Сблъсък: Къде да харчим на Великден - у нас или в Гърция?

Ще последваме ли молбата на Бойко Борисов или газ на юг
Обновена: 2 апр 2015 17:36 | 2 апр 2015 16:00, Александър Попов
264

Да харчим у нас, защото е хубаво. Снимка: Булфото
Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не! Снимка: Булфото

Общо гласували: 671
Да харчим у нас, защото е хубаво
22%
Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не, благодаря
78%

Само преди няколко дни премиерът Бойко Борисов къде с ирония, къде наистина, призова българите да изхарчат предвидените си за Великден пари в България. Съдейки по предварително изнесените данни, голяма част обаче ще поемат към южната ни съседка Гърция. В традиционната ни рубрика ще се сблъскат мненията на редакторите в Dnes.bg Мария Нестерова и Александър Попов, които защитават двете позиции.

Да харчим у нас, защото е хубаво. Александър Попов, Dnes.bg

Писна ми да чета колко хубаво било в Гърция, колко било евтино, как обслужването било едва ли не на светлинни години от това в България. Наистина сме №1, когато трябва да оплюем родното и да величаем всичко чуждо. Някои ще кажат - народопсихология. Ама стига вече с тия клишета. Поровете се малко, има десетки уникални туристически дестинации в България, които могат да направят почивката ви истински добра.

В Гърция било евтино, но нямам идея кой как калкулира разходите си. Как пък един път не ми излезе по-евтино почивката в южната съседка, като трябва да се уточни, че става въпрос за семейство с две деца. Много пъти съм попадал на нелепи сравнения как при съседите излизало направо без пари, ама при внимателен прочит става ясно, че се съпоставят български хотели от една страна и къмпинг и каравани от друга.

Други изпадат в екстаз, когато им носят вода до шезлонга. Но хайде да не отиваме към крайности. Да, Гърция е пред нас като туристическа дестинация. Все пак за тях това е основният източник на приходи в хазната, докато ние попаднахме в конкурентна среда едва преди 25 години. Учим се, правим грешки, но пък и не е чак такава трагедия обслужването. Мога да посоча примери за лошо и добро обслужване и в двете страни. Все пак всичко опира до хора. В Гърция не живеят някакви светии.

В същото време по този компонент се работи все повече у нас и хората, които наистина инвестират в туризма, са наясно, че няма как да печелят, ако обслужването е на ниско ниво. Примери за добри практики могат да се дават с часове. Но те увисват с постоянното, че всичко у нас е много зле. Ако променим само с милиметър мисленето си, ще забележим, че се развиваме в туризма, има стотици места, където ще получите на едно място и забележителности, и добро обслужване с усмихнати хора, въобще - приятна почивка.

И нещо, което няма как да получите в Гърция. Запалете колата и изкарайте няколко дни в някое родопско селце. Да усетите завръщане към корените, невероятна гостоприемност, природа и преживявания, които ще помните дълго. И ще ви струва по-малко от горивото до съседите.  

Сергии с гащи и намръщени сервитьорки? Не, благодаря. Мария Нестерова, Dnes.bg

Гърция, като държава, чиято хазна се пълни предимно от туризъм, предлага почивки за всеки джоб и за всеки тип турист – и за къмпингар, и за любител на спа лукса. Ще кажете, че и тук го има това. И няма да сгрешите.

Но има един основен фактор, който може да превърне почивката ви както във вълшебен спомен, така и в незабравим ад. Става въпрос за обслужването.

Нужно ли е да припомняме десетките случаи в последните години у нас на натровени деца по лагери, потресаващите условия в хотелите или пък арогантното отношение на ресторантьори и хотелиери? И да става въпрос за отделни случаи, каква е гаранцията, че утре няма да се случи точно на мен. Защото всички знаем, че проверките на хигиената по правило у нас са след инцидентите.

В такива условия криворазбраният патриотизъм в консумация на местното, макар и да става въпрос за услуга, е излишен. Ако съм успяла да заделя някой лев за ваканция, със сигурност ще предпочета да прекарам почивката си сред чиста вода, тишина и добро отношение. А не във вода с екскременти (заради липсата на пречиствателни станции), бетонни кули, намръщен обслужващ персонал и сергии с гащи. Защото българският туризъм се вдига на крак не с патриотизъм, а с конкурентна услуга.

И не на последно място: пътищата. Да пътуваш в Гърция е много по-приятно и лесно, отколкото у нас. Дупките са малко, лентите са широки. С две думи: шансът да дадеш няколкостотин лева за окачване на колата след почивка в Гърция е значително по-малък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още по темата: празнициВеликден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
цяла година харча пари тук в Бг, а файда никаква! За великден незнам, ама летната отпуска смятам да харча в Гърция, щом въпросът от заглавието е къде да харчим. Там там.
154
5
 
17
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Господа , миналата година почивахме много изгодно и в Гърция и в България. Аз си прекарвам добре където и да отида на почивка. Който отива някъде на почивка и само се оплаква след това жалко за него, сигурно и от работата се оплаквате , и от жената, децата, колата, Живот ли е това?
153
12
 
14
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
165 Нищо не си видел от Гърциятa, явно не си мърдaл от мотелчето с бaсейнчето и двете мaнджи дневно в олинклузиво)))) цигaниятa в Гърция си е нaчин нa живот брaтле
152
2
 
