Кошмарът в Турция: Неправдата е правда за Ердоган

Дойче веле: Страната затъва и все по-далече от демокрацията
Обновена: 21 юли 2018 19:50 | 21 юли 2018 07:30, Анисия Иванова
193
Кошмарът в Турция: Неправдата е правда за Ердоган
Снимка: БТА

След като Ердоган превърна неправдата в правда, Турция ще затъва все по-надълбоко в блатото. Тежки времена очакват всички онези, които искат Турция да бъде демократична държава, коментира Хюлия Шенк от Дойче веле.

От опита за преврат на 15 юли 2016 вече изминаха две години. Но той продължава да е недокрай изяснен. Оттогава насам Турция преживява същински кошмар. Кошмар, вкарал една толкова голяма страна и стотици хиляди нейни граждани във филм на ужасите: над 70 хиляди души бяха задържани неправомерно, повече от 121 хиляди държавни служители загубиха работата си с декрет.

Още по темата

Правните основания за това бяха повече от спорни, а от политическа и обществено-правна гледна точка решенията изобщо не могат да бъдат оправдани. В много от случаите дори изобщо не бяха посочени причини за предприетите уволнения. И за какво ли да го правят, след като така или иначе в условията на извънредно положение никой не се интересува от правната страна на въпроса.

Извънредното положение помогна на управляващите да променят Турция по свой вкус. Но сега, след последните президентски избори правителството вече не се нуждае от извънредното положение. То може спокойно да се откаже от осмото му поред удължаване.

Но какво следва оттук нататък?

Ще се върне ли Турция сега към старата си, по-скоро лоша, отколкото добра, но все пак донякъде функционираща демократична система? Ще бъдат ли освободени неправомерно задържаните журналисти, политици, активисти и други напълно невинни турски граждани? Ще върнат ли на работа всички, които за една нощ загубиха работните си места, а заедно с тях и своето препитание? Ще могат ли хората отново да се възползват от правото си да демонстрират свободно?

Не, за съжаление нищо не говори за това. Защото Реджеп Ердоган най-после постигна целта си - да въведе президентската система на управление. Все още тази система, която му дава огромни правомощия, не се е утвърдила напълно.

Вярно, че не само тайните служби, но и много други държавни институции вече ще бъдат подчинени пряко на държавния глава. И все пак Ердоган се нуждае от инструменти, с които да може да подминава правосъдието. Той се нуждае от лост, с помощта на който да попълни със свои хора овакантените места в обществения сектор и в държавния апарат. Лост, с който да може да задушава всяка възможна съпротива и протести и с който да запушва устата на опозицията. Подготвяният антитерористичен закон и правото на президента да издава декрети - това са инструментите за постигането на тези негови цели.

Проектът за нов антитерористичен закон превръща извънредното положение в "дългосрочно нормално състояние" в страната. Правата и свободите на гражданите ще бъдат допълнително орязани. Освен това новият закон ще даде право на Министерския съвет още 3 години да продължи да уволнява държавни служители, без да посочва конкретни причини за това. А Ердоган ще получи правото да продължи да управлява с декрети. С тях той ще може да прокарва включително закони по собствено усмотрение и в този смисъл вече няма да има нужда от парламента.

Как неправдата стана правда

Но не е само законодателната власт. Президентът слага ръка и върху съдебната власт: Ердоган ще посочва еднолично 12 от общо 15-те конституционни съдии. Гласът на свободните медии в Турция отдавна е замлъкнал. Над 130 журналисти са в затвора, 90 процента от медиите в страната са проправителствени и правят правителствена пропаганда.

Ердоган отдавна вече не се интересува от международните конвенции за човешките права, подписани и от Турция, и отказва да ги спазва. Нито пък се трогва от призивите за това Турция да се върне към пътя на демокрацията. Той превърна неправдата в правда и смята да продължи да управлява страната по този начин. Неговата цел е да направи Турция още по-консервативна и по-религиозна, да я затвори още повече за света и да я превърне в истински авторитарна държава. А самият той да се задържи колкото се може по-дълго на власт.

Турция затъва все по-надълбоко в блатото. И кошмарът ще продължи. Тежки времена очакват всички, които искат да видят Турция като истинска демократична държава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
5
 
12
 
! Отговори
k преди 5 години
да напомним на еврейската толерастка пропаганда че Франция и Испания още са в извънредно положение !Извънредното положение във Франция и Испания помогна на толерастките режими да погазят жестоко народното недоволство срещу "бежанците" и "глобализацията"да напомня ли комко хиляди противници на глабализацията и "бежанците" беха уволнени само защото изказаха мнението си в интернет !?
85
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди около 25 години когато и у нас навлезе интернеттелевизията и имахме и турски програми виждахме филми,предавания като в Европа,на нас тогавашните младежи дори Турция ни изглеждаше яката работа,то реклами,то филми,то чудо!!По това време премиер-ка им беше една много симпатична жена Тансу Чилер ако не бъркам,първата и последната жена-премиер на Турция!Преди една седмица на срещата на НАТО в Брюксел видяхме как изглежда Емине анъм,като пашкул!Турция при Чилер изглеждаше като Европа а сега....
84
2
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
самата Турция е оживял фосил!..Така и не ми стана ясно кой и защо я лансира толкова....Заради армията й?..
83
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция върви към върха със бързи крачки а чиифутската *** реве ли реве :-)
82
2
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Те са си го избрали за президент,те да му мислят.Мен това не ме интересува никак.
81
14
 
