В Турция се ядосаха на САЩ: Кои сте вие?

Поводът са думи на Джон Болтън за сирийските кюрди
7 яну 2019 12:00, Елка Василева
449
В Турция се ядосаха на САЩ: Кои сте вие?
Снимка: архив, Reuters

Турските вестници поместват на първите си страници изявление на съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън за сирийските кюрди.

Болтън, който бе на посещение в Израел, заяви вчера, че САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия, докато не се постигне споразумение с Турция за защита на кюрдите.

Турските издания определят като "скандални" думите на съветника за националната сигурност.

"Кои сте вие?", пише в заглавие в. "Йени шафак", като посочва, че САЩ, които засега спират планираното изтегляне на войските си от Сирия, "са заплашили" Турция относно ПКК (Кюрдската работническа партия). Изданието пише, че Болтън ще бъде в състава на американска делегация, която ще пристигне тази седмица в Анкара.

Още по темата

Според Анкара сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) са свързани с терористичната групировка ПКК.

Джон Болтън направи скандалното изявление от Израел. Той посочи, че "ПКК представя кюрдите", коментира вестник "Йени шафак", цитиран от БТА.

"Грозни думи от Болтън", пише в заглавие в. "Тюркие", като констатира, че още преди да е пристигнал в Анкара, той е ядосал турските власти.

Болтън каза, че "Турция трябва да гарантира сигурността на кюрдските бойци". Това изявление предизвика много реакции, добавя вестникът.

В. "Стар" съобщава, че освен Болтън в състава на американската делегация, която пристига утре в Анкара, са включени специалният представител на държавния секретар Майк Помпео за Сирия Джеймс Джефри и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд.

В. "Хюриет" цитира говорителя на президента Реджеп Тайип Ердоган, който по повод думите на Болтън заяви вчера, че е "неразумно" да се твърди, че Турция е взела на прицел кюрдите.

Проблемът се състои в това, че групировката ПКК/СЗН полага усилия да създаде свой собствен ред, потискайки кюрдите, които не й се подчиняват, както и в терористичните дейности на групировката срещу нашата страна, каза Ибрахим Калън.

Няма никакво съмнение, че една терористична организация не може да бъде съюзник на САЩ, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


449
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
22
 
! Отговори
ЕС са мно зле преди 5 години
Прав е Сандокан. Вече всички си правят бъзици с Европа. Ердоган държи бежанците по милост. Турците ги хващат на границата, бият ги и ги връщат в Анадола. Пусне ли ги - край с ЕС. Европа дори няма топки да се намеси в Сирия. Гейска работа. А турците какво са виновни, че си гонят интересите. Кюрдите са като бг ромите.
62
6
 
16
 
! Отговори
Не народ а м....ша преди 5 години
Турция е държава за разлика от да не казвам кои, че са чувствителни на тая тема ;)
61
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кюрдите са поддържани от американците, но не и от сирийците и руснаците. Сирийците и руснаците изтласкват пиндостанците, но не биха допуснали на тяхно място да се настани аскера. Сирия на сирийците! За кюрдите най-много автономия в състава на САР.
60
8
 
7
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 5 години
Трява яки османлииски шамари по мериканцити за какви биллюлля са мислат Алхам Дулиллях
59
12
 
10
 
! Отговори
До Сандокан преди 5 години
С 200 изтребителя,няколко кораба и 8млрд. военен бюджет няма как да сте военна сила след САЩ и Русия ,нали се сещаш ? Недей да знаеш много ,защото американската демокрация или руската окупация може да ви се наложи точно за няколко часа и ще си седнете на черните зaдници много бързо !
58
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като всички искат справедливост щатите да въоръжат кюрдите който общо са 40 млн без държава и трепани наволя от всичките си съседи и тогава великия Ердоган да върви да им прави геноцид с огромната си армия от 18--19 г младежи и тук г.таме уж специални части да види как се избива един цял желаещ свобода народ --през носа ще му излезе ,а и до граждавска война ще се стигне --- то лесно да трепеш цели народи и да ги изкарваш терористи --а те са борци за свобода...
57
10
 
