Кремъл: Споразумението от 2022 г. може да е база за преговори с Киев

Но Украйна не давала сигнали, че е готова за това
13 апр 2024 07:12, Александър Попов
137
Кремъл: Споразумението от 2022 г. може да е база за преговори с Киев
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изоставеното през 2022 г. мирно споразумение между Русия и Украйна може да бъде основа за нови преговори, но няма сигнал, че Киев е готов за това, заяви в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Президентът Владимир Путин многократно е заявявал, че Русия и Украйна са били на ръба да постигнат споразумение за край на военните действия на преговорите в Истанбул през април 2022 г., но че Украйна се е оттеглила от разговорите, след като руските войски са се изтеглили от районите в близост до Киев.

Съобщаваше се, че сделката е включвала клаузи, които са изисквали от Украйна да запази неутралност и да не влиза в НАТО, да ограничи броя на въоръжените си сили и да даде специален статут на Източна Украйна – все неща, с които не е съгласен украинският президент Володимир Зеленски.

В изявления в четвъртък Путин още веднъж повдигна въпроса за потенциални мирни преговори и каза, че е готов за реалистични преговори. Същевременно той се противопостави на конференция за мир, която ще се състои през юни в Швейцария по искане на Украйна, като посочи, че тя няма смисъл, ако Русия не участва.

Според Путин конференцията не взема предвид новите реалности, включително анексирането на нови украински територии от Москва.

Зеленски, който се срещна в петък със студенти в Западна Украйна, изглежда изключи вариант, при който преговорите от 2022 г. да послужат за база на бъдещи разговори. Зеленски каза, че срещите тогава (в Истанбул) не са били истински преговори.

Запитан дали разговорите през 2022 г. в Беларус и Турция са имали потенциала да спрат войната, Зеленски отговори: „Не“.

„Преговори има когато две страни искат да постигнат споразумение. Но когато едната страна, независимо дали става дума за държава или град, ти поставя ултиматум, това не са преговори“, посочи Зеленски във видеопослание, публикувано на неговия сайт.

Високопоставен украински представител призна, че двете страни са били близо до споразумение в Турция през 2022 г., но каза, че Киев не е приел предложението, защото не е имал доверие на руската страна, че ще спази каквото и да е споразумение.

Говорителят на Путин – Дмитрий Песков, каза, че много неща са се променили от 2022 г. насам, включително разширяването на руската територия с четири нови региона, имайки предвид частите от Украйна, за които Москва твърди, че са нейни, отбелязва Ройтерс.

Според Песков изоставеното истанбулско споразумение все още може да послужи като основа за разговори и Русия е готова за това. Запитан дали руската страна усеща някаква готовност от украинска страна, Песков отговори: „Не“.

Украйна казва, че иска да си върне всички територии обратно, включително Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 г. Киев настоява всички руски войници да напуснат нейната територия./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплениеото? Върнаха ли вече Крим?
99
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Украйна няма нито една точка, в която Русия да не може да нанесе високоточен удар който преодолява всяка система ПВО.
98
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запада помага на украйна само защото мрази Русия и иска да граби и от Русия и от украйна едновремено.
97
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин: Искаме мир, но е смешно да преговаряме с Украйна, защото са и свършили патроните и някой е употребил психотропни вещества.
96
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В близко бъдеще единствената тема на международните срещи, посветени на конфликта в Украйна, ще бъде безусловната капитулация на Киев. "Съветвам ви всички да се подготвите за това предварително", заяви руският постоянен представител в ООН Василий Небензя.
95
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой от Нато помогна ли на Кипър член на ЕС когато страна член на Нато анексира Северен Кипър.
94
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой от Нато поногна ли на Кипър член на ЕС когато страна член на Нато анексира Северен Кипър.
93
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изглежда че тиквите в Кремъл разбраха, ме не могат да се защитят от украинските дронове и като не могат да направят нищо друго пакостят и убиват мирни жители на Украйна. Чувам че кремълците щели да се защитят вместо с С400 чийто ракети струват по 1-2 милиона за свалянето на 1 дрон за 50 хиляди долара със средства за електронна борба. И това няма да помогне на глуповатите кремълци защото украинските дронове с голям обсег се самонавигират по същия начин по който се самонавигират и Томахоук.
92
8
 
7
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
Правилно настояват в Киев. Украйна си е тяхна. Какво търсят нашест-вениците в чужда държава ?
91
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уточнение. България е демокрацията и не може да се прави аналогия в украйна. Нас ако ни нападнат никой няма да ни помогне и никой няма да заклейми агресора.
90
7
 
4
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 месец
За украинците разбрахме, а кога ще се изнесат краварите от България?! Заради тях са тези войни.
89
7
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Навремето още като живеех в Пловдив имах един приятел, дето беше работил по соца в Коми. Та той ми разправяше какви мизерници били алкaшитe. Пиели някаква гадост, варена от корите на картофите, наречена сомогон и я пиели на екс и после припадали под масите. А нашите българи сайдисвали жените им в съседната стая :))) Та такава нация какво иска от съседите си, които искат да са с Цивилизацията и Запада, не знам :))) Искат си ги обратно в блaт0тo :)))))))))
88
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ФЕИК НОВИНА .Руснаците си се договориха с китаиците .А колкото до лилипутите ,а пак кои бяхте вие че някои изобщо да ви каже здравеи .Абе Литва .Латвия,Финландия ,Молдова кога ще пратят воиници на фронта???...Никога щот са кокошкари ,от тия освен големи дрънкания друго не чакаи .Жаби на асфалт
87
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОВА СА НА БОЙКО БОРИСОВ ГОСПОДАРИТЕ
86
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено,че Русия трябва да се изтегли от всички територии на Украйна.Намат работа там,ега 17 млн км2 им стигат на тия пияндурници.
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До патриоти копейки, Хипотетично ние не забраняваме говор на майчин език на тези хора, не ги избиваме от 2014г. Освен това не се стремим да се присъединим към военен алианс срещу същата тази съседка и тук не шестват демократични емисари, които да ни обясняват денонощно, каква опасност е тази съседка за нас и трябва да изкореним всичко свързано с нея, включително населението.
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може да има уважение в тези коментари. Омразата между видовете е голяма! Коментираме живот и cмъpт!
83
6
 
5
 
! Отговори
До патриоти копейки преди 1 месец
Хипотетично...Южна от нас държава,завладява Родопите,Странджа Сакар,разградско и актоско..После иска преговори с които да признаем тези териториални придобивки. Радев, Копейкин,Нинова, Борисов и Доган...като първи борци за мир...какво ще направят...Някой съмнява ли се..
82
10
 
9
 
! Отговори
Русия Освободител преди 1 месец
Тя ни пази от натовския тумор
81
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Додрапах до Чикаго защото работя за ФСБ а те плащат добре :)))