Всички служители на "Тад груп" са напуснали

Не било изключено да има още обвинени по случая
Обновена: 26 юли 2019 11:00 | 26 юли 2019 09:20, Камелия Цветанова
143
Всички служители на "Тад груп" са напуснали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възможно е да има още обвинени от служителите на "Тад груп". Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев пред Нова тв.

Още по темата
След като името на фирмата беше свързано с хакерската атака срещу НАП и изтичането на данните на милиони българи, всички служители на "Тад груп" подадоха молби за напускане.

"Напуснали са вероятно по лични причини, защото не се притесняват от нищо. Това по никакъв начин не изключва наказателната отговорност, защото са иззети всички работни компютри на всички служители, ще се работи с всички, които са работили във фирмата в последните 2 години. След декрептиране на компютрите, ако се съберат доказателства за извършено престъпление, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност ", обясни Гешев.

В четвъртък Спецпрокуратурата повдигна обвинение в подбудителство на собственика и на търговския директор на фирмата, в която работи компютърният специалист Кристиян Бойков, подведен под отговорност за хакерската атака срещу НАП. Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков ще отговарят пред Темида за това, че умишлено са склонили Бойков да извърши компютърно престъпление. Търговският директор и Бойков са освободени под парична гаранция от 20 000 лв. Собственикът е обявен за общодържавно издирване. За него е издадена и европейска заповед за арест.

Гешев обяви, че са установени консултирани 500 хил. пароли и 500 хил. имейли.

"Това едва ли може да се впише в термина "законно" и едва ли доброволно е предоставено на тази фирма. Факт е, че е осъществявано нерегламентирано търсене в тази база данни. Тези неща и други, които нямам право да коментирам, ни дава основание да мислим, че има две направления на дейността на фирмата. Едното е осъществяване на кибберрекет, а втората насока е, че тези технически възможности за този киберрекет  са използвани и надградени за осъществяване на кибертероризъм", добави заместник-главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: НАПлични данни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и какво като са напуснали?
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Въй, въй..Щом е криптирано, значи може и да се декриптира. Няма невъзможни неща.
120
2
 
2
 
! Отговори
Хм! преди 4 години
Всички служители напуснали. Не искат да свързват имената им с тази фирма. Защо ли? Сигурно ще я изтрият и от CV-тата си.
119
2
 
5
 
! Отговори
Въй, въй.. преди 4 години
"след декриптиране на компютрите" - тия съвсем са се самозабравили :D.. Тия криптиращи алгоритми не са измислени от бай Иван, братовчеда на лелята на Бойко, че да ги декриптират ей така :). 99.9% е невъзможно е криптиран хард диск да се прочете. Това е целта на криптирането и по целият свят разчитат на този метод, за да си защитят информацията. Те едни прасета не могат да омъртвят както трябва, а какво остава да декриптират :). Пълен смях, тая държава е пълна с некадърници с власт !
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хунтата става все по самозабравила се и нагла. Но няма лошо - така дано събуди заспалото племе и да вземе да ги изрине!
117
3
 
9
 
! Отговори
Ал преди 4 години
До Z3r0daYЕдна фирма в този бранш се гради с много труд. Съсипаха я за водна седмица. Осигуровките, които се плащаха на служителите покрива и пенсии и здравни пътеки.Вече говорим за Управление на Изкуствения Интелект, а в България парапитеците, ако нямат изгода са на принципа след мен потоп.
116
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
кутевските разбирачи пак са почнали да ръсят акъл...не сте ли при болните прасенца да се снимате?
115
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УЖАСВсеки който има малко разум - да бяга оттук.Хора на ключови позиции и заплати, като камериерки в хотел Берлин, нека перат чаршафите след секса на който само грозните и дебелите са способни.
114
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази държава е пълен майтап.. и този "мъж" ще стане гл. прокурор... трябва да се евакуираме
113
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само като му видя мутрата на този ми става ясно колко е умен. Нищо чудно, че мисли че разделението на властите е лошо,Мутра.
112
2
 
14
 
! Отговори
Гого Ментата преди 4 години
Е като го няма шефа кой ги освободи?
111
10
 
36
 
! Отговори
Z3r0daY преди 4 години
Те нека да унищожават фирми занимаващи се със кибер сигурност, пък после да видим, кой ще им докладва на тях намерените пропуски. ИТ сферата се развива и за това попада на мушката, една от първите стъпки беше вдигането на максималния осигурителен праг. Аз и много мои колеги се зарекохме да не докладваме повече нищо и да оставим хакерите да си точат от кранчето. Българските системи НЕ се тестват за пропуски, мухлювците разчитат на добрата воля на колеги, които им съобщават за намерени такива.
110
6
 
10
 
! Отговори
Невинен преди 4 години
Тея от ТАД-а могат да сменят и какво пишете в последния момент. Тамън цъкаш ентера и вместо за цветя и рози си писал за депутатски дупета и правителствени фекалии. И после въпроси и обвинения в уронване на престиж. Ако ви се е случвало замислете се.
109
1
 
7
 
! Отговори
анон преди 4 години
До anonпо - скоро ит обществото под егидата на фми се провали на всички тестове за елитарност и вече няма причина да се плаща за тази илюзия. това е нещо, което е можело да запачне преди повече от 10 год. , но е друго , като първо те щракнат на портрет
108
6
 
31
 
! Отговори
....... преди 4 години
Първо го пуснали под гаранция, а сега го обявили за издирване! Нещата на тази географска територия вече граничат с шизoфрения! Гнус ме е, че съм българка! За първи път го казвам и ми е мъчно, но е факт..... жалко. Жалко и за Левски, жалко и за Ботев и за хилядите незнайни хора, проляли безценната си кръв....
107
3
 
16
 
! Отговори
оран гутанов преди 4 години
И този е с червен конец на ръката.Връзвайте конци,за да ви върви.
106
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Pravilno hora s dostoenstvo a don4ev goranov sedat debilski i po tv govorat gluposti milionerite ne vi li e sram fandakova milionerkata da se maha mrasna rasorana sofia 4apartm ima taja selenka koi js pita angelkova ot kade ima milioni ojadohte se gerb stiga ve4e debelata ba4varova haber njsma ot diplomazia poslanik israel debelata pavlova milionerkata saschto vinovnite korumpirsnite v satvora otnemane na imoti semi v bg i 4ujbina schengen na kukuv den sa bg islagate boiko bkp to
105
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До anonЛошото е, че тоя номер, няма да минава често. Много от тези фирма имат чуждестранно участи и USA VC капитал, а там, не се бара...
104
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 99Такъв служител, който получава стабилни парични преводи. Виж сега - те повече от 2-3 години, няма да лежат. Парите им са добре прикрити и даже и да ги осъдят, като отшуми, същите, котио ги вкараха, за известна сума, ще им улеснят престоя и ще ги изкарат. Ако правиш 6 цифрени суми на 20 години, пиеш от извора, докато има, па и да се понатровиш малко, такава сделка и след 100 години няма да видиш...
103
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки *** с търсачка и доататъчно внимание, да прочете 3-4 поста, може да се добере до информация на пароли и прочие, текла преди години. 90% от хората ползват едни и същи пароли НАВСЯКЪДЕ и не ги сменят с години. Преди месец в моята фирма ДАДОХМЕ НАСОКИ, на всички, да ползват различни пароли. И направихме теста - тествахме изтекли техни пароли, на фирмените им акаунти ... 2/3 ползваха същите пароли, които са ползвали в гимназията и са изтекли през 2013-а ...