Путин към Джонсън: Не искам да те нараня, но с една ракета...

Какви са били разговорите непосредствено преди войната?
30 яну 2023 07:00, Александър Попов
375
Путин към Джонсън: Не искам да те нараня, но с една ракета...
Снимка: БГНЕС/EPA

Бившият британски премиер Борис Джонсън твърди, че Владимир Путин му е казал: "Не искам да те нараня, но с ракета, това ще отнеме само минута", в разговор преди руската инвазия в Украйна, съобщи ДПА.

Джонсън заяви, че "необикновеният" разговор се е състоял през февруари, след като той е посетил Киев в последен опит да покаже подкрепата на Запада за Украйна на фона на нарастващите опасения от руско нападение.

Джонсън, който в месеците след нахлуването на Русия се превърна в гласовит поддръжник на администрацията на Володимир Зеленски, направи това твърдение в нова поредица от три части за Би Би Си, в която се разглежда как Западът се бори с Путин в годините, предшестващи войната в Украйна.

Бившият  британски премиер, който беше принуден да напусне "Даунинг стрийт" 10 през септември, направи посещение в Киев в началото на февруари, за да предупреди Русия, че нахлуването ще се окаже катастрофално.

Джонсън припомня, че е предупредил Путин, че ще има по-строги западни санкции, ако нареди инвазия в Украйна.

Той допълва, че е казал на руския лидер, че ескалацията ще доведе единствено до увеличаване на подкрепата на западните държави за Украйна, което означава "повече НАТО, а не по-малко НАТО" по границите на Русия.

"Той каза: "Борис, ти казваш, че Украйна няма да се присъедини към НАТО в скоро време. Какво е скоро?", а аз отговорих: "Ами тя няма да се присъедини към НАТО в обозримо бъдеще. Вие знаете това отлично", разказва Джонсън за разговора с Путин.

"В един момент той ме заплаши и каза: "Борис, не искам да те нараня, но с ракета ще отнеме само минута" или нещо подобно", каза  Джонсън.

"Смятам, че от много спокойния тон, който той възприе, изглеждаше, че просто се заиграва с моите опити да го накарам да преговаря."

Министърът на отбраната Бен Уолъс също говори за предаването "Путин срещу Запада", което ще се излъчи днес вечерта, за пътуването си до Москва през февруари, когато се опита да постигне пробив и да предотврати война.

Той си спомня, че е разговарял с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, както и с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов.

"И си спомням, че казах на министър Шойгу "те ще се бият", а той каза: "Майка ми е украинка, няма да се бият!". Той също така каза, че няма намерение да нахлува", каза Уолъс./БТА,Пламен Йотински

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С Украйна русите настъпиха мотиката. Трябваше да пробват за заробят някой по-слаб противник, като Грузия например или Молдова. И без това са окупирали вече част от държавите им. Украйна се оказа прекалено голяма хапка а тях.
184
10
 
11
 
! Отговори
Я преди 1 година
Ботоксовия, бункерен гном си е обикновен средноразряден криминал. И като говорене и като маниери, за ценности е просто смешно да говорим. Това е гарнирано с огромна доза подполковнишки серсемогьотферентлък и орромна доза комлексарство породено от ниския ръст и усещането за поражението в студената война. С Радев са като две капки вода.Не е странно че са идоли на недокланата червена номенклатура и нас.
183
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"80% от пушечното месо руснаците го запълват от другите етноси (татари, чеченци, башкири, чуваши и тн.) ще им изиграе лоша шега и тези народи в един момент ще разберат че без руснаците ще им е по-добре и ще искат независимост" - да, ама тази тактика я прилагат от векове включая и гладомор за да прочистват етнически държавата и електората. Колкото повече прочиства малцинствата толкова повече си качва рейтинга. Руснаците са не по-малко расисти от укрите.
182
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето затова им викат Бензиностанция с ракети, в ума им само оръжия , ракети, бомби, самолети и танкове. А хората развиават Хайтек технологии, изкуствен интелект и тям подобни само раша назад във вековете тегли. Светът няма необходимост от такава държава агресор и завоевател на чужди земи , че и крадец на зърно дори!
181
8
 
9
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
Най- агресивните и военолюбиви народи, поробители над други, с колонии по целия свят до преди 20-30 години , искали Мир????? Вие вярвате ли го това???
180
10
 
