Всички служители на "Тад груп" са напуснали

Не било изключено да има още обвинени по случая
Обновена: 26 юли 2019 11:00 | 26 юли 2019 09:20, Камелия Цветанова
143
Всички служители на "Тад груп" са напуснали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възможно е да има още обвинени от служителите на "Тад груп". Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев пред Нова тв.

Още по темата
След като името на фирмата беше свързано с хакерската атака срещу НАП и изтичането на данните на милиони българи, всички служители на "Тад груп" подадоха молби за напускане.

"Напуснали са вероятно по лични причини, защото не се притесняват от нищо. Това по никакъв начин не изключва наказателната отговорност, защото са иззети всички работни компютри на всички служители, ще се работи с всички, които са работили във фирмата в последните 2 години. След декрептиране на компютрите, ако се съберат доказателства за извършено престъпление, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност ", обясни Гешев.

В четвъртък Спецпрокуратурата повдигна обвинение в подбудителство на собственика и на търговския директор на фирмата, в която работи компютърният специалист Кристиян Бойков, подведен под отговорност за хакерската атака срещу НАП. Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков ще отговарят пред Темида за това, че умишлено са склонили Бойков да извърши компютърно престъпление. Търговският директор и Бойков са освободени под парична гаранция от 20 000 лв. Собственикът е обявен за общодържавно издирване. За него е издадена и европейска заповед за арест.

Гешев обяви, че са установени консултирани 500 хил. пароли и 500 хил. имейли.

"Това едва ли може да се впише в термина "законно" и едва ли доброволно е предоставено на тази фирма. Факт е, че е осъществявано нерегламентирано търсене в тази база данни. Тези неща и други, които нямам право да коментирам, ни дава основание да мислим, че има две направления на дейността на фирмата. Едното е осъществяване на кибберрекет, а втората насока е, че тези технически възможности за този киберрекет  са използвани и надградени за осъществяване на кибертероризъм", добави заместник-главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: НАПлични данни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНо от друга страна всички са невинни - Масларова, Цонев, Бисеров, Батко и братко, а виновните напуснаха тихомълком - братя Галеви, Маргини и още знайни и незнайни.
61
19
 
5
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Кои били в прокуратурата, е кои са?! Ти сигурно си по-добър, ами да се беше кандидатирал, задклавиатурен герой и громител на прокурори!Ами проточи малко сълзи и сополи, че на хакерите им съсипаха бизнеса с изудване и кражба на профили и лични данни! Айде, знаем, че харесваш всичко да е кал и тиня!
60
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голяма вина носят тези, които са допуснали това да е възможно. Вероятно софтуера на НАП струва повече от този на НАСА, а явно не е проблем всеки със добра грамотност да го пробие. Да се види кой тества системата и я прие в това й състояие.
59
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам настървеното писане против държавата,когато трябва да осъдим терористи!
58
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво законно виждаш в това да се обяви за терорист по медиите някой, без да си представил НИКАКВИ доказателства.Какво законно виждаш в "лягай на земята, защото си най-големия престъпник"!Какво законно има в държането на хора по арестите с МЕСЕЦИ, без дори да им повдигаш обвинения!Ето и днес съда е отсъдил пак нещо НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО от прокуратурата.Това ли е "правова държава" и "защита на законността"?Това е сесесература по вишински!
57
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никаква прошка за такива престъпления! Това си е чист терористичен акт! А доколко държавата трябва да осигури охрана е друг въпрос и тема! Не прочетох смислени постове осъждащи постъпката!
56
1
 
35
 
! Отговори
До Рептиле преди 4 години
Защо да не вярваш прокуратурата пита хахахахахаха... Ти виждал ли си кои са там, бе ***? И за нормална и правова държава говори... в нормална и правова държава всеки е НЕВИНЕН до доказване на противното! В нормална и правова държава заместник (и бъдещ) главен прокурор НЯМА да излезе да обвинява и да раздава направо присъди по телевизията докато все още тече разследване. В нормална и правова държава службите НЕ се използват за рекет, фалиране на банки, "уреждане" на бизнес отношение и т.н.
55
23
 
5
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Не се учудвам, че всеки опит за защита на законността и правовата държава у нас бива заклеймяван! Прасето си иска блатото! Ако го питаш е голям защитник на народа, но ако може законите да са за другите - АНДРЕШКОВЦИ, както вече констатирах!В Германия много ви мъчи реда и организацията, като мишки сте там, а тук грухтите с пълно гърло.. И така искате да си продължи, но това обрича България да е винаги на ОПАШКАТА!
54
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време така пишеха и оправдаваха мутрите! Видите ли такива добри момчета,а такава скапана държава! Абсолютен нонсенс!
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако държавата за няКОИ е тъждествено с трипрасириата, то това си е негов проблем.Иначе не знам откъде ти хрумва, че "сме на страната на" донев, галев или който и да е.Просто не сме и на ....пееееф. Това ти е проблемът нали?
52
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква отговорност от НАП търсиш приятел! Това е все едно да търсиш отговорност от държавата че си откраднал салам от магазина!
51
1
 
3
 
! Отговори
До 46 преди 4 години
Фински говориш ли?
50
29
 
4
 
! Отговори
Reptile преди 4 години
Докато сте против държавата и на страната на Огнян Донев, Братя Галеви, хакери, Трактора и други подобни креатури ще гниете в тинята на ЕС, винаги последни, винаги БЕДНИ, но ГОЛЕМИ ФИЛОСОФИ и невярващи на държавата си!Тази линия се държи при всяко правителство, синьо или червено и показва само едно - мат'ряла е скапан и получава това, което иска и заслужава!
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде сега обиждайте и плюйте! Следващите сте вие!
48
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се изговори по темата, а никъде не видяхме кой от Нап ще понесе отговорност за случката
47
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ефекта ще е един!Масово изнасяне от страната на единствения печеливш и в челните места на света бизнес в България IT сектора!!!Гешев и подчинените му служби действат като слон в стъкларски магазин, чупят всичко до което се докоснат. Коя фирма ще разреши българска IT фирма да му извършва проверка за сигурност, или защита като знае че Гешев може да изземва компютри и да рови тайните им.
46
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои си мислеха сеирища да правят на гърба на власта и държавата! Бързичко ви свиха перките!
45
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече и директни заплахи от спецпрокуратурата срещу писане по форуми.Какво я чака още тая територия и този "народ"!!!
44
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишещите глупости по форумите да внимават! Не сте неуловими!
43
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи само ОТ ДНЕС имаме потвърждение за неадекватността на прокуратурата поне по 2 знакови дела/фигури.Еми........много се извинявам другарко, казал Иванчо!