Мисис Мейзер пресмята: 2 години в ареста = 200 бона обезщетение!

Адвокатът й е убеден, че на последна инстанция присъдата й ще е условна
3 сеп 2018 07:10,
47
Мисис Мейзер пресмята: 2 години в ареста = 200 бона обезщетение!
Снимка: архив, Булфото

Солено на данъкоплатците и хазната ще излязат 22-та месеца, които Анита Мейзер изкара в сливенския арест без произнесена присъда.

В интервю за "България Днес" адвокатът й Петър Чалъмов се закани да съди наред в Страсбург и в България - по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Исковете може да се окажат колосални - за над 200 хиляди лева.

Миналата седмица стана ясно, че присъдата на Анита Мейзер за убийството на съпруга й Николай Димов е намалена от 4 години и половина на 3 години затвор.

Още по темата

В нощта на 14 срещу 15 август 2016 година подсъдимата връзва мъжа си със свински опашки и така го удушава. Апелативният съд приема, че убийството е извършено без умисъл, а доказателствата за даване на подкуп на полицай са недостатъчни.

"Тези 22 месеца в Сливенския се приспадат от това наказание. Ако то остане в сила на ВКС, което сериозно ме съмнява, тя трябва да влезе отново да доизлежи 12 месеца и половина", коментира присъдата адвокат Чалъмов.

Той е убеден, че в София Анита ще извоюва условна присъда. Както и че Сливенският затвор е вече затворена страница от романа на Анита.

"Условната ще бъде минималното ни искане. Ние ще настояваме за пълното отпадане на подкупа, който е тежко умишлено престъпление по закон и се наказва с до 10 години затвор. Той се основава на думите на полицай Радев. Но ако те се приемат за истина, трябва да има 5 обвинения за подкуп - за две петдесетолевки, за доларова банкнота, за предложения за подкуп от 10, 20 и 30 хиляди лева. Пари няма приложени в делото, което сваля и петте обвинения", анализира юрисът.

По думите му присъдата на Мейзер е прецедент за последните 20 години назад. Както и мярката й за неотклонение - арест, който продължи година и 10 месеца.

"Само задържаните за убийството на Андрей Луканов украинци, които впоследствие са оправдани и осъдиха България за над 300 хиляди лева всеки, са държани по този начин. И там говорим за умишлено убийство", дава пример Чалъмов.

Смекчаващо вината обстоятелство за Анита се оказва съдействието на полицията. Тя участва в два следствени експеримента, завежда полицаите до контейнера, където е изхвърлила свинските опашки, и по маршрута, по който се е движела в състояние на обърканост след инцидента.

"Жертвата Николай Димов настоява за този експеримент, той казва: "Стегни ги повече, снимай ме". Така че престоят на Анита в Сливенския затвор е неоправдан, особено ако се постанови условна присъда. А такава е твърде вероятно да бъде произнесена", обяснява адвокатът.

"Сега се чувства една идея по-добре. Вижда, че нещо се случва. За нея сякаш половината истина е излязла наяве. Любознателна е, жизнена и креативна. Свикнала е денят й да не протича напразно. Вулкан от енергия. Бори се с най-дребната несправедливост. Това за нея е някаква позитивна, добра новина", коментира клиентката си адвокат Петър Чалъмов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
7
 
10
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
Присъдата е ужасно елементарни - няма убийство изобщо. Връзва го по негово желания и ТОЙ не успява да се освободи и се самозадушава. Какво убийство??? Просто следователите и съдиите са надушили, че могат да изкопчат пари от тази и затова я трашмолиха по арести и затвори. Сега да си плащат.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tя ли ще ги дава за циркаджилъците с които ни занимава?Какво стана с главния свидетел Киро Варовика? Да не си е променил показанията, ако си е спомнил повече неша от това какво е сънувал?
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще получи обезщетение на Куков ден.Лежала е ареста от 15 и август 2016г до 23 октомври 2017г,когато е осъдена на първа инстанция.Това са година и два месеца,а законът позволява да е в ареста до година и шест месеца.
15
6
 
