Доц. Кунчев: Може и да не удължим мерките срещу коронавируса след септември

Ситуацията в България се подобрява
26 авг 2020 08:48, Нели Христова
83
Доц. Кунчев: Може и да не удължим мерките срещу коронавируса след септември
Снимка: БГНЕС

Градините и училищата са доста различни, опитваме се да направим всеки да знае какво да направи при всяко едно положение. Това което ще предоставим до края на седмицата, ще улесни работата на работещите в градини и ясли. Това каза за БНТ главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб за коронавируса доц. Ангел Кунчев.

"Днес имаме среща с образователния министър, за да избегнем излишно струпване на деца пред лаборатории и кабинети на лични лекари", каза Кунчев. Той допълни, че днес ще бъдат обявени мерки, за да не се случва това.

"Няма как да опишем всяка ситуация. Дори едно голямо училище - можем да поставим под карантина един клас или ученици на 1 етаж или може да прекъснем работа на цялото училище, възможни са всички варианти. Има основни правила - дистанция, лични предпазни средства, дезинфекция, филтър да не се допускат деца с прояви. Препоръчваме маските не в час, а когато са струпани в големи групи. На много места учебната година започва по-рано, наблюдавам какво се случва", каза още той.

"Ситуацията с COVID-19 не се подобрява в Европа, в последните 2 седмици се подобрява в България, може да помислим за неудължаване на епидемичната обстановка след края на септември. Но няма как да не се удължава като хората са по болниците. При тези условия тя трябва да продължи, за да можем да реагираме ефективно, надявам се тази тенденция да се запази", каза още доц. Кунчев.

"Има секретарки, които не работят събота и неделя и са въвели данни чак в понеделник. Всяка болница вкарва това, което е намерила. Ако се вкарват данните всеки ден до 22 часа няма да има такива отклонения", каза той.

"Много добре се работи в Пловдив, Бургас, София, рязко се подобри работата във Варна в Добрич. Всички вече имат предпазни средства, колкото им трябват. Доста по-подготвени сме от преди. Този извънреден начин на работа натоварва твърде много", каза още Кунчев.

"Няма да приложим затваряне на големите градове каквото имаше, но всички останали мерки са налице", добави той.

"Надявам се най-късно октомври да имаме първите противогрипни ваксини", каза още доц. Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 26''Истината е, че Европа ни изолира. Всички други се движат свободно, а за българи тестове и карантини''Да си чул премиер на друга държава да казва:''Поръчал съм 1 000 000 теста''?А после да ги пусне лабораториите да му ги продават а той да си пълни шкафчето?Като свършат ще каже:'' Поръчал съм още 1 000 000 теста.''как няма да има твстове за българи?Всичко е изчислено не се заблуждавай.Данните се публикуват както му е угодно за бизнеса и съответно другите държави реагират.
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СветозарА може би трябва да обменят опит със страни като Англия и Франция. Там защо може, а у нас - не? Вероятно народопсихологията пречи - както във всичко у нас. Съдържанието на по-голямата част от този форум е отличен пример.
27
12
 
10
 
! Отговори
7 преди 3 години
То ни омръзнахте всеки ден,са ви четем и слушаме глупостите!Шарлатани ли сте?Не се знае какво ще е на 15 септември.Кой нормален ще си пусни детето,ако продължава да има по толкова много болни и починали и цяла Европа ни изолира,ама според вас се подобряваме!Дано не си нагласите данните както ви отърва!Всичките тези месеци трябваше да сте готови и с предписанията си и с дистанционна форма.Според обстановката!
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерки не ни трябват не вършат работа.Колкото по-бъзо се заразят всичко толкова по-добре.
25
7
 
12
 
! Отговори
Beti преди 3 години
В родителите е грешката.Факт е ,че българите нямаме здравна култура и дисциплина.Повечето хора отричат и вируса и последствията от него.
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22 ще си живеем напълно нормално, както преди.Сигурен ли сте, че "преди" сме си живели нормално? Аз, например, не съм сигурен. И не само аз. То затова цял свят се бунтува - пандемията извади наяве неизказаните пролеми, страхове и всеобщото разочарование.
23
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво поне ,че мустака изчезна.Мустака-вън.
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че Европа ни изолира. Всички други се движат свободно, а за българи тестове и карантини
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и след август няма смисъ да се одължават мерките
20
14
 
9
 
! Отговори
Маке-ариец преди 3 години
Гане пак плюе по форумите и не спазва предписанията, но като умре някой негов познат или роднина - почва да реве и обвинява докторите.Гане си заслужава съдбата...
19
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До BetiВ другите държави децата могат да носят маски, тук не могат. В децата ли е проблемът, според Вас? Или в родителите?
18
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тоя и3мекярин и всички ши6аняци от щаба изчезнат, ако се спрат тия безразборни тестове, ще си живеем напълно нормално, както преди.То всеки ден в центъра на софия се струпват десетки хиляди и не могат да намерят заразени, със свещ ги търсят, ама Мунчев искал мерки и да избягва струпване в училище
17
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А може ли да ти разбием устата, шарлатанин?
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и, а може и да не. Г-н Кунчев, придържайте се към медицинската страна на проблема. Не говорете като политик, защото и вас ще ви набедят за продажник. Медицината е свята работа, политиката е ***!
15
7
 
11
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Нека дискотеките и кръчмите да си работят и да не се носят маски там. За да може да се развива икономиката и туризъма, което е основната цел на държавата ни.Колкото за училищата, да се носят маски от децата, за да не се заразяват.
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то под мерки да разбираме само носне на маски. За друго не се сещам.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** модел бб!
12
8
 
24
 
! Отговори
Бай Х преди 3 години
Типичен ***. Детските градини работят, заведенията,дискотеките, механите, децата си играят по парковете, с една дума всичко е свободно, а този маТриал иска да удължи извънредното положение.
11
5
 
28
 
! Отговори
Beti преди 3 години
Как децата ще носят маски,смешници.Като не сте работели с деца ,защо давате смешни мерки.Маската предпазва,но едно дете няма да я носи,няма да си мие ръцете в училище.Толкова ще е и дезинфекцията.А на всяко дете ще сложите ли учител да го пази да не си играе и да не се събира с другите?Смешници!
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи в света ситуацията не се променя,ама виждаш ли в България се "подобрява"Ей точно с такива тиквозависими"борци"трудно ще се справим с тая гад!