24
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Нека българските турци живеещи в Турция и често коментиращи в този сайт да не забравят какво им казах - всяка седмица да пишат на лист хартия колко е инфлацията в Турция ! Не само ще живеят под режима на шериата ,но и ще мизеруват ,това е положението ! Запада вече захвърли Турция в кошчето за смет , а Турция без Запада е кръгла нула !
80
6
 
12
 
! Отговори
това е начина преди 5 години
След като Ердоган превърнаЛ неправдата в правда, Хюлия Шенк от Дойче веле,да се върне да живее в Турция,да основе опозиционна партия и да се бори за това което иска.
79
9
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Ердоган имаше нужда от такъв " преврат " и не случайно се помоли на приятеля си Фетхуллах Гюлен да инсценира уж опит за преврат за да може Ердоган след това да направи чистките ,които са му необходими! Всичко е много добре обмислено и планирано ,неслучайно от цялата дандания имаше едва 200 жертви от които повечето цивилни ,а така наречените пучисти се " предадоха " на тълпата невъоръжени хора ! Аз когато организирам преврат бих застрелят с картечницата всички дезертьори ! Такова нещо не се случи
78
5
 
12
 
! Отговори
шаш преди 5 години
За демокрация у югоизточните ни съседи неможе да се говори.Но мен ме притеснява друго , че ЕрДоган започна с първите стъпки за съзстановяване на Османската империя.Не случайно върло се бори за президентска република , която по негови разбирания е подобие на султанска/ еднолична/ републикаЩе последва окрупняване на армия , стратегически обекти и пр . , и претенции за територии към Гърция, България, Македония ..до Косово , че и по-далеч.Не съм оптимист с нашето/ БГ/ настояще.
77
5
 
14
 
! Отговори
Край преди 5 години
Над 60 % от населението на Турция е подобно на нашите роми. В Турция демокрация от западен тип би означавало анархия и глад. За управлението на такова население е необходима религия и здрава рака. Ердоган полза и двете с успех.
76
6
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Фето ако наистина беше инсценирал истински опит за преврат ,турските тайни служби досега щяха да намерят начин да го унищожат ! Турските тайни служби са едни от най-силните в света , нека не забравяме как под носа на кенийските власти успяха да отвлекат Йоджалан ,да го качат на частен самолет и да го върнат в Турция ,където сега излежава доживотна присъда ! Фето просто изпълни поръчка на Ердоган , уж да направи опит за преврат , Ердоган разбира се го предотвратява и прави необходимите чистки !
75
15
 
16
 
! Отговори
Край преди 5 години
Не е приятно но трябва да признаем че Турция е във възход а България в упадък. Турция прави техника, коли камиони, караби. Кани се да стои собствени самолети. Турските тирове през България карат стоки за ЕС. Правят първата си АЕЦ. Ние реактор по реактор закриваме нашата. В Турция има здрав РЕД и здрава държава с полиция и армия. Ердоган го избират турците а на българите не им се дава право да избират управниците си. Ако Меркел даваше кинтите на Яне Янев сега той щеше да е трети мандат премиер.
74
8
 
17
 
! Отговори
Аооо преди 5 години
Журналистите сте като конски мухи кацате в най мръстните места и заразявате всичко .Глупости говорите в турция 20 години стаж имаш право на пенсия .Колко журналисти от такива медии като вас ходят уж репортажи да правят и се *** от ядене и пиене в турция . Защо не отразите реално в българия какво става изтрепаха животните на хорицата няма никаква чума ,чумата сте вие с политиците.
73
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияTova go kaji na 52 ta procenta ot glasuvalite za Erdogan ot 81 miliona naselenie koeto pravi 42 miliona,GUBREDJIYA,i da rivete i da ne rivete horata obichat ERDO SULTAN
72
13
 
15
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Нищо хубаво не ги чака турците ! Турция ще се превърне в северна Корея , където династията Ким тормози народа си вече почти 3 или 4 поколения ! От сега нататък наследниците на Ердоган ще бъдат неговите синове или някой близък роднина , турският народ бял ден няма да види ! Дано се намерят турци подобни на Ататюрк ,че да спасят народа си от тирания !
71
10
 
14
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Този така наречен опит за преврат беше инсценират от самия Ердоган ! Ердоган и уж обвинявания в подготовката на преврата Фето са стари приятели ,а сега играят ролята на врагове ! Опозиционерът Кълъчдароглу не веднъж покани Ердоган пред телевизията за да коментират причините така наречения преврат ,но Ердоган нито веднъж не се яви пред телевизията ! Кълъчдароглу каза ,че Ердоган многократно е предупреждаван ,че Фето е терорист ,но въпреки това Ердоган му даде половин Турция и станаха приятели !
70
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До MakedonAlbancite idvat skoro shte revesh
69
6
 
16
 
! Отговори
... преди 5 години
Колко са затворените опозиционери в България?Колко са арестуваните за говорене срещу Бойко?Няма нищо общо положението в ориенталска Турция и България!Там в момента има терор над другомислещите.Буквален.
68
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като видя "Дойче веле", което не е нито "Дойче", нито "веле", и получавам позиви за повръщане... Ердоган? Хм. Със сигурност той пречи на "западната демокрация" да направи от Турция бананова република, каквато е моята Родина България в момента. Отстоява интересите на Турция пред целия свят: няма Обама, няма Тръмп, няма Путин, няма Меркел, няма пияндето Юнкер. За разлика от нашите безгръбначни, които имат мускулна треска от навеждане. На бойко всички му са началници. Това сме ние - карикатура
67
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 69Същото е положението и с руснаците в САЩ и те масово подкрепят Путин, но никой няма желание да се върне обратно в Русия. Та турците в Германия подкрепят Ердоган ама само от далеко. Този феномен е характерен за мигрантите от изостаналите евразийски общества.