22
 
! Отговори
бамааму! преди 5 години
!.Извършва убийство 2.Има мотив-да наследи парите на партньора си , който иска развод 3. Предлага подкуп на полицай ,за да прикрие следи .И всичко това е стига на българския съд ,за даде ефективна присъда за предумишлено убийство ???
14
1
 
16
 
! Отговори
Баце Гунчо преди 5 години
13 коментара под мене и всичките на юристи. По по принцип вината е на този който е писал статията. Много хаотично и объркано. Идеята е, че системата е мудна и прекалено дълго се чака в ареста или затвора за обвинение.За това държавата България губи делата в Страсбург.
13
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи от тоя адвокат разбирам, че когато полицая твърди, че му се предлага подкуп - не бива да му се вярва, защото няма свидетели освен самата жертва на подкуп. Но когато жертва на убийство казва "Стегни ги повече", трябва да му се вярва, защото единствения свидетел е убития...Честно, до там ли е паднала адвокатската професия?
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На данакоплатец нищо не му излиза. Тя даржавата вече ми ги взе парите и малку вероятно да ми върне нещо... Аз па затуй и да данак я платя я не
11
11
 
0
 
! Отговори
Йово преди 5 години
Те тая да я изръгам !!!
10
1
 
28
 
! Отговори
Вальо преди 5 години
На адв. Петър Чалъмов,само чалъмите му са големи,иначе е айрян без мляко.
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 4Смешен, чети: В нощта на 14 срещу 15 август 2016 година подсъдимата връзва мъжа си със свински опашки и така го удушава.Това е убийство по непредпазливост според теб?Я пак!
8
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ПРИЕМЕМ , ЧЕ Е НЕПРЕДУМИШЛЕНО УБИЙСТВО!!!!ТЕЗИ ИСКАТ УСЛОВНА ПРИСЪДА!!!!-------------ЗНАЧИ ЗА ВСИЧКИ ШОФЬОРИ УБИЛИ НА ПЪТЯ ДА ДАВАНЕ УСЛОВНИ :D НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!!ПРАВИЛНО Е В АРЕСТА! ЛОШОТО Е, ЧЕ Е САМО ТЯ ЕДИН КУП ЗА НЕПРЕДУМИШЛЕНО НЕ СА В АРЕСТА!
7
1
 
41
 
! Отговори
Е нямаме си държава преди 5 години
Каква е тая поредна подигравка - днеска пускат Арабаджиев, Мейзерката ще съди. Що за некадърни и продажни съдии и прокурори имаме. Само за подку 30 бона трябва да лежи 5 години! Абе бай Б.Б. пусни им Шоушенк да видят как е в правова държава... или и ти не си го гледал.
6
10
 
5
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Ubijstvo niama...ima Ganjovski babaitlak.Absolutno nevinna e...i tova go znajat vsichki.Tia nasila nikogo ne e vrazvala...
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нейното правилно обвинение е или убийство по непредпазливост, или асистирано самоубийство. И да, със сигурност ще получи обезщетение понеже делото се води безумно под натиска на сестрата на нацепения батка, която е общински съветник. После като има сърдити към нея се обръщайте.
4
1
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Ако беше вложил малко мисъл, щеше да разбереш, че е обвинена в убийство по непредпазливост, а не в умишлено убийство. Разликата е съществена, включително в предвиденото наказание.
3
0
 
24
 
! Отговори
lol преди 5 години
веднага да я пуснете. в българия престъпност няма. има само арестуване и после пуснати.
2
1
 
40
 
! Отговори
Айде стига преди 5 години
Остана още един убиец да осъди държавата.... аман от такива наглеци!
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4 години затвор за умишлено убийство? Няма такава държава.