Самозащита? 12 г. затвор грозят Мария, която уби Боньо Фаса!

Прокуратурата в Стара Загора внесе обвинителен акт срещу нея
18 окт 2018 13:45,
147
Самозащита? 12 г. затвор грозят Мария, която уби Боньо Фаса!
Мария при излизането си от ареста преди 2 години. Снимка: архив, БТА

Окръжната прокуратура в Стара Загора внесе обвинителния акт срещу 20-годишната Мария Гиздева, обвинена за причиняване на смърт по непредпазливост, настъпила след нанесена тежка телесна повреда.

Ако бъде призната за виновна по това обвинение, младата вече жена може да бъде лишена от свобода за срок между 3 и 12 години, коментират  от "24 часа" от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Още по темата

Разследването срещу момичето завърши почти 2 години и 3 месеца, след като на 25 юли 2016 г. то уби с нож в дома му 62-годишния тогава Богдан Динев, известен в Стара Загора повече като Боньо Фаса. Тогава Мария обясни, че го е направила при опит за самозащита, тъй като възрастният мъж опитал да я изнасили, след като я примамил в дома си.

В суматохата грабнала случаен нож от масата и с него пробола нападателя си в дясното бедро. Защитата й дори очакваше делото срещу нея да бъде прекратено поради липсата на престъпление, тъй като тогавашната ученичка действала при неизбежна самоотбрана.

Прокуратурата се оказа обаче на друго мнение. Според обвинителния акт срещу Гиздева, тя е причинила на Богдан Динев смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена му от нея тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, причинено от прободно-порезно нараняване на дясното бедро със засягане на множество разклонения на бедрената артерия и вена, в резултат на което е последвала остра кръвозагуба.

От обвинението уточняват, че това е престъпление по чл. 124 ал. 1 пр. 1 във връзка с чл. 128 ал. 1 във връзка с ал. 2 на Наказателния кодекс, което предвижда затвор между 3 и 12 години.

Мария има и второ обвинение, което може да й донесе лишаване от свобода за срок между 2 и 8 години. То е затова, че в периода между 25 и 26 юли 2016 г. в условията на продължаващо престъпление тя използвала 6 пъти платежен инструмент - дебитна карта, издадена на името на Богдан Динев, без съгласието на титуляра, но не е изтеглена парична сума.

От прокуратурата в Стара Загора не пожелаха да уточнят защо момичето не е успяло да вземе пари - защото не е знаело кода за теглене от картата или защото в сметката на Фаса не е имало пари.

Когато гръмна историята с опита за изнасилване, Мария беше на 18 години и беше ученичка за 12 клас на старозагорската Икономическа гимназия. След като през юли 2016 г. първоначално тя бе задържана в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане, Гиздева излезе на свобода срещу парична гаранция от 500 лева.

Това стана възможно, тъй като първоначалното обвинение срещу нея за умишлено убийство бе променено в нанасяне на средна телесна повреда, от която е настъпила смъртта на пострадалия.

През последните 2 години момичето успя да завърши средното си образование. В момента то е на свобода без мярка за неотклонение, тъй като срокът за такава мярка изтече.

От прокуратурата уточниха, че срокът на разследването наистина е бил удължаван няколко пъти, но това е според закона и нямало прекомерно забавяне. По-дългото разледване било нужно, за да бъдат направени множество процесуално-следствени действия, за да бъде изяснена обективната истина. Иззети били веществени доказателства, разпитани са свидетели, изготвени са заключение по назначените експертизи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би е правилно да я оправдаят за убийството, но да я осъдят за кражбата. Тук не може да се вземе категорична позиция без да се знаят всички подробности по случая.
41
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не беше се полакомила за картата щяха да и минат лъжите. Все пак си мисля, че прикрива сводника си.
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЕдно време на мадама, дето я клатеха за дрехи от кореком, и викаха "парцалка".Учудвам се, че още ги има. Жени без въображение.....Няма да са вечно на по 18-19.
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗависи колко свидетеля успееш да докараш. Ако свидетелите кажат, че са чули "глей сега какво мога да направя" - ще е убийство по непредпазливост. Ако обаче са чули "ще те гръмна в главата бе гове.до" - тогава ще си го отнесеш за предумишлено убийство.Кифлата в случая е сбъркала, че веднага не се е обадила ревяща на полицията и е избягала от местопрестъплението с дебитната карта на чичото. И дори да не е знаела пина - отзад има CVV код, а с него също може да се правят простотии
38
5
 
