Рестарт на отношенията Русия – САЩ? Твърде късно е!

Съперничеството на страните отиде твърде далеч
Обновена: 3 авг 2017 07:03 | 1 авг 2017 21:30, Боряна Павлова
254
Рестарт на отношенията Русия – САЩ? Твърде късно е!
Снимка: архив Reuters

Решението на Русия значително да съкрати персонала на американските дипломатически мисии слага край на всички надежди за ново рестартиране на отношенията между Вашингтон и Москва в най-близко бъдеще. Нещо повече, то може да открие нов, пълен с неясноти период на съперничество между двете страни.

Президентът на Русия Владимир Путин бе сметнал, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, ще може да се изградят съвсем различни двустранни отношения, пише Джонатан Маркъс от руската редакция на BBC.

Още по темата

По всичко личи, че Путин се е излъгал. Разчитайки на недвусмислените сигнали от предизборния щаб на Тръмп, че рестартиране на двустранните връзки е възможно, дори желателно, Москва се намеси в американската изборна кампания по безпрецедентен начин, както твърдят тайните служби на САЩ.

В момента се разследва колко далеч е стигнала Русия в подкрепата за Тръмп по време на изборната кампания. Това естествено е важен момент на фона на влошаващите се дипломатически отношения.

Русия естествено отрича всичко, но Кремъл явно свързваше големи надежди с новия "политически дисидент" в Белия дом. Москва се надяваше на промяна в политическия климат - на такава атмосфера във Вашингтон, в която да стане възможна отмяната на много от западните санкции, наложени след анексията на Крим.

Нещо повече, Русия би желала да сключи със САЩ сделка, в резултат на която Вашингтон да признае Москва за равноправен дипломатически играч, партньор в действията в горещи точки от рода на Сирия и като цяло в борбата с тероризма, породен от радикалната ислямистка идеология.

Тези надежди рухнаха. Русия изглежда е развила нереалистични очаквания спрямо президента Тръмп. Как си го е представял Путин - като напорист съмишленик или като политик и дипломат лека категория, който лесно може да бъде управляван и манипулиран?

При всяко положение намесата на Русия в американската вътрешна политика и разследването в тази връзка станаха пречка за възникването на каквито и да било нови отношения. Русия навярно не бе схванала колко остро ще реагира на действията й Конгресът, сметнала бе липсата на тревога по този повод в лагера на Тръмп за доминираща позиция сред привържениците на президента на Капитолийския хълм.

Какъв бе резултатът? Отношенията между Вашингтон и Москва бездруго не бяха добри, а изгонването на дипломатите само потвърждава, че в обозримо бъдеще със сигурност няма и да се подобрят.

Всичко това явно ще се отрази на украинската криза, конфликта в Сирия и т. н. Това означава, че Москва ще активизира информационната си кампания и действията в киберпространството, насочени срещу Запада и особено срещу малките страни, чиито инфраструктури и политически системи изглеждат по-уязвими. Русия ще продължи да модернизира стратегическите си ядрени оръжия. Но САЩ също имат собствени амбициозни планове.

Не бива впрочем да отсъждаме, че се повтарят времената на студената война. Русия вече не е световна сила, каквато бе Съветският съюз. Но има защо да сме загрижени. Идеологията на Кремъл - един вид авторитарен държавен капитализъм, изглежда привлекателна дори за политици от някои страни, членуващи в НАТО.

Действията на Русия обаче са свързани с редица ограничения. Едното е фактът, че с деструктивни методи далеч не се стига. Дипломатическото влияние изисква отдаденост и пряка комуникация. Точно затова например Русия си оставаше ключов играч в постигането на сделка с Иран - независимо от обтегнатите отношения на Москва с администрацията на Обама.

Всъщност решението на Русия да намали персонала на американските дипломатически учреждения е сравнително мека стъпка, сочеща, че Москва навярно иска да подсигури на администрацията на Тръмп поле за маневри.

