В Турция се ядосаха на САЩ: Кои сте вие?

Поводът са думи на Джон Болтън за сирийските кюрди
7 яну 2019 12:00, Елка Василева
449
В Турция се ядосаха на САЩ: Кои сте вие?
Снимка: архив, Reuters

Турските вестници поместват на първите си страници изявление на съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън за сирийските кюрди.

Болтън, който бе на посещение в Израел, заяви вчера, че САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия, докато не се постигне споразумение с Турция за защита на кюрдите.

Турските издания определят като "скандални" думите на съветника за националната сигурност.

"Кои сте вие?", пише в заглавие в. "Йени шафак", като посочва, че САЩ, които засега спират планираното изтегляне на войските си от Сирия, "са заплашили" Турция относно ПКК (Кюрдската работническа партия). Изданието пише, че Болтън ще бъде в състава на американска делегация, която ще пристигне тази седмица в Анкара.

Още по темата

Според Анкара сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) са свързани с терористичната групировка ПКК.

Джон Болтън направи скандалното изявление от Израел. Той посочи, че "ПКК представя кюрдите", коментира вестник "Йени шафак", цитиран от БТА.

"Грозни думи от Болтън", пише в заглавие в. "Тюркие", като констатира, че още преди да е пристигнал в Анкара, той е ядосал турските власти.

Болтън каза, че "Турция трябва да гарантира сигурността на кюрдските бойци". Това изявление предизвика много реакции, добавя вестникът.

В. "Стар" съобщава, че освен Болтън в състава на американската делегация, която пристига утре в Анкара, са включени специалният представител на държавния секретар Майк Помпео за Сирия Джеймс Джефри и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд.

В. "Хюриет" цитира говорителя на президента Реджеп Тайип Ердоган, който по повод думите на Болтън заяви вчера, че е "неразумно" да се твърди, че Турция е взела на прицел кюрдите.

Проблемът се състои в това, че групировката ПКК/СЗН полага усилия да създаде свой собствен ред, потискайки кюрдите, които не й се подчиняват, както и в терористичните дейности на групировката срещу нашата страна, каза Ибрахим Калън.

Няма никакво съмнение, че една терористична организация не може да бъде съюзник на САЩ, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


449
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
6
 
8
 
! Отговори
Типичен ром преди 5 години
На света едва ли има друга драмаОт на балканския дивак по-голямаДе що не е здраво закованоНа часа от *** е прибраноНа тоз балкански дивак чутовенВсе някой друг му е виновенИли турци са го жестоко клалиИли братушки здраво е___лиА пък гърци и сърби окрали.А за всеки по горе неспоменат въпросЕ вечно виновен чичко CopocТой жените много уважаваВ сандъци удушени ги заковаваА гърците и сърбите крадливиИсторията са му присвоили
82
5
 
5
 
! Отговори
Смешен плач преди 5 години
На калпав турчин-българските медии му виновни!
81
5
 
16
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 5 години
Понеже Турция избива кюрдите, затова близо половин милион сирийски кюрди избягаха и намериха подслон в Турция! Кюрдите в Турция искали независимост! А бе буллгарак, събуди се бе чюкюндур - дори според проучване на про-кюрдската партия ХДП, само 8% от кюрдите в Турция подкрепят идеята за собствен кюрдска държава! И най-важното - българин да говори за правата на кюрдите, когато не признава правата на нито едно малцинство в българия и ги репресира е върхът на човешката наглост!!!
80
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последният път двама ромски младежа наритаха един български военен оня ден. Вие сте тръгнали турците да биете. Смях.
79
3
 
14
 
! Отговори
Отоман преди 5 години
Турция е в центъра на една световна война и е напълно естественно да има активна позиция към случващото се около нея. Българските медии не само че, не отразяват случващото се в близкия изток но и много изопачават нещата в западен стил. Голяма част от пишештите тук не разбират какво се случва там и нямат никаква идея какво може да се случи тук.
78
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,оставихме някои напреднали мюмюна да ни копат нивите и да се мешат с ромите!
77
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не Европа, а Русия е мъничка. Турция показа на руснаците кой е мъжа в любовната им връзка като свали руския самолет. Натовска страна свали руски самолет - нечувано. Този епизод беше подминат набързо от Путин. Турците са безкомпромисни. Колкото до САЩ, ти са хитри и лукави, за тях са важни само петролнити кладенци, а кюрдите мишки ги яли. Жалко за този народ.
76
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 150 години де ги хванем мюмюните,там ги шибаме!Последният път бе само преди 30 години,когато ги наричахме към Ориента
75
9
 
