Всички служители на "Тад груп" са напуснали

Не било изключено да има още обвинени по случая
Обновена: 26 юли 2019 11:00 | 26 юли 2019 09:20, Камелия Цветанова
143
Всички служители на "Тад груп" са напуснали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възможно е да има още обвинени от служителите на "Тад груп". Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев пред Нова тв.

Още по темата
След като името на фирмата беше свързано с хакерската атака срещу НАП и изтичането на данните на милиони българи, всички служители на "Тад груп" подадоха молби за напускане.

"Напуснали са вероятно по лични причини, защото не се притесняват от нищо. Това по никакъв начин не изключва наказателната отговорност, защото са иззети всички работни компютри на всички служители, ще се работи с всички, които са работили във фирмата в последните 2 години. След декрептиране на компютрите, ако се съберат доказателства за извършено престъпление, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност ", обясни Гешев.

В четвъртък Спецпрокуратурата повдигна обвинение в подбудителство на собственика и на търговския директор на фирмата, в която работи компютърният специалист Кристиян Бойков, подведен под отговорност за хакерската атака срещу НАП. Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков ще отговарят пред Темида за това, че умишлено са склонили Бойков да извърши компютърно престъпление. Търговският директор и Бойков са освободени под парична гаранция от 20 000 лв. Собственикът е обявен за общодържавно издирване. За него е издадена и европейска заповед за арест.

Гешев обяви, че са установени консултирани 500 хил. пароли и 500 хил. имейли.

"Това едва ли може да се впише в термина "законно" и едва ли доброволно е предоставено на тази фирма. Факт е, че е осъществявано нерегламентирано търсене в тази база данни. Тези неща и други, които нямам право да коментирам, ни дава основание да мислим, че има две направления на дейността на фирмата. Едното е осъществяване на кибберрекет, а втората насока е, че тези технически възможности за този киберрекет  са използвани и надградени за осъществяване на кибертероризъм", добави заместник-главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: НАПлични данни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
4
 
45
 
! Отговори
fiki преди 4 години
с атаката над ИТ сектора, най-много да си докарат една камара атаки, които да изтипосат продажните им схеми.
81
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баце е на острова си.Няма да седи да слуша как тук мрънка лошия матреял я!:))))Само вълшебници са му в главата,даже онзи ден му се обади маг Светлина!!!!:))))Просветва му вече оставката от джоба и мъдри избори 2 в 1 есента с хартиени бюлетини....
80
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не го защитавам бе, не разбираш ли!Напротив, не искам АЗ да му плащам 72000 лева, поради НЕКОМПЕТЕНТНОСТТА на родните прокурори!
79
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе къде се покрива Бойчето тези дни, нещо не го виждаме!?Освен глупостите за магьосници, нищо друго от него. Да каже нещо за магьосника Гешев, НАП, чумата, не нито дума!? Защо така бе баце? Отново никой министър и чиновник не е виновен за поразиите в държавата. Виновни били 20 годишно момче магьосник и селяните които гледали по 1 прасе в задния двор! Смях!
78
5
 
49
 
! Отговори
Кристиян Бойков преди 4 години
Съграждани, обръщам се към вас тук, защото медиите принадлежат на ПП ГЕРБ. Утре ще публикувам във Фейсбук и Туитър ЕГН, адрес, активите (включително от офшорни дружества) на следните лица: - Бойко Методиев Георгиев - Делян Славчев Пеевски - Сотир Стефанов Цацаров - Иво Иванов ПрокопиевОбщата сума на четиримата надхвърля 170 милиарда долара.Вече и господарите им от САЩ няма да могат да траят повече и ще задействат закона Магнитски срещу тях. Те ще ги свалят, защото българите сте безсилни.
77
15
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
това е клетка на ЦРУ това е тероризъм срещу държавата няма милост
76
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
74 Ти нямаш акъл да защитаваш точно пък "онепрвданият" Огнян Донев
75
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Срам за нашата т.нар. прокуратура. Когато решиш да обвиниш някой, е редно да кажеш по медиите, че има заподозрян итолкоз, не може да разпространяваш информация кой е човека, в коя фирма работи, въобще да конкретизираш, защото пускайки това по медиите ти започваш да набиваш на хората в главите, че този и онзи са престъпници, а това не е сигурно, докато не го каже съда. Наистина е бухалка този човечец, защото не работи професионално, а действа от позиция на силата. Направо ме е срам от него!
74
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безспорно голяма част от т.нар. "черни хакери" са престъпници. Но не всички. Пък има и бели и сиви и червени и др. В България обаче НЯМА достатъчно добре подготвени специалисти, които могат да докажат вина за такива престъпления. Единственото сигурно е, че службите следят трафика чрез натиск върху фирмите доставчици - ако искат тоя бизнес, трябва да снасят. Обаче това се прави на ръба на закона. И такива доказателства не важат, защото попадат в графата СРС без позволение.
73
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов усеща, че краят му е близо и краде като за последно,защото вече е купил билети за вилата в Барселона
72
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Огнян Донев окончателно осъди прокуратуратаТой ще получи 72 000 лв. за незаконното обвинение - дело на Петьо ЕвротоПо него наблюдаващ прокурор е бил и кандидатът за главен прокурор Иван Гешев, но след като отказва да привлече Донев и Павлов, той е сменен с друг обвинител.КОЙ сега ще плати тези 72000 лева?а)цацаровб)гешевв)рептилаг)...ние
71
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оня ден мутрите разсипаха айти бизнеса с бухалките от прокурарурата, а вчера пратиха прокурори и затвориха Историческия парк до Варна, защото Михайлов отказа да им плати 10 милки такса спокойствие...
70
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неслучайно миналата година хюлет пакард се изнесе от бг.. още тогава се знаеше,че гробарите на тиквата са взели на мушка айти бизнеса за яко рекет
69
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо да се вържат престъпниците,защото не знаем с каква цел са краднали! Между другото са били и нагли за да пуснат обръщение по медиите! А после да се търси начин случая да не се повтори!
68
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутрата боко разсипа държавата окраде всичко само айти бизнеса не беше окраден и сега го налазват вече.. гугъл, амазон, майкрософт и сап вече си разпродават активите в България, защото гробарите са ги взели на мушка
67
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Приятел,не разбираш ли,че в момента оправдаваш престъпници като пишеш против власта? Темата е престъпник,а не държава!"Като прочетох този коментар, за момент си помислих, че живеем в Швейцария...
66
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдаааа, били разкриптирали информация... Хе хе хеееее, то така се удря мечка между очите. Какво ще ползват за тая цел? Пишмaн суперкомпютъра на БАН ли? Ахахааааа!!! Или пък ще кажат, че просто имат много добър потенциал в МВР-то? :) То с връзки добри хора не се намират! Намират се според заслуги, знания и умения!
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно така другарю!Само искам да добавя към "ТРЯБВА да бъдат осъдени терористите" и Никой не трябва да бъде оправдан! И никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля.....
64
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приятел,не разбираш ли,че в момента оправдаваш престъпници като пишеш против власта? Темата е престъпник,а не държава!
63
2
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 61 преди 4 години
Защото не сме в Шерия и за да осъдим някого се изисква постанова от СЪД присъда. Затова!