Второ, грешната оценка за възможностите на новата президентската администрация да започне рестартиране е полезен урок за Москва. С отслабения Държавен департамент, с преобладаващите в Белия дом хора, верни на Тръмп, но с неголям дипломатически опит, САЩ в очите на Москва изглеждат все по-непредсказуеми.

А както показа първата Студена война, това не е добре за никого. /БТА/


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
Губещи преди 1 година
САЩ знаят, че скоро ще играят губещи, затова бързат и може би ще направят световна война.
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
DA ZDRAVSTVUET ROSIA
155
1
 
13
 
! Отговори
да бе преди 1 година
Значи като налагаш санкции по догадки не си виновен, а като дадеш ответни мерки си виновен за нова студена война !?! Егати и двуличието. Ето затова не им вярвам на ши.ба.ните задокеански хитреци. Те правят войните а все друг им е виновен.
154
0
 
4
 
! Отговори
Арети преди 1 година
Прословутото глобалиэиране иэигра най-лошата "шега" на човечеството!!! Хората станаха эаложник на таэи беэумна ситуация!!!
153
3
 
33
 
! Отговори
Защо се питаме? преди 1 година
Защо се премълчава и се “забравя“ окупираните палестински и сирийски територии от Израел, а само се пише, и раздува кримския проблем. Кой начин е по добър, за окупация, с военни действия или с референдум? Същото е положението с Кипър и други присъединявания, разделяне на държави. След, като НАТО се стреми да “загради“ Русия географски отвсякъде, те да няма да стоят със скръстени ръце.
152
4
 
23
 
! Отговори
Васил преди 1 година
BG-ГРАЖДАНИНЪТ е голям лизач на американските задни яасти!
151
3
 
4
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАА преди 1 година
До Руският свят до тук на изолиран и оглозган свят приличат талибанските африкански щати-лутат се като пиян комарджия изгубил всичко на комар обрани и оглозгани и правещи цирк и клоунада за нормалният свят.
150
27
 
14
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 1 година
Отношенията с цивилизования свят, не са като зациклила компютърна програма която можеш да рестартираш, с едно натискане на копчето .. Когато провеждаш референдуми в суверенни държави със зелени човечета и анексираш чужди територии, ще си носиш и последстваията, в т.ч. санкциите, контрасанкциите, противорактните щитове и бодливите огради с които ще е опасан зверилника ти, а накрая ако си Шеф-диригент на тази филхармония, може и с платена квартира в Хага, да се сдобиеш ... с южно изложение ... !!!
149
18
 
12
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 1 година
Отношенията с цивилизования свят, не са като зациклила компютърна програма която можеш да рестартираш, с едно натискане на копчето .. Когато провеждаш референдуми в суверенни държави със зелени човечета и анексираш чужди територии, ще си носиш и последстваията, в т.ч. санкциите, контрасанкциите, противорактните щитове и бодливите огради с които ще е опасан зверилника ти, а накрая ако си Шеф-диригент на тази филхармония, може и с платена квартира в Хага, да се сдобиеш ... с южно изложение ... !!!
148
4
 
32
 
! Отговори
БИЛЯНА преди 1 година
МНОГО ЯРОСТ И БЕЗСИЛИЕ КЪМ РУСИЯ ВИЖДАМ В ТАЗИ СТАТИЯ. ГОРД НАРОД СА ТЕ И АДСКИ ДУХОВЕН А ОНИЯ ОТТАТЪК ОКЕАНА КРАДЛИВИ КАНИБАЛИ И НИЕ ПО ТЯХНАТА ГЙДА ИГРАЕМ. КУХИТЕ НИ КРАТУНИ В УПРАВАТА НЯМАТ ЛИ ОЧИ ДА ВИДЯТ ИЛИ ВИЖДАТ САМО ДОЛАРИ.
147
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и ЕС са в икономическа,финансова,политическа и конституционна кризи- и като следствие и социална криза! Обама и Тръмп са американските Горбачов и Елцин! През гугъла: 1."Правда о развале СССР: как Горбачев послал Ельцина в Беловежскую Пущу (полная версия)" 2. "Это не покажут ТВ. Страшный заговор и обман. Предателей раскрыла Умалатова."
146
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БАБА БУНА

