Съдът оправда Костадинов за изказвания за държавния резерв

Мотивите - говоренето му било политическо, а не конкретно
Обновена: 8 апр 2024 13:14 | 8 апр 2024 13:14, Камелия Цветанова
41
Съдът оправда Костадинов за изказвания за държавния резерв
Снимка: БГНЕС

Софийският районен съд оправда изцяло Костадин Костадинов, лидер на партия “Възраждане”, по обвинението за това, че е всял паника в населението чрез свои изказвания свързани с наличностите в складовете на държавния резерв, както и с противоепидемичните мерки по време на пандемията, в интервю на 13 март 2020 г.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок, предаде БТА. Според съдебния състав обвинението на Костадинов не е коректно конструирано, защото е повече политическо говорене, лишено от конкретика. Също така отбеляза, че той е обвинен по чл. 326 ал. 1 от НК, което касае основно класическите случаи на подаване сигнали за бомби.

Съдът посочи, че няма пряк умисъл зад думите на Костадинов, тъй като информацията, която споделя в интервюто си, е подадена преди това от пиара му. Съдът обаче отбеляза, че в думите на Костадинов относно липса на тонове кашкавал и сирене от складовете на резерва има дезинформация, тъй като се позовава на данни в медиите в предходен период.

Съдът оправдава Костадинов за това, че е предал чрез конкретно изявление заблуждаващи знаци за тревога в национален ефир, по време на пандемия и въведено извънредно положение.

В пледоариите си адвокатите Стойко Славов и Полина Велчева поискаха от съда да оправдае Костадинов. Според тях обвинението срещу него е политическа поръчка. Те отбелязват, че изказванията на Костадинов в интервюто не е довело до масова паника в населението и няма вредоносен резултат.

По време на днешното заседание Костадин Костадинов не присъства, тъй като е възпрепятстван. Също така не присъства и представител на Софийска районна прокуратура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
путинчо нали искаше България и Румъния да напуснат нато, нато да се върне към състава си от 1997г, не се получи и ето костя копейкин иска да ни вади от нато и ес, дали не е платен от пасольството
12
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е! Лудите не носят наказателна отговорност за думите и действията си, а подлежат на принудително лечение. Дано и този ден да дойде!
11
12
 
16
 
! Отговори
Sotir преди 1 месец
Значи ако си политик, може да всяваш паника и да дрънкаш лъжи, ако си гражданин те съдят. Браво, прекрасна логика на съдиите
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пък и мaнгустата има имунитет, дреме му
9
9
 
18
 
! Отговори
Добрин Душанов преди 1 месец
Много нахално варненското ромче, хранилката при митрофанова е извадила на показ най-лошите черти от етноса му. Дано по-скоро отиде на работа при Бачорски, там наистина ще полезен за обществото.
8
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тоя е в играта, помните ли че в първите дни на войната го бяха арестували в Украйна, като лидер на про-руска партия?! Как мислите - дали биха го пуснали, без обаждане от най-високо ниво?
7
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ае какво ни занимавате с тоя РОМ? Присъствието му в парламента е омерзение за институцията.
6
4
 
7
 
! Отговори
карачанаков преди 1 месец
НЕ ПЛАЧИ, ДЕТЕ, КОЦЕТО Е НЕВИНЕН!!! Нито е обиждал някого,нито нищо,той си говори политически човека и не е настъпила никаква паника.Позната история,навремето полицията бе хванала един крадец на коли вътре в колата и адвокатът му заяви че времето било лошо ,валяло дъжд и той се скрил на сухо и съдиите естествено че го оправдаха няма да стои на дъжда я.
5
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излезем ли от НАТО, с България е свършено. Ще ни окупират за 15 минути и тук ще стане пустиня от бомби.
4
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този иска да ни вкара във война с Украйна и НАТО.
3
6
 
11
 
! Отговори
Не е глупав той преди 1 месец
Коцето може да е всякакъв, но не може да му се отрече едно - разбира от коли. Вози се в бял немски Porsche Cayenne, вместо в китайски всъдеход. Май не е толкова глyпaв, колкото изглежда.
2
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КОНПИ да конфискува къщата на Копейкин купена с партийната субсидия :)))
1
5
 
8
 
! Отговори
Ей Коце! преди 1 месец
Ще ти докарам лапито да го прегледаш, че има хрема - нали си доктор?