14
 
! Отговори
Коол преди 5 години
Тази ясно, че е виновна, но за Истинска Самозащита е простотия да те вкарат в затвора "Това го има само в България"
37
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, ако на мястото на това момиче в ръцете на подобен из...род попадне вашата дъщеря или сестра???.Не всички дъщери са платени ***.
36
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма значение каква е, да сигурно не е идеална, обаче ВСЕКИ има право да се защити когато животът му е в опасност. Така, че това момиче е невинно ако ще и да е най-голямата к..ва, крадла и каквато там я изкараха.
35
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можеше да мине тая версия за самозащитата, ако кифлата не му беше откраднала дебитната карта и не се беше опитвала 6 пъти да я източи !!!. Това вече говори за съвсем друго. Например чиста кражба и последващо убийство или нещо такова. За сведение от кафенето където е работила тази, разказаха доста в медиите доста интересна история как след първия работен ден тази си е заминала с целия оборот и после я търсили в полиция.. Като прибавим и закъснялото "предаване" в МВР 2 дни след убийството...
34
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значиии, ако шофираш по тротоара и убиеш човек това не е умишлено и те грози условна присъда, ако изпреварваш на пешеходна пътека (забранено със закон) и убиеш човек пак условна но ако се защитаваш от изнасилване и убиеш виновника ЗАТВОРРРРР.Желязна логика за пореден път.
33
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баси съдебната ситема!!!!!Колко момичета още щеше да насили този рецидивист, колко живота щеше да съсипе това животно ако не беше това момиче което го е убило при самозащита???Ами, ако на мястото на това момиче в ръцете на подобен из...род попадне вашата дъщеря или сестра???
32
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като прочетох, че е взема дебитната карта на дъртия коцкар, ми стана ясно че не е невинна и си заслужва един престой в затвора.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда" !?т.е. ако те гръмна в главата, а ти вземеш, че умреш ... това как се класифицира? аз не искам да те убивам, а само да те нараня тежко.
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт имах съученичка в гимназията, завършихме преди 3 години, и тя и не криеше. Идва с някаква нова блузка и като й честити някой от класа, казваше тая ми е от един 40-годишен примерно. Ми как така я питаме? Ми казва, водя го в мола, казвам искам тая блуза, дънки, потник... нещо за 30-40 лева, купува ми го и отиваме у тях. И нашата доволна. Момчетата от класа я бъзикахме, че ще й купим и ние един потник, но тя ни вика: А не, вас ви познавам, няма да стане тая работа! Така че и тука каква е и
29
7
 
11
 
! Отговори
за затвора е преди 5 години
"в периода между 25 и 26 юли 2016 г. в условията на продължаващо престъпление тя използвала 6 пъти платежен инструмент - дебитна карта, издадена на името на Богдан Динев, без съгласието на титуляра, но не е изтеглена парична сума."в превод си е платила нещо с тая карта докато се обяснява на насилена .Този Бонъо е бил явно развратник и изнасилвач обаче " жертвата" го е убила с измама за се/кс.Карбовски къде е сега да каже че това ку/рве е невинно . Само си правят филмчетата а истината е друга.
28
0
 
10
 
! Отговори
a? преди 5 години
"смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда,"'начи , умишлено требва да се нанасят само тежки телесни повреди , които не водятдо причиняване на смърт по непредпазливост !
27
2
 
14
 
! Отговори
Заралия преди 5 години
До гражданинПо нейни думи, Фаса й разказал за своята измислена дъщеря, с която уж бил скаран, а Мария отишла в дома му, за да ги сдобрява.:-)
26
6
 
16
 
! Отговори
zzzz преди 5 години
Не вярвайте на нищо което излиза от устата на тази. Лъже и маже безочливо само и само да се измъкне от правосъдието!
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз си спомням, че Фаса беше някакъв бивш затворник, определено рецидивист. То, че и девойчето не е стока, не е, но е свършила едно полезно дело за обществото. Свобода за нея! Просто е нацелила артерията, лошо нанесен удар с нож....
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Nikoi nqma pravo na nasilva nikogo,kakvato i dae bula tq,no toz star zadnik nqma pravo daq nasilva,no SAMO nemie qsno tq kakvo pravela v doma na edin iznasilvach
23
5
 
11
 
! Отговори
extremist преди 5 години
12 г. затвор грозят Мария, която уби Боньо Фаса! - В ТИКВИНЛЕНД Е ТАКА; А ИНАЧЕ ЦАЦАРОВ ТВЪРДИ ЧЕ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА