Мариупол като Армагедон: Хората се бият помежду си за храна

Западен печат: Никой не събира труповете от улиците на града
11 мар 2022 10:20, Елка Василева
341
Мариупол като Армагедон: Хората се бият помежду си за храна
Снимка: архив, БГНЕС

Обсадените жители на украинския град Мариупол се борят помежду си за оставащата храна и гориво, пише в. "Таймс".

Съвременните градове не са подготвени за обсада, отбелязва британското издание. След две седмици война Мариупол прилича на град, в който от месеци е имало конфликт.

Още по темата
"Всички магазини и аптеки бяха разграбени преди четири-пет дни", разказва от Мариупол по телефона за "Таймс" Саша Волков, представител на Международния комитет на Червения кръст. "Някои хора все още имат храна, но не съм сигурен за колко време ще им стигне", изтъква Волков.

Редът отстъпва място на борбата за оцеляване, отбелязва "Таймс" във връзка със ситуацията в Мариупол. "Хората започнаха да се атакуват едни-други за храна. Започнаха да повреждат чужди автомобили, за да изкарат горивото от тях", разказва Волков.

Британците ще бъдат помолени да приемат украински бежанци в домовете си, пише в. "Дейли телеграф". На десетки хиляди хора, които бягат от руската инвазия и които нямат роднински връзки в Обединеното кралство, ще бъде разрешено да пребивават на територията на страната за срок от една година, пише британското издание.

Очаква се плановете за приемането на бежанците да бъдат оповестени този уикенд. Очаква се правителството да обяви създаването на гореща линия, която да дава възможност на отделни хора, на благотворителни организации, на компании и на различни общности да предоставят помещения за използване на украински бежанци. Мярката ще бъде предприета, след като вътрешното министерство бе разкритикувано за хаотичния начин, по който управлява схемата за настаняване на украински бежанци, които имат роднини в Обединеното кралство. Критиките бяха съсредоточени основно срещу бавността на процедурата и бюрократичните бариери.     

Разрушаването на Мариупол продължава, заявиха местни жители, пише в. "Гардиън". Улиците на града са покрити с трупове, които никой не събира, защото е твърде опасно. Не е известен точният брой на хората, затрупани под разрушени сгради, отбелязва британското издание.

"Вашингтон пост" се фокусира върху думите на кмета на Мариупол, че в града е настанал Армагедон. Мариупол вече от седмици е лишен от храна, вода и електричество. Коридорите за евакуация са недостъпни заради интензивния артилерийски обстрел, нанесени са изключително сериозни щети, отбелязва американското издание.

Войната навлезе в третата си седмица, но няма признаци, че ще приключи скоро. На вчерашните преговори на украинския външен министър Дмитро Кулеба с руския външен министър Сергей Лавров не бе отбелязан напредък. По този начин бяха попарени надеждите за прекратяване на огъня, отбелязва "Вашингтон пост".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
2
 
28
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Че то и в България се краде гориво и без война
194
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата жертва на войната е истината. В случая също.
193
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е за вярване колко пр..мити мозъци на американоробчета има тука... Кой ви плаща, Козяк ли?
192
3
 
28
 
! Отговори
шопа преди 2 години
Ами да вдигат белия байряк щом са толкова зле.
191
32
 
9
 
! Отговори
Не за вярване преди 2 години
колко пр..мити мозъци на русофилчета има тука... Кой ви плаща БСП-то ли?
190
32
 
17
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Както се радвате на нещастието на украинците, с това почитание на Русия скоро и тук ще стане. Запада няма да иска да спасява загубеняци като нас, които не са солидарни с тях. Тогава ще трябва да се молите на руснаците и да им показвате колко сте им верни, ама все тая - винаги руснаците са мачкали завладените държави, докато нищо не остане от оригиналния народ... Толкова години се опитват и нас да претопят, гледам май наполовина са успели...
189
3
 
26
 
! Отговори
Насо преди 2 години
Баси и фалшивата снимка са лепнали над статията! Ало, журналистите...проверявайте си информацията и снимковия материал, преди да качвате на сайта! Тая снимка от километри личи колко е фалшива!
188
9
 
9
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
През 1941-42г., в Ленинград измряха 900 хил. от глад. Трябваше ли Сталин да предаде града?
187
3
 
13
 
! Отговори
УСА-демокрацията преди 2 години
Младо-зелено, се напъне, а не може дапрдне, и събужда дремещото Сидедо Байданчо...
186
30
 
8
 
! Отговори
Путине Путинеее преди 2 години
какви ги свърши... т..по джу..енце диктаторче. Руската икономика умира, братската държава на Украйна е в развалини, НАТО и запада е по-силен от всякога. Русначетата мрът като му..хи в старите руски танкове. Армията ти стана за смях, остана без гориво, войниците ти крадат кокошки че няма какво да ядът... Украинския народ никога няма да се подчини на едно жалко дик..таторче.
185
13
 
8
 
! Отговори
Никой преди 2 години
*** зла Z Z Z. Пропуснала си да напишеш,че украинците си ядат децата.Нищожество.
184
5
 
18
 
! Отговори
антилибералист преди 2 години
До szrА какво ще кажеш за псевдоДемократитеАнтиХристияни, които плащат с наши пари /ЕС/ на джихадисти за да пазят НеоНацисти и терористите на Зеленски! Някакъв коментар, Демократе с розови очилца и шаренко/цветно знаменце в Дупе!То?
183
1
 
15
 
! Отговори
Глад преди 2 години
Плохи житься на востоке. А западните интриганти зделали ету вайну.
182
4
 
16
 
! Отговори
И храна за кучета.. преди 2 години
...няма! За това, заедно с децата,... украйнките си ги водят в Балхария,... на 39,00 лева дневна дажба !... Машаала, на Примейра, дагоега...!!
181
6
 
42
 
! Отговори
ххх-хх преди 2 години
До docЕвреин за пари ще продаде всичко. Зеленски е един клоун, кукла на конци и каквото му каже ЦРУ това прави - колко милиона от неговите ще избият е без значение - слушка господарите! Ако на КироТъпото му заповядат още утре ни е пренесъл в курбан! Демократична Европа гледа как Неонацисти и Джихадисти използват проруското население и заложници и се радва на това. Показаха си Рогата ПсевдоЕропейците и ТретополовитеДжендъри!
180
1
 
19
 
! Отговори
Teo преди 2 години
... пише списание Таймс. То и на времето пропагандната машина на Гьобелс е пишела, че са карали евреите на почивки ама ...
179
13
 
8
 
! Отговори
szr преди 2 години
***, според теб правилно ли е "великият славянин" *** да праща ислямисти да "освобождават" християни?!?!? На тая логика, черкезите и башибозука са ни "освободили" много пъти преди 1877-1878ма ?!?!?! Много сте про3ти всички пулерасти, много!!! *** трябва да умре като псе и с него цялото му кучило!! Не трябва следа от сбърканото му ДНК да остане живо!!!
178
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като дойдат украинките в България ще се бият и за вашите мъже. Без мъже не могат да дишат. А по време на войната много мъже украинци ще станат курбан на Зеленски и жените им ще тръгнат на лов за мъже. Сега се бият за храна.. скоро за мъже и ще ги изядат с парцалиme.
177
3
 
11
 
! Отговори
Ахх, тия британци... преди 2 години
...кажи-речи,..че за Дрезден са го писали...абсолютни гьон-сурати.. ЧОВЕКО-УБИЙЦИ!
176
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азовските фашисти не пускат никой цивилен да напусне града, който се опита го разстрелват на място. Те няма да се предадат защото няма да ги взимат в плен а директно ще ти пращат в чистилището. Наредено е на всички медии да крият истината и да лъжат че цивилните са убивани от руснаци. В Мариупол се прилага джихадиската тактика - цивилните се разполагат в средата на жилищния блок, отгоре снайперисти и пред входовете на блока танкове и артилерия. Така при евентуална атака първи го отнасят цивилни.