7
 
! Отговори
Типичен турчин преди 5 години
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!*** не е-Конвенция прави!
74
7
 
7
 
! Отговори
Гларус преди 5 години
Напротив, Турция показа че няма да отстъпи нито крачка от интересите си още когато свали руския самолет. Размаха пръст и на САЩ които се изнасят. Турция иска да изтрeби кюрдите като арменците, това е. В момента и Русия и САЩ охажват Турция.
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
89. Припомни си Османската Империя и си представи че, Турция е само част от нея. :)
72
0
 
10
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
от нито една от тия държави не зависи какво ще стане в Сирия - и двете нападнаха Сирия, за да свалят Башар Асад преди 5 години, за да се проклара израелския газов поток от Катар през Сирия... Това беше заплаха за бизнеса на Русия в Европа и те се намесиха с предтекста, че защитавам Асад по негово искане и така прецакаха плановете на ей тия тук, дето си мислчт, че нещо зависи от тях там...
71
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 86Не си преброил правилно Турция!Къде видя 100 млн.войни !!!Турция е 82 милиона от които поне 25милиона кюрди готови да се бият до смърт!
70
5
 
11
 
! Отговори
Истината преди 5 години
5 години от Султаната продаваха идилски нефт!Сега искат да вземат кюрдския,но Сирия е за Русия,Ирак за САЩ!Факт!
69
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изстрадалата ориенталска биомаса защо не си гледа Диарбекирската мизерия,а вие по българските вестници?
68
6
 
17
 
! Отговори
Сандокан преди 5 години
100 милиона войни и патриоти готови във всеки един момент да воюват до смърт при заповед! При война вашите патриоти ще избягат. Каракачанов раздава бг паспорти като бонбони! Тц, тц, тц! Турчина така и не ви научи на уважение към род и родина! Продажно племе!
67
24
 
5
 
! Отговори
КЛИМЕНТ ВАСИЛЛИС преди 5 години
Турция и Иран са държави за унищожение от ЗАПАДНИЯ СВЯТ..ГЪЦРИЯ И САЩ , ЗАЕДНО С РОССИЯ -- ЩЕ ЗАВЛАДЕЕМ ДИРЕКТНО ПОЛОВИН АЗИЯ .ТОВА НЕ Е ПЛАН...ТОВА СЕ ИЗПЪЛНЯВА..ТУРЦИ И ИРАНЦИ--ЩЕ БЪДАТ МИНАЛО ЗАЛИЧЕНО .
66
5
 
20
 
! Отговори
Сандокан преди 5 години
До софиянец100 милиона ми. 82 милиона в Турция и още 20м в Европа! Даже са повече от 100 милиона :) Само в Германия са 8 милиона! И това са млади и плодовити хора! Заплождат немкините докато немците са на Прайдове. Това е електорат, това е влияние! Добре че са турците иначе ще фалират! Нямат работна ръка, изпитват недостиг на войници! Софианче, забелязваш ли как Германия е все по-yмерена в критиките си ;) Не смее! Хехе! Султана си знае работата! Турция ВЕЧЕ е суперсила.
65
21
 
6
 
! Отговори
КЛИМЕНТ ВАСИЛЛИС преди 5 години
Гръцката Армия , заедно с ИТАЛИЯ И ФРАНЦИЯ + РУССИЯ И АРМЕНИЯ --- ЩЕ СИ ВЪРНЕМ МАЛА АЗИЯ..А НОВИЯ АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ ЩЕ ЗАВЛАДЕЕ ОТНОВО И ИРАН И СРЕДНА АЗИЯ !21 ВЕК Е НОВИЯ ВЕК НА ЕЛЛИНИЗМА И НА ЛАТИНСКИЯ РИМСКИ СВЯТ !
64
5
 
11
 
! Отговори
Не народ, а м....ша преди 5 години
Щом ненарода вие значи Ердоган е на прав път ;)