Девет китайски самолета влязоха във въздушното пространство на Тайван

Тази операция не е необичайна
Обновена: 24 фев 2022 16:31 | 24 фев 2022 16:31, Нели Христова
163
Девет китайски самолета влязоха във въздушното пространство на Тайван
Снимка: БГНЕС

Тайванските военновъздушни сили съобщиха, че девет китайски самолета са влезли в зоната за противовъздушна отбрана на страната, съобщи тайванското министерство на отбраната. Това се случва в същия ден, в който Русия нахлу в Украйна.

Тайван, за който Китай претендира, че е нейна територия, се оплаква от редовни подобни мисии на китайските военновъздушни сили през последните две години, въпреки че самолетите не се доближават до самия Тайван.

Броят на участващите самолети е доста по-нисък от последното мащабно нахлуване - 39 китайски самолета на 23 януари,. Оттогава подобни облитания са спорадични с много по-малко самолети.

Министерството заяви, че последната мисия включва осем китайски изтребителя J-16 и един разузнавателен самолет Y-8, които са преленели над район на североизток от контролираните от Тайван острови Пратас в горния край на Южнокитайско море.

Тайвански изтребители са изпратени, за да предупредят китайските самолети. Били са разположени и ракети за противовъздушна отбрана, за да "наблюдават дейностите", каза министерството.

Тайван внимателно наблюдава кризата в Украйна, предполагайки че Китай може да се опита да се възползва от ситуацията, за да се премести на острова.

Въпреки че Тайван не съобщава за необичайни движения на китайските сили, правителството е повишило нивото на готовност.

Китай никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол и рутинно осъжда продажбите на оръжие на САЩ или други прояви на подкрепа от Вашингтон.

Говорейки в Пекин по-рано в четвъртък, когато беше попитан за новата индо-тихоокеанска стратегия на САЩ, говорителят на китайското министерство на отбраната Тан Кефей повтори, че Тайван е "основен проблем" на Китай и няма да толерира никаква чужда намеса.

"Призоваваме американската страна да признае високата чувствителност на въпроса с Тайван, да спре да се намесва във вътрешните работи на Китай и да спре да си играе с огъня по въпроса с Тайван", каза Тан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
68
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин се поростреля в крака сам. Скоро Си ще му простреля и другия крак!
83
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 107 Ще има разплатааа ха ха ха ! Ти май си прекалил с дозирането тази вечер ,а ?
82
13
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ не могатда воюват на два фронта. За тях Тайван е по-важен от Украйна. Считам, че до броени часове Зеленски ще хвърли кърпата и ще бяга.
81
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно, аки искате да присъедините Македония, ще трябва да изчистим косоварските бандити.
80
53
 
31
 
! Отговори
Ще има разплата преди 2 години
Защо цензурирате бе господа.Това е началото на края за лилипута на токчета в Москва!
79
7
 
10
 
! Отговори
Ще има разплата преди 2 години
Гледам троловете са са мобилизирали сериозно!Това е началото на края за ***!
78
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво е че всички про сти хора в България се отсяха в този сайт. Така нещата са чисти и изглеждат по- спретнато.
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Риба се лови в мътна вода... - говориш като някой, който не е ловил риба с вилица
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малиии, кой по напред
75
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Риба се лови в мътна вода...
74
11
 
34
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Реално погледнато Тайван е много по-важен за света, отколкото Украйна. Ако Украйна изчезне от картата, освен в Европа никой друг няма да забележи, а и няма да се отрази никак на световната икономика. Ако обаче Китай си прибере Тайван, ще предизвика световен икономически катаклизъм.
73
14
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПочнА се! Естествено, че се радвам, че този сатанински свят му се види края, благодарение на добрите сили. Просто злите сили са много изненадани, че пъклените им сатанински планове да създадат ада приживе няма да се осъществят.
72
15
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГЛУПАВИЯТ ИЗТОКЗападът е всъщност една разпаднала се, деморализирана, наркоманизирана и мързелива съвкупност от индивиди. Нещо което Русия и Китай не са. И тъй като глупави изток е наясно с тези факти, знае че така наречения запад само ще плямпа. НИщо реално няма да направи.
71
2
 
18
 
! Отговори
КГБ преди 2 години
До АнонименФактите говорят че, френскоговорящите опожариха МОсква.Немскоговорящите даже и това не направиха.И започни да четеш правилните романи.Жокер-кой е най-великия писател на 19 век?
70
1
 
28
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Западните медии не обръщат внимание на тази новина. Само в един сайт прочетох че подобно нарушаване на въздушното пространство се случва доста често , няколко пъти в годината .Предполагам че няма да и обърнат сериозно внимание
69
22
 
62
 
! Отговори
Бай 100ян преди 2 години
САЩ и ЕС ще се видят в чудо. ХАХАХ Изтока показва зъби . Така им се пада . Света има нужда от много велики сили за да има баланс, ако ще да е с цената на нова желязна завеса . Американците се помислиха за много велики затова трябва да се появят още дузина като Путин които да ги сложат на мястото!
68
6
 
16
 
! Отговори
До глупавия изток преди 2 години
Индия и Китай е невъзможно да се обединят.
67
46
 
6
 
! Отговори
ГЛУПАВИЯТ ИЗТОК преди 2 години
ЗАПАДЪТ МОЖЕ ДА Е ВСИЧКО, НО ЗНАЕ КОГА ДА СЕ СПЛОТИ И УДАРИ - ИКОНОМОИЧЕСКИ ИЛИ ВОЕННО! В МОМЕНТА ИЗТОКЪТ Е ПО-СИЛЕН: ЕДНО ОБЕДИНЕНИЕ НА РУСИЯ-КИТАЙ-ИНДИЯ ЩЕ ПОСТАВИ САЩ И НАТО НА КОЛЕНЕ!ОБАЧЕ ЗАПАДЪТ ГОВОРИ НА ЕДИН ЕЗИК, НА ИЗТОК ВСЕКИ БЪРБОРИ НЕЩО СИ ИЛИ ПРОСПИВА МОМЕНТА ...
66
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво чака нато, та не прати войски да защитават демокрацията?!
65
10
 
9
 
! Отговори
varg преди 2 години
Браво