Приватизацията на прехода: Как Баневи източиха 1 млрд. лева?

Прави се ревизия на приватизацията, но сме позакъснели
Обновена: 10 дек 2018 15:05 | 10 дек 2018 10:30, Петя Славова
247

След като семейство Баневи бяха оставени в ареста с мярка задържане под стража, двамата се оказаха на върха на организирана престъпна група и машина за пране на пари със сметки в швейцарски банки за над 1 млрд. лева.

"Много предприятия, които бяха собственост на фамилията Баневи, бяха унищожени. Въпросът е да се докаже дали тези хора са го направили умишлено или както те твърдят, държавата не им е помогнала и не ги е подкрепила, за да има производство", коментира журналистът Стефан Ташев в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По неговите думи се опитваме да правим ревизия на приватизацията, но въпросът е, че сме позакъснели, а някой не си е свършил работата.

Бившият ръководител на ЦСБОП Тихомир Стойчев сподели пред Bulgaria ON AIR, че се страхува, че тези дела сякаш са избирателни. По неговите думи спецпрокуратурата демонстрира една активност, която най-вероятно ще опре до давностните срокове, което пък е вина на нашите законодатели през годините.

Според него Баневи могат да бъдат само нарицателно определение на целия преход и трябва да бъдат изкарани и други, защото 300-400 души, които са получили несъбираемите кредити са подкрепени от поне още 300-400 души, които са работили в системата на тези предприятия като ръководители и други, които са виждали, че се източват банките.

"След няколко седмици адвокатите ще поискат нова мярка за неотклонение или облекчаване на мярката. Това са нормални хватки на защитата. Въпросът е да се докаже всичко това - ако те успеят да докажат пране на 1 милиард лева, ще е голям успех, аз в България досега такова нещо не съм виждал", коментира криминалният журналист.

По думите на Стефан Ташев, когато една служба работи по лица, които са постоянни обекти на разработки, не е допустимо те да влизат и илизат през границата на страната свободно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се става капиталист..само за индивида е всичко..другите да се спасяват..четете история,там подробно се описват начини как се става богат за сметка на народа .. Комунизъм е идеалната мечта..Всичко останало е дивата реалност..
215
1
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
"Приватизацията на прехода: Как Баневи източиха 1 млрд. лева?Прави се ревизия на приватизацията, но сме позакъснели"Както се казва след дъжд качулка или както се пееше в една песничка от началото на прехода "спете спокойно деца".И спяха ,като даже похъркваха не само децата ,а целокупния български народ и най-вече държавните институций или по-точно те задаваха тона за тази писничка.Спеше народа или по-точно ,това ,което е останало от него , а то не е много
214
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това , ако е в Китай , на стадиона и разстрел . Да ама не било хуманно, а хуманно ли е десетки хиляди работници да изгониш на улицатаа да гладуват . Явно за БКП и сега БСП , за др. Радев и др.Нинова е хуманно . Казвам за тях , защото тези им финансираха предизборните кампании .
213
4
 
22
 
! Отговори
БСП преди 5 години
Достойни комунисти!
212
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако действително ще искат да окушарат сем.Баневи заради лошо управление на преватизираните предприятия ,то каузата е изгубена!Никой съд няма да ги осъди.Защото ,ако това се случи трябва да се търси отговорност от стотици бг граждани облажили се от преватизирани предприятиа!И.Костов целенасочено фалира БГА,,Балкан",и никой не му търси отговорност!
211
5
 
16
 
! Отговори
За прането... преди 5 години
В автоматчна перална машина Комсомолец парите ги перът или във водата на Женевското езеро.Прахът за пране ЖАН е най подходящ за такова пране
210
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
комунистите родината разграбваткомсомолците след тях крадатпионери, пионери , славен път ви чака - път зад граница.
209
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не зная какво са източвали тези двамата, но на всички снимки са облечени като клошари...особено госпожата. Какъв лукс, какви милиарди :)
208
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как как,с помоща на ПАРТИЯТА МАЙКА-БКП.
207
1
 
22
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
м/у другото,израза" .."Приватизация" практически НЕ е адекватен за събитията,които настъпиха след свалянето на Живков!--"ГРАБЕЖ"!!!..-Това е ,което стана..Или "разграбване",ако ви харесва повече..
206
0
 