А какво спечелихме като безправна колония на Русия? Последното място в Европа.
145
3
 
31
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 1 година
КАКВО СПЕЧЕЛИХМЕ,КАТО СМЕ САТЕЛИТ НА АМЕРИКА,НЯМАМЕ АРМИЯ,ВОЕННИ УЧИЛИЩА,ИКОНОМИКА,СЕЛСКО СТОПАНСТВО,НЯМАМЕ ЗАВОДИ,ФАБРИКИ,ИНДУСТРИЯ,САМОЛЕТИ,ЗАБРАНИХА НИ ЧРЕЗ ББ ЮЖЕН ПОТОК,БЕЛЕНЕ,ИЛЯДИ МИЛИОНИ ПРИХОДИ ЕВРО И РАБОТНИ МЕСТА,СЕГАЩЕ СЕ МОЛИМ НА ТУРЦИЯ ЗА ТОК И ГАЗ,ТОВА Е ПОЛИТИКА ОТ 86 ГОДИНА НА АМЕРИКА,И СТАНА КАКТО ТЕ КАЗАХА,ВСИЧКО ПО НАШИТЕ МАГАЗИНИ,Е ТЯХНА НИЕ СМЕ ЕДНО КОЛОНИЗИРАНА ДЕМОКРАТИЧНО ДЪРЖАВА БЕЗ ГЛАС, И БЕЗ МНЕНИЕ,АМИН.
144
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ............

Нещо много си притеснен от санкциите приятелю безумний.
143
3
 
15
 
! Отговори
............ преди 1 година
До Анонимен Русия бавно но сигурно угасва??? Муахахахахахахахахбуахахахахаххаахихихиххиххииисмяяяяяяяяяях.Аман от розови капчаки разказвачи на вицове.Все така да угасва режейки крачетата и пръстчета на и без това проскубаната патка САЩ или о точно на нейните остатъци които освен гол тумбак реално нищо друго не можаша да покажат.
142
30
 
13
 
! Отговори
Руският свят преди 1 година
"Безумният Иван" - Русия все повече заприличва на бял папуас изолиран от цивилизования свят. Белият папуас продължава да играе глупавите си танци защото все още чичо Сам му позволява тази волност, а руската публика се дави с пяна на уста изнемогвайки от величие.
141
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия бавно и славно угасва като фас. Такъв беше и прякорът на вожда-президент Окурок когато възглавяваше Тамбовската престъпна група през 90-те години.
140
2
 
20
 
! Отговори
НОЙ преди 1 година
И ПИТАМ АЗ КОГА НАЙ-ПОСЛЕ САЩ ЩЕ ПРЕСТАНАТ ДА БЪРКАТ ГОВ..НАТА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ ???
ОЧАКВАМ С НЕТЪРПЕНИЕ ДА СЕ НАИГРАЯТ НАЙ-ПОСЛЕ...
139
12
 
1
 
! Отговори
Фронто преди 1 година
И какви `отношения ` се очаква да има между най-голямата демокрация и най-голямата диктатура?
138
1
 
12
 
! Отговори
рускиня преди 1 година
До Заслужил гражданин. Както гледам 2-та поста, разбирам,че диария хвана тебе. Или това е паркинсон? И постовете се множат от трепереща ръчичка? И последно-аз зададох въпроси и очаквам,че ти ,като изтикнат защитник на каубоите да отговориш на тях.Но за съжаление интелекта ти,като на истински каубой, стига само да напишеш "рушкиня,рушнаци". Тъжно,баце, щом величието на САЩ използва подобни жалки защитници ,като тебе.