Кремъл: Споразумението от 2022 г. може да е база за преговори с Киев

Но Украйна не давала сигнали, че е готова за това
13 апр 2024 07:12, Александър Попов
137
Кремъл: Споразумението от 2022 г. може да е база за преговори с Киев
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изоставеното през 2022 г. мирно споразумение между Русия и Украйна може да бъде основа за нови преговори, но няма сигнал, че Киев е готов за това, заяви в петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Президентът Владимир Путин многократно е заявявал, че Русия и Украйна са били на ръба да постигнат споразумение за край на военните действия на преговорите в Истанбул през април 2022 г., но че Украйна се е оттеглила от разговорите, след като руските войски са се изтеглили от районите в близост до Киев.

Съобщаваше се, че сделката е включвала клаузи, които са изисквали от Украйна да запази неутралност и да не влиза в НАТО, да ограничи броя на въоръжените си сили и да даде специален статут на Източна Украйна – все неща, с които не е съгласен украинският президент Володимир Зеленски.

В изявления в четвъртък Путин още веднъж повдигна въпроса за потенциални мирни преговори и каза, че е готов за реалистични преговори. Същевременно той се противопостави на конференция за мир, която ще се състои през юни в Швейцария по искане на Украйна, като посочи, че тя няма смисъл, ако Русия не участва.

Според Путин конференцията не взема предвид новите реалности, включително анексирането на нови украински територии от Москва.

Зеленски, който се срещна в петък със студенти в Западна Украйна, изглежда изключи вариант, при който преговорите от 2022 г. да послужат за база на бъдещи разговори. Зеленски каза, че срещите тогава (в Истанбул) не са били истински преговори.

Запитан дали разговорите през 2022 г. в Беларус и Турция са имали потенциала да спрат войната, Зеленски отговори: „Не“.

„Преговори има когато две страни искат да постигнат споразумение. Но когато едната страна, независимо дали става дума за държава или град, ти поставя ултиматум, това не са преговори“, посочи Зеленски във видеопослание, публикувано на неговия сайт.

Високопоставен украински представител призна, че двете страни са били близо до споразумение в Турция през 2022 г., но каза, че Киев не е приел предложението, защото не е имал доверие на руската страна, че ще спази каквото и да е споразумение.

Говорителят на Путин – Дмитрий Песков, каза, че много неща са се променили от 2022 г. насам, включително разширяването на руската територия с четири нови региона, имайки предвид частите от Украйна, за които Москва твърди, че са нейни, отбелязва Ройтерс.

Според Песков изоставеното истанбулско споразумение все още може да послужи като основа за разговори и Русия е готова за това. Запитан дали руската страна усеща някаква готовност от украинска страна, Песков отговори: „Не“.

Украйна казва, че иска да си върне всички територии обратно, включително Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 г. Киев настоява всички руски войници да напуснат нейната територия./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подложени сме на тормоз от съседи. Създали са клика и непрекъснато прокарват нови и нови злодеяния. Не мига да живея и мисля за самоубиватво. Не е шега
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ще ти викам Христо Христов. Щом си додрапал до Чикаго, нимой га плю!
78
9
 
12
 
! Отговори
Русия и Китай преди 1 месец
Щтракнаха с пръст и запада изчезна от картата, нема производство, нема ресурси а сега нема и пари вече...... следва анексиране приятели :)))
77
1
 
1
 
! Отговори
Жоржи преди 1 месец
Не глуповатий, Жорж ми беше гост в Чикаго когато дойде за кампанията си преди да се кандидатира за Президент преди много лета. Нямаш си никва идея кой съм, но аз го познавах лично и съм му бил гост многократно в БГ.
76
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма грешка на запада е, че спряха да им дават оръжие. Явно ги е страх от атома.
75
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жоржи, навярно си npocтака Христо Христов!
74
10
 
4
 
! Отговори
Жоржи преди 1 месец
Простако не богохулствай. Аз познавах лично Ганчев и ми е споделял в параклиса си на върха на къщата му във Владая, че точно запада промива мозъка на всички които е поробил и е тумора от който ще се отървем :))
73
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слушайте ме внимателно, йopдeчета! Великият Жорж Ганчев е казал : Ние българите сме малък, но изключително npoзд народ! Ние имаме най нисък IQ благодарение на наште русофили! Те сриват нашия среден коефициент на интелигентност! Нашата страна, за съжеление се слави с най висок процент русофилия в Европа, въпреки, че най много сме яли *ypa на "братушките" и последиците от тази "вечна дружба" са катастрофални! Затова, актуална е сентенцията : Ако не си yтpeпал поне един дpът русофил в тоя cкaпaн живот, пропилял си го, та oди са фърли у Марица!
72
5
 