25
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
добре,добре!...Шлосера и чистачката били "изпрали" ЕДИН МИЛИАРД....хубаво!..Обаче не се ли запитвате,хора,ако тия,които НИКОГА не са имали ПРЯК достъп до "лостовете на властта",като как така са успяли да извъртят такава ..ЧУТОВНА далавера?!Под носа на данъчни,прокуратура,данс,конпи,...и други "органи"?..-Като как стават тия работи?!?!..Та: щом тия,"гледайки от страни" са изтъркаляли цял милиард,то ..КАКВИ ЛИ ЩЕ ДА СА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА на тия,които.."РАЗПРЕДЕЛЯТ БАНИЦАТА"?!?!?!?!
205
9
 
19
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
До АнонименНЕ СЕ ПРАВИ НА ЧАЛНАТ ГЕРБАДЖИЯ! ГЕРБ ПРОКУДИ ТОЛКОВА МНОГО МЛАДИ ХОРА ОТ СТРАНАТА И ТО НАРОЧНО, А СЕГА ДОРИ НЕ ИМ ДАВАТ ПРАВО И ДА ГЛАСУВАТ НА ИЗБОРИТЕ, ЗАЩОТО БОКО, ЦВЪКИ И КОМПАНИЯ ЗНАЯТ, ЧЕ МЛАДИТЕ И ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА НИКОГА НЯМА ДА ПОДКРЕПЯТ МАФИЯТА ГЕРБ !!!
204
2
 
30
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Иван Костов е определен за лидер на СДС от товарищ Луканов и сие комунисти,за да си имат управлявана от тях опозиция.Комунистите се пребоядисаха и запяха "Времето е наше" Народа лекуваше,беше в еофория,че комунизма си е отишъл.В това време на входа и на изхода на предприятията бяха фирмите на другарите,които "източваха" т.е.крадяха ресурсите и последва фалит.С откраднатите ресурси комунистите изкупиха дяловете на работниците,които преди това бяха изритани на улицата.Времето е на комунистите.....
203
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГробокопачКато не е ясно каква е вината на ЖАН ВИДЕНОВ да излезе по телевизията и да каже какво добро донесе на България и на българите масовата приватизация?Дотогава: ЖАН ВИДЕНОВ НА СЪД!!!
202
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БАБА КУНАТи обади ли се на внуците си в чужбина за да им се извиниш че ти и твоите набори ги лишихте от бъдеще в родината им?
201
6
 
12
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
До АнонименЗА ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ХОРА Е ЯСНО, ЧЕ Е ПРОСТАШКО ДА СИ ГЕРБАДЖИЯ !!!
200
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЖАН ВИДЕНОВ ПОД СЪД!!!На мен не ми пука нито за Костов, нито за Борисов. Съдете ги и тях! Но защо се ужасявате от мисълте че ЖАН ВИДЕНОВ може да бъде разпитан за масовата приватизация?ЖАН ВИДЕНОВ В ЗАТВОРА!!!
199
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БАБА КУНАБабо Куно, пиша ти бавно защото не можеш да четеш бързо!Момченцето за което гласува - ЖАН ВИДЕНОВ даде на Банев заводите. А на теб една амбалажна хартийка. И направи пенсията ти 7 (седем) долара.Другото момченце Сергей Станишев беше на власт преди Бойко, той какво направи?И като не можеш да броиш, обади се на внуците си в чужбина и ги питай колко години управлява Бойко. И им се извини че заради теб внуците ти избягаха.
198
2
 
7
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ГЕРБ СЕ РАЗМОТАВАХА 10 ГОД. И ИЗНУДВАХА ЗАБОГАТЕЛИТЕ ОТ ПРИВАТИЗАЦИЯТА, НО СЕГА КАТО ИМ ПРИПАРИ ПОД Д-ТО РЕШИХА ДА СЕ ИЗКАРАТ СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА !!!
197
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Е-е-е, а стига деЗаштото масовата приватизация беше направена от Жан Виденов! Трудно ли е да разбереш. Жан Виденов подари цяла България на комсомолчета като Банев.ЖАН ВИДЕНОВ В ЗАТВОРА!!!!