Започна се! 90-годишна британка е първата ваксинирана с Pfizer в света

Маргарет Кийнън каза, че това е привилегия за нея
Обновена: 8 дек 2020 12:35 | 8 дек 2020 10:16, Елка Василева
327
Започна се! 90-годишна британка е първата ваксинирана с Pfizer в света
Снимка: БГНЕС

Във Великобритания днес започна масова ваксинация на населението срещу COVID-19.

Началото на изпълнението на програмата е наричано в страната Денят Ви (Денят на ваксинацията (V-Day), по аналогия с Деня Ди (D-Day) - деня на десанта в Нормандия).

Маргарет Кийнан, която навършва 91 години другата седмица, стана първият човек, ваксиниран във Великобритания срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване.

Тя бе ваксинирана в 6.31 ч. (8.31 ч. българско време) в Университетската болница в Ковънтри, Централна Англия.

Още по темата

Чувствам се "изключително привилегирована да бъда първият човек, ваксиниран срещу COVID-19", заяви Кийнан.

Благодарение на ваксината тя ще прекара Нова година с приятелите и семейството си, след като е била сама близо година. "Съветвам всеки, на когото предложат ваксина, да се възползва – ако аз мога да се ваксинирам на 90, значи и вие можете!", апелира Кийнън.

Първоначално ваксинацията се провежда в 50 болнични центъра, предвид логистичното предизвикателство, каквото представлява съхраняването на ваксината при температура от минус 70 градуса по Целзий.

На 2 декември Великобритания стана първата страна, одобрила използването на ваксината, разработена от американската компания Pfizer и германската BioNTech. Европейският съюз и Съединените щати все още не са дали зелена светлина за употреба на тази ваксина.

Няколко други страни, сред които Русия и Китай, вече започнаха масово ваксиниране на своето население с ваксини собствено производство, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
10
 
! Отговори
Джанго Взе преди 3 години
"Днес обаче, имахме ХИЛЯДИ работещи върху ваксина с почти неограничен бюджет."искаш да кажеш, че две майки ще родят едно бебе за четири месеца и половина? Защото каза точно това :))))))
237
0
 
25
 
! Отговори
истината преди 3 години
Щом медиите яко натискат тази пропаганда значи има нещо гнило, не знам какво е но има нещо 120 % съм сигурен. Кога друг път в историята е било така? Медиите са номер едно враг на хората!
236
2
 
4
 
! Отговори
Бомбата гръмна преди 3 години
за ваксините.
235
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ?"не знаем с какво са я 'ваксинирали' и дали е същата като тази, която разпращат по държавите."Айде и тоя.
234
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тук не става въпрос за това какво казват русофилите, а за това че ваксината не е тествана 5 години, така както всяка ваксина би трябвало да е."5 години е кажи-речи горната граница, ако няма добро финансиране и интерес.Тогава говориш за 20-30 души,р аботещи върху ваксината в различни фази, което ти показва, колко глупави сме хората, но както и да е. Повечето са готови между 2 до 5 години.Днес обаче, имахме ХИЛЯДИ работещи върху ваксина с почти неограничен бюджет. Там е разликата.
233
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миличката бабичка, жива и здрава да е! На цели 90, а изглежда е много по-умна и съвременна от ордите бай ***, които не вярват в науката, а в проклетията, заинатяването и ракията. Все едно ще има ваксини ваксини за всички, че почнаха да са против, споко - поне още 2 години няма да има за тия, които искаме. Аз лично нямам търпение вече да се ваксинирам - не ми се боледува от нов и неизучен вирус, не искам да заразявам близките си, но ми е ясно, че няма да е скоро.
232
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия зомбита за къде ще живеят повече. Егоисти
231
1
 
12
 
! Отговори
жабчУ преди 3 години
Започна се! 90-годишна британка е първата ваксинирана с Pfizer в света-------------Ами ето ви ги реалните "доброволци", които няма какво да губят на тази преклона възраст...И ако се окаже, че ваксината има нежелателни ефекти няма да пострадат младите...Знам, звучи цинично и маргинално, но това е реалноста!
230
14
 
6
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Сега разбирам, защо все сме били на губещата страна. Това си е генетически заложено в нас. "Запънало се, като магаре на мост". Хората ви обясняват, Започна се: Края на изолацията, началото на възвръщащия се нормален живот. Пътувания и ежедневия. А вие: зомбита, чипове, незнам какво си. За къв им е на американците да ви слагат чипове, та вие повечето сте чипосани , като гледам. Който иска да не си слага ваксина и точка. То не бяха приказки, то не бяха глупости още от самото начало на епидемията.
229
2
 
22
 
! Отговори
payak преди 3 години
Браво на бабката. Какво ли са обещали на нея и наследниците?
228
1
 
14
 
! Отговори
Васко Клеца преди 3 години
"Няма андрешковщини, те ме лъжат, те ме използват, те ме убиват. Това е устойчива нация.."това е глупава нация с кмет на столицата арабист
227
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нищо не е започнало....
226
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, на пределна възраст е вече, а и няма да ражда в бъдеще...
225
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз казвам, смела жена. Няма андрешковщини, те ме лъжат, те ме използват, те ме убиват. Това е устойчива нация...
224
1
 
14
 
! Отговори
ира преди 3 години
До АнонименМного ми е интересна думата "дестабилизират". И кое е стабилно, та някой да го дестабилизира? И думата "русофили" ми е интересна. Употребява се от хора, които знаят 100 думи, и са чели само постовете на екрана за целия си живот.
223
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото взела от живота, каквото дала също. Дали ще умре от естествена смърт, ваксина или ковид е все тая.
222
5
 
10
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Браво браво браво браво! Инжектирай Ковид - зомби - спаси нормален човек!
221
1
 
27
 
! Отговори
London преди 3 години
Ще изчакам да стана на 90 г. и ще рискуам и аз!
220
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и герберски ***, ти не ми разправяй.
219
12
 
2
 
! Отговори
:) преди 3 години
Червените *** и днес чупят ***!