3
 
! Отговори
Нострадамус преди 1 месец
До края на века очаквайте, Китай анексира Тайван (без референдум, само бой и още бой). Северна Корея депортира своите южни съседи в пространството между корейския полуостров и Япония - демек в океана. Иран обединява всички резззняци между Джилалабад и Казабланка което означава, че Аушвиц ще отвори врати за нови посетители. Руската Федерация анексира Украйна, Молдова, Аляска, Канада и гнУСА съответно като федерални субекти номер 76, 77, 78, 79, 80. Северна Македония анексира бившата Румелия :))))
71
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо Русия е заробила 22 азиатски републики? Да им ограбва природните богатства, да им ограбва труда, или да ги ползва за башибозук? И трите дедо попе! Тези заробени племена живеят по зле даже и от руснаците, и сега са вперили поглед в НАТО и чакат да ги освободи!
70
8
 
7
 
! Отговори
3 преди 1 месец
ПУТИН : "Вече и в Руската Дума не вярват на руската дума! Да се закрие спешно!"
69
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То резерви от укрите се прехвърлят, ама от какъв състав и с какво качество. Смелчаците ги няма вече, видяха какво ги чака след "успехите" им с прословутото западно оръжие от Мариупол, Волноваха, Соледар, Бахмут, Авдеевка....Да вярваш, че мечока някой е успял да го завърне обратно си е чист синдром. Така са мислели някога франсето и мустакатият, но пак друго излязло.
68
5
 
10
 
! Отговори
Банкер преди 1 месец
Монопол над енергетиката и хиперпроизводсво правят съдружниците Русия и Китай печелившата карта. Лъснаха голите *** на янките които принтират хартийки без да имат дим отзад. Русия е номер 1 по производство на злато в света и в момента има най-големия златен резерв. Колко е голям ли? По голям от останалите взети заедно - не случайно най-големия им клиент за злато са банкерите от Швейцария а ние знаем кой си държи хартийките в техните банки :)))))
67
5
 
14
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Направление Угледар. Щурмът на Новомихайловка продължава. На северния фланг ВС на РФ са близо до разчистването на градинарското дружество Машиностроител. Малки успехи има в централната част на н.м.. В южните покрайнини се водят ожесточени боеве. Времевское направление. Интензивността на боевете намаля. В района на Урожайное се водят позиционни боеве. В направление Запорожие битките традиционно се водят в Работино и в северозападните покрайнини на Вербовое.
66
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Авдеевское направление. Основните събития се развиват на северния фланг, където ВС на РФ успяха да се доближат до Новокалиново от юг и да започнат битка за н.м.. Засега ВС на РФ са в самото н.м. само в югоизточните покрайнини. В останалите области няма големи промени. Кураховско направление. ВС на РФ се укрепиха в югоизточните покрайнини на Красногоровка в двуетажна сграда. Сега има взаимен обмен на удари от авиобомби.
65
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В посока Северское цялото внимание е насочено към Белогоровка. Подразделения на ВС на РФ настъпват към позициите на зомбираната по натовски стандарт биомаса на подстъпите към отвала на варовата кариера от изток и юг. Тук е изключително трудно да се напредва поради терена, постоянното прехвърляне на резерви от киевската хунта и използването на FPV дронове от тях. В посока Артемовск основните битки се водят в източните покрайнини на Часов Яр. Артилерията и авиацията на ВС на РФ изравняват позициите на зомбитата със земята. Тече подготовка за предстоящия щурм.
64
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В купянското направление продължават боевете на североизточните подходи към н.м.. ВС на РФ не са в състояние да пробият отбраната на зомбитата на киевският наркокартел. Контраатаките на зомбитата също трудно могат да се нарекат успешни. В направление Лиман ВС на РФ напредват към Терни. Те почти напълно успяха да си върнат загубените преди това позиции.
63
18
 
7
 
! Отговори
ПУТИН преди 1 месец
Вече и в Руската Дума не вярват на руската дума! Да се закрие спешно!
62
4
 
13
 
! Отговори
Разделяй и Владей преди 1 месец
Това е което Русия и Китай правят в момента със запада. Бавно, болезнено, справедливо. Да видиш как от 3 държави, Северна Америка е станала на 83 за едно денонощие.... колелото се върти приятели :)))
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ТОП НОВИНА, той откъде да знае що е дипломация и преговори? Ако е разносвач на пици може да е преговарял само за бакшиш и наистина може да не приема ултиматуми, докато някой не му нахлупи пицата на главата. Когато западните ти партньори те изоставят вече е крайно глупаво да се дървиш, защото пицата полита към главата ти и нищо не можеш да сториш. Някои хора се учат само по трудния начин.