Съдът в Пазарджик отстрани прокурор заради верска омраза

Защитата на 14-те подсъдими за радикален ислям поиска тази мярка
20 юни 2019 14:19,
28
Съдът в Пазарджик отстрани прокурор заради верска омраза
Снимка: Окръжен съд в Пазарджик

Окръжният съд в Пазарджик отстрани от делото срещу 14 подсъдими за проповядване на верска омраза и призоваване към ислямска война прокурора по процеса Недялка Попова, съобщава "24 часа".

Още по темата

Ахмед Муса в затвора в Пазарджик, присъдата му влезе в сила

Решението стана реалност, след като повечето обвиняеми, начело с имама Ахмед Муса Ахмед, и техните адвокати по време на поредното заседание в сряда следобяд по делото поискаха отстраняването на Попова, заради предубеденост и нетърпимост към мюсюлманите.

Като мотив те посочиха изказване на Попова пред журналисти, през март 2018г.,
в което тя заявява, че когато мюсюлманите станат 30% от населението на страната, ще е застрашена националната сигурност. Прокурор Попова отрече обвиненията и изтъкна, че думите й са преиначени и извадени от контекста на разговора. Освен това проверки на инспектората на ВКП и Комисията за защита от дискриминация са доказали, че прокурор Попова не е нарушила закона.

Въпреки това
с подновяването на делото в четвъртък съдия Кристина Пунтева отстрани от процеса Недялка Попова. Самата прокурор Попова не беше в съдебната зала и не беше открита за коментар, а окръжният прокурор на Пазарджик, който също участва в процеса, отказа да коментира безпрецедентното решение на съда. Веднага след прочитане на съдебното определение защитниците на обвиняемите поискаха делото да бъде прекратено и върнато на досъдебна фаза, но с нов прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
32
 
! Отговори
мак преди 4 години
Тя не призовава към омраза или насилие над "горките" мюсюлмани, не ги нарича с обидни думи, защо тогава я отстраниха? Очаквам пълно оневиняване на подсъдимите, в името на етническия мир, естествено.
2
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Веднага след прочитане на съдебното определение защитниците на обвиняемите поискаха делото да бъде прекратено и върнато на досъдебна фаза, но с нов прокурор."Това е голям скандал авокатите на ислямистите нареждат на уж независимия съд.
1
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Като мотив те посочиха изказване на Попова пред журналисти, през март 2018г., в което тя заявява, че когато мюсюлманите станат 30% от населението на страната, ще е застрашена националната сигурност."Излиза, че да кажеш истината било верска омраза и че съда е пристрастен към радикални ислямисти в България.