12
 
! Отговори
Сандокан преди 5 години
До софиянецНали знаеш КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ ако затворите границите? Аскера е в София за един следобед! Само защото Ердоган е достоен и морален човек и богобоязлив човек и си държи на думата, затова не е пуснал бежанците към Европа. Иначе Турция е 100 милиона, има нужда от жизнено пространство, има нужда да преследва глобалните си амбиции! Не дразнете турския лъв! Малки бочковци! Турция не я интересува България софиянче! Турция я интересува БИ!
56
5
 
7
 
! Отговори
Емилио Салгари преди 5 години
Сандокане, Имодиума си изпии.
55
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А ще има ли американска демокрация и за Турция"-----------------Пропуснал си. Беше лятото на 16 г.
54
10
 
15
 
! Отговори
Сандокан преди 5 години
До софиянецХахаха, Турция има най-могъщата армия в света след САЩ (фалиралото) и Русия! Аскера е непобедим! Българската армия е МИКРО армия. Седете си кротко, малки сте, така или иначе Султана не ви обръща внимание! СУЛТАНА мисли ГЛОБАЛНО. Това е разликата между лъва и мишока! Важно е Турция да наложи волята си над Сирия, която има ключово значение. ДВАМАТА ГОЛЕМИ ще решът съдбата й.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Никой вече не желае САЩ"---------------------Ах, дали е така, поручик?В края на миналата година ни посети високопоставен пиндостанец и ни засипа с куп задачки за решаване. Преди Коледа на еднокнижника се обади Помео и между другото го пита дали е решил поставените му въпросчета. А днес каква е картинката? След броени часове голям пиндостански десантен кораб, яко въоръжен и с 500 броя морски пехотинци, ще влезе в Черно море. Дали няма да ни посети приятелски? Дали няма да ни остави тюлените?
52
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иначе за ден Аскера е в София и никой няма да си мръдне пръста за вас!_______О приятелЮ Вашия аскер 50 години неможе да се справи с едно ПКК, ти си седнал да го хвалиш, тия язовири из Родопи и Странджа за какво мислиш са, преди 2 години само едно частично изпускане на водата потопи целия Одрин
51
3
 
5
 
! Отговори
Емилио Салгари преди 5 години
До СандоканКолко пъти съм казвал че трябва да си пиеш илачите.
50
11
 
18
 
! Отговори
Сандокан преди 5 години
В Турция има 5 милиона бежанци и ако Ердоган ги пусне към Германия с Европа е свършено!! Турция иска уважение като към велика сила каквато е! Кюрдите са проблем на Турция, така че джуджето Европа или фалиралото САЩ да не се месят!! Съдбата на кюрдите ще бъде решена от Ердоган, който е суров но справедлив! Истински лидер на мюсюлманския свят! Бъдещ Халиф!
49
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците не ядат свинско и прасетата болни от свински грип и африканска чу.*** не ги убиват ама ги пращат към другите държави да заразят неверниците.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ще има ли американска демокрация и за Турция, или само за третия свят. Не се учудвам че техните самолети са най добри, като хвърлят демокрация в страни като Сърбия и Сирия имащи по 3 самолета. Смях
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СандоканДокане, пий ги тия хапове бе брато... даже дигни малко дозата ...
46
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фашиста Ердоган строи летища и влага всичките си пари в армията, а турците си продават жените на кюрдите по бардаците срещу 2 лири на час групов секс от 20 кюрди на една ханъма е 20 лири с парите си купува макарони за друго нямат пари.
45
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Горкия Мустак!Свърши алъш-вериша с ислямистите,а има да изплаща 200 милиарда на Мерил Линч тази година!Остана му само бежанците и Истамбулската Конвенция!
44
9
 
7
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
Турция може да бъде единствено едно суперджудже и нищо повече.Икономика на джудже,технологично развитие на джудже,валута като на джудже,военна сила като на джудже.Единствените които могат да пострадат от диктаторските изказвания на Ерпoсран е единствено Туркия !