18
 
! Отговори
богнострокулум преди 9 години
"Хазната на Гърция се пълнела основно от туризъм"- *** вица! Хазната на Гърция се пълни основно от пари от ЕС, освен това имат и силно развито корабоплаване. Да не говорим , че 99% от обслужващия персонал в туризма са българи и други чужденци, които са избрали да работят там, а не в родината си, заради малко по-високото заплащане, което пък гърчолята могат да си позволят, отново заради парите от ЕС.
151
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дaйте пaрите, които Нaродa ни зaслужaвa бе мaскaри с офшорки, aмaн от тъпизми-Парите вече всеки сам си ги заработва. Германецът наистина работи и наистина има пари, българинът го мързи и да гледа, неграмотен, тарикат, гледа само да открадне нещо от фирмата... Малко са смислените българи.
150
4
 
13
 
! Отговори
ФР преди 9 години
До 165Ганьо Черноморски не ти хареса коментара за селянията на сервитьорите. Дали ще му харесат и други факти - пускат се фекални и носни секрети в питиетата и храната на клиентите. После искате хората да почиват в България.
149
13
 
26
 
! Отговори
Брaнник преди 9 години
в Гърция е кaто тукa, обиколил съм я целaтa, селяците, които се екзaлтирaт от кaтеринито примерно сa си чистa пробa тъпaци, природaтa ни в Бългaрия е супер крaсивa, a нa нaродa единственото, което му липсвa зa дa прaзнувa сa пaрите, товa политиците деликaтно го пропускaт! Дaйте пaрите, които Нaродa ни зaслужaвa бе мaскaри с офшорки, aмaн от тъпизми
148
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Всеки да си ходи на море, кой където си поиска,не ме интересува ,ама хич...Европа е голяма,света - също.Бора бора това е истината."Като човек посетил Бора Бора мога да потвърдя, че наистина е много хубаво, но е и ужасно скъпо там. Медения ни месец беше там и това определено не е дестинация за "лятно плажуване" всяка година. Дори западния стандарт не позволява често посещение там. И само като допълнение от 4те острова на които бяхме Бора не ми беше любим предпочетох Мореа и Тикехау.
147
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Албена ресторанта на хотел Ком видях как сервитьор и сервитьорка се скараха и започнаха да се плискат с остатъци течност от отсервираните чаши. Сервитьорката дръпна на един човек чашата с бира от ръцете, за да плисне към опонента си. Пълна *** е това.В Гърция морето е чисто, нощувките са по-евтини, храната е по-скъпа но качествена, на плажа 2 шезлонга и чадър са безплатни ако си поръчаш 1 бира за 2.50 евро. В БГ за 2 шезлонга и чадър минимум искат 15лв, а морето смърди на тоалетна.
146
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато премиерът ми плати почивката може и да ми дава съвети за това къде да почивам, но когато аз си плащам ще ходя там където ми е изгодно и реша. А то е газ на юг.
145
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз така си ходя по Хърватия,Италия Франция...божествено е.И Гърция е готино ама много почна да се пълни със *** и там
144
4
 
7
 
! Отговори
до 158 преди 9 години
*** им го обясни, повечето коментиращи си мислят, че всички живеят само на няколко километра от Гърция...
143
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПатриотПич то в Северна Гърция, българския е по разпространен от гръцкия :)
142
9
 
22
 
! Отговори
националь преди 9 години
Бойко и шайката му са червени комунистически лакеи и е нормално да се изживяват като дикататори. Не посмя да иска един цент за наем на 4те ни военни бази от САЩ, тегли 4 млрд лева заем от името на народа, за да върне открадните мангизи от Василев, но ви казва къде да ходите и в на коя мутра хотел да му изперете парите!!След като обяви пенсионерите със 150лв пенсия, че са похарчили резерва, ще обвини бг туристите, че са родоотстъпници!!!
141
3
 
7
 
! Отговори
смърт на тази... преди 9 години
клоака !!!
140
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман от *** коментари- къде било по-евтино. Аз от 20г. не мога да си позволя почивка в България, а те ми говорят за почивка в Гърция и др. държави. И такива като мене са хиляди. Опомнете се. Усещам, че участниците в този разговор са все от южна България, където Гърция им е близо. За нас в северна тя е много далеко и много скъпа.
139
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Саше, втора добра статия пишеш след тази за ромите, браво, продължавай в същия дух.
138
1
 
14
 
! Отговори
върнете ддс 20% преди 9 години
Аз предлагам да се върне ддс ставката от 20%. Сега при 9% изобщо не е по евтино, и изобщо не се чуства разликата при потребителя. Изравниха цините нашите "бизнесмени" за сметка на патребителя. Предпочитам парите да отиват в хазната отколкото за нова кю седмица.
137
7
 
25
 
! Отговори
ФР преди 9 години
Аз в Гърция не съм видял и не съм подушил в заведенията да приготвят ***. Тук в България преди години, когато за последно съм бил на българското черноморие, видях с очите си и подуших мършата, която хвърлят на скарите. Направо не се траеше миризмата на леш. И това се случи не на улична тротоарна скара, ами в няколкото заедения, които ги имаха за качествени и култови. Всеки да си прави сметката за тарикатлъка селяндурски, който ви пробутват.
136
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина . софиянците са доста прости хора . Бетон и било тука , абе аланколу , ми това е бизнеса бе , вие кво искате дървени бараки като през 1970 год? В Испания не бетон ами цели небостъргачи има Бенидорм ! В Рио , Маями, навсякъде по света е така, не съм чул някой да плюе по тях .