Путин: Сноудън е предупреден - да не действа срещу САЩ

За Русия подобни негови действия ще са неприемливи
Обновена: 19 юли 2013 09:03 | 17 юли 2013 11:15, Елка Василева
12
Путин: Сноудън е предупреден - да не действа срещу САЩ
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Междудържавните връзки между Русия и САЩ са много по-важни от дрязгите на специалните служби, заяви президентът на Русия Владимир Путин пред руски журналисти в Чита, където наблюдава военни учения.

Според Путин ситуацията около Едуард Сноудън и подобни случаи не бива да усложняват междудържавните отношения, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ние имаме свои задачи, включително насочени към развитие на отношенията със САЩ. Ние имаме независима външна политика. Надяваме се, че нашите партньори ще се отнесат към това спокойно и с разбиране. Междудържавните връзки са по-важни от дрязгите на спецслужбите", заяви президентът.

"Нямаме намерение да се задълбочаваме в детайли. Предупредили сме г-н Сноудън, че всяка негова дейност, вредяща на руско-американските отношения, е неприемлива за нас. Не можем и няма да се държим така, както се държат много други страни", каза той.

Още по темата

"Правозащитната дейност по принцип носи известни негативи на хората, които се занимават с нея", отбеляза Путин. "Когато обаче става дума за такава дейност под егидата и с подкрепата на САЩ, тя е доста комфортно занимание, а ако някой опита да критикува самите САЩ, това естествено е далеч по-трудно", добави той. Според Путин инцидентът със самолета на боливийския президент Ево Моралес потвърждава това мнение.

"Едуард Сноудън според мен никога не е имал за цел да седи у нас в Русия безкрайно. Той е млад човек и всъщност даже не разбирам особено как се е престрашил и как смята да си гради живота занапред, но това си е негова съдба, негов избор", каза руският лидер.

Вчера руската Федерална миграционна служба потвърди, че Сноудън е подал молба за временно убежище в страната и увери, че тя ще бъде разгледана до три месеца, както предвижда законът.

Руският адвокат Анатолий Кучерена, консултирал беглеца, заяви, че подадената молба не дава на бившия служител на ЦРУ право да мине границата.

На 2 юли Франция, Испания, Италия и Португалия временно забраниха достъп до въздушното си пространство на самолета на боливийския президент Ево Моралес, който се завръщаше от Москва. Наложи се самолетът на Моралес да направи извънредно, непланирано междинно кацане във Виена. Повод за забраната бяха подозрения, че на борда може да се намира Сноудън. Боливия и други латиноамерикански страни осъдиха инцидента, представляващ според тях посегателство срещу Ево Моралес и погазване на международното право.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
5
 
! Отговори
Хаххаа преди 10 години
До 9 Анонимен - Братле, тоя си е чист ***. Какво е това афроамериканец - африкански американец ли? *** в Африка и те ли са африкански американци? Родили са се в Щатите, и са мигрирали у Африка? Много голяма тая Америка иначе. Това с расизма е пълно фиаско, не мислиш ли?
9
1
 
4
 
! Отговори
Pussy Riot преди 10 години
Yes We Can Mr President! Freedom,Freedom!Tra la la,Tra,la,la!
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво на Путин! Афроамериканеца настъпа банановата ***.
7
2
 
19
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 10 години
до mario.fu.90Явно не си ме разбрал, аз му правя комплимент на Путин, трябва да си доста хлъзгав и уверен в себе си за да играеш по тънката струна на нервите на американците. :)Не знам кой е интригант, знам че Путин не е принуждавал никого, Сноудън сам пожела да остане в Русия. :)
6
13
 
4
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
Наистина е гениално подъл, в дойче веле пуснаха статия за него на име "Най-големият интригант". Владее го до съвършенство!
5
4
 
18
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 10 години
"Нямаме намерение да се задълбочаваме в детайли. Предупредили сме г-н Сноудън, че всяка негова дейност, вредяща на руско-американските отношения, е неприемлива за нас."Гениално подъл е. :) хахахахВече си представям как Сноудън започва да разказва къде е скрил информацията и в този момент Путин го прекъсва с думите- В никакъв случай не бих искал да навредя на американските ни партньори, не ми казвай къде си скрил информацията, не те чувам ла-ла-ла-ла-лаа.
4
5
 
5
 
! Отговори
sistemata преди 10 години
Ами,когато САЩ под път и над път действат срещу теб,ти предупреди ли,себе си,да не действаш,срещу тях?До там ли падна,Путинчо?Когато навремето САЩ ви прибираха дисидентите, защо не ги предупреждаваха,че действат срещу вас?
3
24
 
4
 
! Отговори
mario.fu.90 преди 10 години
ОО нали джуджето щеше да се опълчва на Сащ, май не му стиска.
2
2
 
23
 
! Отговори
До 2 преди 10 години
Зверски си ***, шиле. И мани таа шльокавица.
1
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ох как ме радва как се гаври Путин със САЩ използвайки дипломатичен език :)