Всички служители на "Тад груп" са напуснали

Не било изключено да има още обвинени по случая
Обновена: 26 юли 2019 11:00 | 26 юли 2019 09:20, Камелия Цветанова
143
Всички служители на "Тад груп" са напуснали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възможно е да има още обвинени от служителите на "Тад груп". Това обяви заместник-главният прокурор Иван Гешев пред Нова тв.

Още по темата
След като името на фирмата беше свързано с хакерската атака срещу НАП и изтичането на данните на милиони българи, всички служители на "Тад груп" подадоха молби за напускане.

"Напуснали са вероятно по лични причини, защото не се притесняват от нищо. Това по никакъв начин не изключва наказателната отговорност, защото са иззети всички работни компютри на всички служители, ще се работи с всички, които са работили във фирмата в последните 2 години. След декрептиране на компютрите, ако се съберат доказателства за извършено престъпление, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност ", обясни Гешев.

В четвъртък Спецпрокуратурата повдигна обвинение в подбудителство на собственика и на търговския директор на фирмата, в която работи компютърният специалист Кристиян Бойков, подведен под отговорност за хакерската атака срещу НАП. Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков ще отговарят пред Темида за това, че умишлено са склонили Бойков да извърши компютърно престъпление. Търговският директор и Бойков са освободени под парична гаранция от 20 000 лв. Собственикът е обявен за общодържавно издирване. За него е издадена и европейска заповед за арест.

Гешев обяви, че са установени консултирани 500 хил. пароли и 500 хил. имейли.

"Това едва ли може да се впише в термина "законно" и едва ли доброволно е предоставено на тази фирма. Факт е, че е осъществявано нерегламентирано търсене в тази база данни. Тези неща и други, които нямам право да коментирам, ни дава основание да мислим, че има две направления на дейността на фирмата. Едното е осъществяване на кибберрекет, а втората насока е, че тези технически възможности за този киберрекет  са използвани и надградени за осъществяване на кибертероризъм", добави заместник-главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: НАПлични данни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
6
 
41
 
! Отговори
Овен преди 4 години
Интересно ми е как ги декриптират тези компютри като всеки който е малко наясно с нещата знае че със известните ни технологии и наличната ни изчислителна мощ това граничи с невъзможно. ДАНС не е американската NSA която разполага със суперкомпютри и едни от най-добрите ИТ специалиси и пак среща затруднения в декриптирането на правилни криптирани данни. От друга страна не виждам пречка щом компютрите са при тях да сложат каквото си искат на тях. Не защитавам никой, само казвам, че нещо понамирисва
101
5
 
25
 
! Отговори
anon преди 4 години
Наскоро някой каза, че не се управляващата хунта не се била месила в ИТ бизнеса и виж кво стана. Поправиха се.
100
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да стоят на работа ли ? Те са им иззели всичката техника и напрактика няма как да работят :) А като не работят, няма да им платят, а като не им плащат защо да стоят там ?Конкурентните фирми ще се облажат с кадри
99
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опитите за включване на компютрите продължава.
98
7
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новият избранник на Пеевски е много категоричен в обвиненията ,а като дойдат от СТрасбург обвиненията пак народеца ще плаща като поп...
97
2
 
8
 
! Отговори
К.уранов СМГто преди 4 години
Тъ.паци, само не се изб***вяйте, защото натам отиват нещата.
96
10
 
20
 
! Отговори
К.уранов СМГто преди 4 години
Борбата стана безмилостна. Едната страна сипе лъжи на поразия. Управлява тоталитарно съд,държава, офшорки, всичко. От другата страна също не се притесняват. Атаки и изобличаване на трицифрения номер - 666Има и трета страна непозната и за първите две. Вавилонската блудница е жадна за кръв. Гледа отстрани и не се меси. Днес казва на първите, че видиш ли другите направили това. После отива при вторите и казва, че първите замислят - онова. Минават години и всичко се повтаря, защото Вавилон е жадна
95
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв специалист е тоз,които се поддава на склонение да извърши този теч на личните данни на 4 милиона живи и 1 милион мъртви как начални за регистриране на съграждани при възникнали обстоятелства за тях пред административни служби по реда и последователноста на разглеждане по възникнали въпроси и обстоятелства за поетапно разрешение обвързано с организацията на/за/ изпълнение от съответните служби по начални данни зарегистрирани как имейл адрес от тях при туй консултирани с пароли потвърдаващи.
94
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 89 Всяка фирма, ако държавата я емне така, ще бъде разбита за секунди и всички служители ще се разбягат и то е психологически обяснимо поведение. Но това нищо не доказва, нито пък оправдава небрежната работа по защитата на нашите данни. Нека разследващите си свършат работата и прокуратурата по-малко да шуми.
93
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винету седна и се замисли дали като прогони Голямо Ухо не сбърка?Дъртите шамани дето му повериха племето може да са решили да го сменят и сега като се вмириса бизонското,след като изтече и свещенната вода на племето стана още по-сложно.Май трябва отново да реве пред старейшините,че главния стар Шаман дето разпределя бизонските порции го е поръчал...
92
2
 
11
 
! Отговори
пенко преди 4 години
ЧУДЕНКА - ЧУДЕНКА :... ХАКНАТА ЛИ Е ДЪЩЕРЯТА НА "ЧЕРНОТО ВАНЕ " / ПА И ТОЙ -"ПРЕПОДАВАТЕЛЯ"/ ??? ХАКНАТИ ЛИ СА -" ПРОДАВАЧИТЕ НА КОПЧЕТА-КУПИЛИ ЗАВОДИ " ??? ХАКНАТО ЛИ Е ЦРУ-БГ- В ДАНЪЧНОТО / ЩОТО АГЕНТЪРСИТЕ НА ЦРУ -ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ/??? НО, АГЕНТЪРСИТЕ НА ФСБ /КГБ/ В БГ- СЪЩО ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ -И ТО ОСОБЕННО АКТИВИТИ !!!!!!!!
91
3
 
17
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
До Анонимен 82 Бойчето не го виждаме ,ама Корнелия е всеотдайно на амбразурата.
90
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно е много доволен, задето има възможността с няколко думи за убие бизнеса на една фирма, както се радва явно на факта, че всички хора били напуснали. Много се надявам хората, дето го подкрепят, да си дадат сметка, че един ден и те може да са тези служители, защото това са похвати на комунистите и с подобни действия те са премахвали и все още премахват неудобните за тях. Хора, мислете, не ставайте платени и зависими.
89
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже са се разбягали по света.
88
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това като хвалба звучи. Сигурно си мисли, че доказва правотата на обвинението
87
5
 
58
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Така се разчиства пътя на ,,нашите хора,,...
86
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде всички дето адвокатствахте,НАПУСНЕТЕ коментарите и се реализирайте в областта на правото
85
5
 
66
 
! Отговори
Жве преди 4 години
Гледах го въпросното лице Геша,по тв.Разгърден ,радостен обяви :тя фирмата вече няма служители,всички подадоха молба за оставка,оп пардон за напускане...........Главният Прокурор на Републиката ,дами и г-да)))))))))))))))))
84
26
 
4
 
! Отговори
до 81 кристиян преди 4 години
ти по добре си приготви обилно количество вазелин.че с тва тясно седалище ще видиш бая зор.ще ти направят много аркадан навлизания в централния софийски затвор
83
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Криско" че то ЕГН и адреса на въпросните всеки който реши може да го види. Ама виж за ПАЧКАТА нещата не са толкова лесни както си мислиш!