10
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
До до неразбрал:-Дженди ,вземи се ограмоти и виж какво се случва на фронта ,вместо да гледаш новините в нашите платени медии.Паника е обзела укропитеците и техните господари от мижавото НАТО.Въпрос на време е на руснаците да им писне и да затрият и Европа и ФАЩ за минути!Дано гламавите евроджендита и алчните кравари се усетят на време ,иначе лошо.А ти веднага можеш да тръгнеш към Укрия за деня на победата , ако ти стиска.Ама не ти стиска ,нали дженди?
179
1
 
7
 
! Отговори
В. преди 1 година
Трите правила:Говори Истината, не се опитвай да гадаеш чужди мисли (питай), не приемай всичко лично (хората си имат и други проблеми).
178
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че 80% от пушечното месо руснаците го запълват от другите етноси (татари, чеченци, башкири, чуваши и тн.) ще им изиграе лоша шега и тези народи в един момент ще разберат че без руснаците ще им е по-добре и ще искат независимост.
177
7
 
10
 
! Отговори
Я преди 1 година
Ето това е агресивната, воистваща, имперска Рашка. Винаги е била такава, но в Путлерово време, криминалното говорене, затворническия сленг, мутренското перчене проникна и върхушката на властта. Затова нашите комуно-мутри, новозабогатяли бандити си ги харесват. Харесват си и Радев шефа на серсемите. И паРашка и задунайската гибернийка винаги е било пълно с проЗтаци, но сега са проЗтаци с пари
176
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската Империя се разпадна и загуби територии, СССР се разпадна, сега няма да е никакъв прецедент, като се разпадне РФ и се отделят още народи.
175
7
 
24
 
! Отговори
До неразбрал преди 1 година
"...Наистина ли има толкова заблудени джендита,които да си мислят че най-великата ядрена сила в Света може да загуби войната в прокраварска Оссрайна?..."...колко да е велика тая ядрена сила, колкото е велика и непобедимата путинска армия, която тръгна да превзема Киев за 3 дни, а вече 1 година стои навряна в окопите на Луганск и Донецк и попълва загубите си със затворници, колкото е безаналгов и руския скрап задръстил пътищата на Украйна, велика като бензиновата руска икономика и руската рубла..
174
15
 
10
 
! Отговори
Да преди 1 година
Путин е пич и точка.
173
16
 
16
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 1 година
Значи:Когато долните укри избиват руснаци си траем.Когато същите фашаги взривяват градове в източна Уссрайна пак си траем.А когато Русия им потърси сметка за зверствата-рИвем до небесата.Е ,няма как да повярвам че евреина Зельо и бандата разбойници около него не си търсеха белята.
172
15
 
13
 
! Отговори
Дановски преди 1 година
"Дадоха им ЦЯЛА източна Европа в НАТО, не им стига! Искат на ИЗТОК, на ИЗТОК тия нагло-сакси!" --------------------------------------------------------------- Президентът Путин поведе Русия на борба с Хегемона и неговите васални слуги. РФ застана начело на цяла плеяда източни народи. На източните народи им омръзна да имат само задължения, а правата /правилата/ да ги установява и да се разпорежда с тях Хегемонът. Борбата на Путин е за правата на източните народи. Изтокът иска равни права.
171
14
 
16
 
! Отговори
Приятел преди 1 година
Нека всички укрофили напуснат страната ни!Незабавно!Единствения умен ,верен и мъдър подход е НЕУТРАЛИТЕТ.Моля безполовите натовци и техните господари от Кравария да освободят родните ни земи.Задължително да вземат със себе си и вонящите навлеци-бандеровци от курортите ни.Хубаво ще бъде да платят и сметките на тези пияни влечуги ,че вече над половин милиард сме вътре.А много бедни и достойни българи имат нужда от тези пари.
170
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малкият човек ракета
169
8
 
15
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Англия е страна агресор и терорист.Ирак,Либия,Сирия. Взривяването на СП 1 и 2 и още десетки престъпления.
168
3
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
А защо не го е направил,сега нямаше да има война.
167
3
 
3
 
! Отговори
В. преди 1 година
Предната Кримска война завършва с поражение за Русия, но тя печели Крим. Тогава също е било световна войнав друг мащаб.
166
10
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами като не можа да пороби и денацифицира Украйна, путин заплашва светът че му е попречил, попречил е на варварсокото нападение над суверенна европейска държава, на разрушените и обезлюдени градове и села, на геноцида над украинските граждани, на грабежите, вандализма и военните престъпления, да не забравяме че кремълските терористи дори не обявиха война на Украйна, а я нападнаха вероломно под предлог че извършват "Специална военна операция"...кремълският цинизъм, наглост и безочие нямат граници