на Жоро Плъха, но не се е обадил в полицията.

След като крадецът е тръгнал да бяга, обвиняемият е стрелял по него с предварително зареден пистолет. По-късно викнал свой приятел, за да разчистват местопрестъплението, поискал от двама думи да изтрият записите от видеокамерите, на които се вижда как държи оръжие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
4
 
2
 
! Отговори
Ххх преди 6 години
Сбъркана държава и сбъркани ценности, сбъркано общество... като тръгнете да протестирате, знаете ли въобще за какво го правите... или защото някой друг го прави. Толкова тежки думи и заключения без никакво доказателство. Един крадец като е ром, не значи, че трябва да бъде разстрелян като животно. Граждански права се нарича и е основата на много по-успешни държави.
100
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Византия е виновна че вкара Роми в Европа преди 1000 г.
99
0
 
4
 
! Отговори
Продължението преди 6 години
Жената изброи какво работят родителите на тези деца - известна оперна певица, професор във ВУЗ и др.подобни. Тези родители могат да купуват скъпи плодове оттака наречените "Показни магазини" /тогава имаше такива/, а старицата не може да си позволи това. Протестирала многократно пред родителите им, но тези "деца", вече юноши, продължават демонстративно влизат в двора й и обират всичко. Тогава водещата я прекъсна с глезен глас: Ееее, дечица си откъснали черешки!Какво толкова?Ти направи си изводи
98
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ядосанот Г. Казах ако трябва да защитиш с цената на всичко собствеността си, ще убиеш ли деца, които ти крадат череши в двора. Бих казала, че точно от правене на нещата извън закона в тази държава сме на това дередже. После политиците били виновни-не не са. Те са част от нас, или по-точно ние сме същите като тях.
97
0
 
4
 
! Отговори
До Г преди 6 години
Другият пример:Беше краят на социалистическия период, 1988 или 1989 г. В едно много нашумяло по онова време радиопредаване, в което се включваха обаждания на слушатели, се обади възрастна софиянка. Тя обясни, че живее в къща, в чийто двор расте череша, нарочно подбрана заради хубавия сорт и отгледана с много грижи. После се оплака, че години наред не може да откъсне плод, защото всяка година черешата я обират все едни и същи, презадоволени съседски деца, които вече са юноши /продължавам/
96
0
 
5
 
! Отговори
До Г /№98/ преди 6 години
Деца, които берат чужди череши, не бива да се убиват, но много внимателно трябва да се обмисли как да бъдат наказани.Ще ти дам два примера.Във връзка с отчаяните жалби на хора, чиито дворове се опустошават нощем от роми, репортерка питаше една образована ромка откъде, според нея, идват плодовете? Ромката отговори "Ами от природата!" С други думи, дори тази жена не се сети да каже, че една овошка първо трябва да я купиш от разсадник, после да я посадиш, да се грижиш за нея и чак после да береш!
95
2
 
8
 
! Отговори
До гейПрокуратурата преди 6 години
ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ДОКТОРА!
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е с пистолети не може, с пушки не може, с капани не може, ама и полицията не може .... КАК ДА СИ БРАНЯ СОБСТВЕНОСТТ ?!?На въпроса - нима твоята собственост е по-важна от живота на крад... - Директно режа и казвам - Да, по-важна е !
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
слушах 'изявлението' на 'прокурора' (също в кавички). 100% нагласени глупости срещу доктора. задържаш човек за 4 денонощия, 3 дни след това разпитваш 'свидетели', докато накрая си измислиш версийка?първо беше задържан за умишлено убийство, без нищо да е проверено, после след разпити се оказа, че било неизбежна самоотбрана, а сега е умишлено убийство при неизбежна самоотбрана? уот да фак? и убитият се поразходил 110 метра, уж умишлено убит?а за какво са тези 42 висящи дела и 5 присъди на бандита?
92
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен3 пъти ни обираха, 2 пъти полицията отказва да дойде. Когато дойдоха се държаха с нас като с престъпници, 6м по-късно ни се обадиха да им дадем достъп до жилището за снемане на отпечатъци
91
0
 
6
 
! Отговори
Ядосан преди 6 години
До Г,98 Глупости говориш,никой не бере череши в 1.30 през нощта!Ако не направиш нещо извън закона,няма как да оцелееш в тази държава!..
90
6
 
3
 
! Отговори
Бяс и Ужас преди 6 години
Ако доктора получи ефективна присъда и лежи в затвора,от там ще излезе,,човек,,и ще научи как се правят тези работи наистина ...и както трябва.Има човек,има проблем,няма човек,няма проблем....
89
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наскоро бивш полицай ми каза в разговор следното: 'неписано правило в България е, че винаги трябва да имаш 2 пистолета - един законен и един с изпилени номера. когато те нападнат, стреляш със законния и оставяш другия в ръката на престъпника, така случаят приключва за 3 седмици'.
88
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше плъха в затвора сега да е жив. Свобода за доктора
87
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
имам неприятното чувство, че прокуратурата всячески се опитва да предизвика гражданска война в страната ни! умишлено убийство при неизбежна отбрана в собствения ти имот? при което рецидивистът (на свобода след 9 присъди) бягал 110 метра? тези прокурори се гъбаркат с народа и някъде на някой ще му избият чивиите.
86
13
 
8
 
! Отговори
от Г до анонимен преди 6 години
Ако беше се обадил на 112, а не се беше опитвал да прикрие случилото се, и си беше извадил разрешително за оръжие, тогава щях да се съглася, че е е стрелял при самозащита, и лично бих отишла да подкрепя доктора на протест. А той дори на жена си не е казал, по нейни думи дори сутринта е е излязъл за работа... Някои са на мнение, че трябва да може да си стреляме свободно, ако някой припари до имуществото ни, ама ако това са децата ви, които са прескочили да берат череши, какво-да ги убием?
85
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опитал се доктора да прикрие стрелбата. Като знае че така ще извъртят нещата, се е панирал, нормално. Дръж се докторе България е с теб.
84
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И какво щеше да стане ако беше звъннал на 112-НИЩО ,ГОЛЯМО НИЩО И НАКРАЯ НИЩО." Точно така! Много си прав. И за това трябва да се протестира! За поправка на оня закон, който позволява да ограбят кокошките на баба ми, която получава пенсия от двеста лева, и обявява кражбата за маловажна!Тази скапана уредба и липсата на справедливост ни превръща в убийци, а крадците в нагли герои! Протестирам срещу ония, които позволиха рецидивистите да ни превърнат нас, нормалните, в затворници и злодеи
83
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Девет присъди. Трябваше още при третата кражба да е осъден доживот. А не сега невинен човек който брани себе си и имота си да страда. Свобода и оправдаване на доктора.
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 87 Много се махаш, докато не ти стане проблем. И на мен ми се иска, да изкарам калашника от мазето, дето дядо ми го е скътал от казармите, ама не ... пусти му закони ...