Нова финансова криза се задава. Тръгва от US студентите!?

Те дължат на държавата общо $1,5 трилиона
Обновена: 15 яну 2019 07:17 | 14 яну 2019 21:30, Елка Василева
256
Нова финансова криза се задава. Тръгва от US студентите!?
Снимка: архив, Reuters

Днес американските студенти са така задлъжнели, както никога досега. Студентските кредити в САЩ са втората по размер планина от дългове след ипотечните кредити. Според някои това може да предизвика нова финансова криза, пише Дойче веле.

Преди три години американката Тони Винсент завършва специалността "Публично здраве". За да може да следва, тя тегли шестцифрен кредит. Придобиването на бакалавърска степен в държавен американски университет ѝ е струвало 15 000 долара, а на магистърска степен в реномирания университет "Джордж Вашингтон" - 85 000 долара.

Днес Винсент е на 32 години, работи като програмен мениджър в неправителствена организация и координира здравни проекти. Със заплатата, която получава, не може бързо да покрие кредитите. След три години работа дълговете ѝ възлизат на 80 000 долара.

Средно по 25 000 долара дългове

Тони Винсент е само една от 44-те милиона млади американци, получавали студентски кредити. Общата сума на задлъжняването им към държавата е 1,5 трилиона долара. Толкова, колкото никога досега. По-голямо е само задлъжняването на американците по ипотечните кредити.

Още по темата

Днес в САЩ студентските кредити съставляват 7% от държавните дългове. Към тях се прибавят и частни студентски кредити в размер на над 64 милиарда долара, отпуснати например от банки. Според изследване на Федералния резерв от юни 2018 години 42% от американските студенти са теглили кредит за следването си. Средното задлъжняване е между 20 000 и 25 000 долара.

Реално обаче задлъжняването на студента е дори по-високо. Онези, които са започнали следването си през 2016, дължат на държавата средно по над 37 000 долара. Джон Фънсмит, който е директор на университетския съюз American Council on Education изтъква, че броят на студентите е нараснал, а това означава, че се теглят и повече студентски кредити. А с това нараства и задлъжняването.

Действително през есента на 2018 година в американските университети са се записали близо 20 милиона студенти. Днес високата квалификация е по-важна от когато и да било. Според изследване на университета в Джорджтаун от 2013 година до 2020 за 65% от всички работни места в САЩ ще се изисква бакалавърска степен. Тони Винсент е наясно с това. "Следването е моята инвестиция в бъдещето", казва тя.

Само че този вид инвестиция изисква все повече разноски. Защото следването става по-скъпо. От 1988 насам разходите за следване са нараснали четворно - в зависимост от висшето учебно заведение и продължителността на следването.

Четиригодишно обучение в държавен университет излиза междувременно 20 000 долара, а в частен университет - 50 000 долара. Същевременно вноските за покриване на студентски кредит възлизат средно на 351 долара месечно. Константин Янелис, който преподава финанси в университета в Ню Йорк посочва, че много студенти имат проблеми с покриването на кредитите си. От общо 44 милиона задлъжнели над 10% изобщо не успяват да изплатят дълговете си.

Иде ли нова криза?

Кредитор в 90% от случаите е държавата. Плащанията на студенти, които не могат да покрият вноските си, натоварват данъкоплатците. Тенденцията е тревожна: в бъдеще все повече студенти няма да са в състояние да покриват вноските по задлъжняването си. До 2023 година броят на тези длъжници може да нарасне от 10% на 40%, както сочат данни на "Brookings Institut".

От години медиите обръщат внимание, че това развитие напомня за ситуацията преди краха на инвестиционната банка "Лемън брадърс" и последвалата през 2008 финансова криза. Телевизия CNBC говори в тази връзка за голям балон, който скоро може да се спука. А Fox News и други медии пишат за криза, наподобяваща тази с ипотечните кредити преди години.

В дългосрочен план огромното задлъжняване на американските студенти може да се отрази негативно на икономиката. Защото силно задлъжнелите млади хора са и по-слаби потребители: те ще купуват по-малко автомобили, по-малко имоти, по-малко стоки. Шефът на Федералния резерв Джером Пауъл изтъкна преди време, че растящото задлъжняване по студентските кредити представлява макроикономически риск. "То може да доведе и до забавяне на икономическия растеж", смята Пауъл.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Финансови кризи има където има финанси и икономика.А там където няма финансови кризи,от такива държави не се интересува никой.
136
2
 
13
 
! Отговори
Факти преди 5 години
Да завърши престижен университет в САЩ, и после да печелиш добре струва половин милион долара колкото къща в безопасен квартал. Месечна здравна застраховка за четиричленно здраво семейство между 1500-2000 долара. Над половината американци дължат повече или равно на имуществото, което притежават. 0.01%или 16 хил. семейства притежават 12 %от богатството.
135
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ образованието не е добро .. Имали големи рейтинги защото са техни и се пишат първи..
134
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не може да върне 25000 заем тук значи, че са пълни лузъри. Точно кат наще студенти, тръгнал да учи вишу ама после не знае какво и що е учил.
133
13
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
Хахаха. Къде са сега предателите които побягнаха от род и Родина и даже се гордееха с това. От тук от там под умувам че разпитват за работа и явно много правят планове да се връщат. Но едно да знаете. Не сте добре дошли тук и на никой българин не му пука за вас.
132
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А българите се оплакват и жалат за 1000-2000 лв годишна такса, псуват българското образование и държава и бягат назапад да теглят заеми по $20000-100000 за да учат
131
15
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Пука ми. Аз завърших компютърни системи в МЕИ-то. Нула кредити и в момента съм началник на отдел в едно министерство. Кариера бижу. Още две-три години и скачам в частния сектор за 5 бона заплата. Краварите само могат да мечтаят затова. Да не говорим за нашите отшелници които чистят тоалетни или въртят гевреците на камионите.
130
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пич на 80 000? бруто имаш точно 34536? оддръжка ..чисто 45463?на 80000? кредит за 30г връщаш 124000? това е според данните на моя банкер ..
129
9
 
14
 
! Отговори
Доичовците преди 5 години
Както им е обичай не са в часМлад инженер започва с 80 000 долара на годинаСкед десет години получава 120 000Образованието е скъпо но ди струва
128
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕЗИ СТУДЕНТСКИ КРЕДИТИ СА ЕДНО НЕДОРОЗУМЕНИЕ : ДАВАТ И ВСИЧКИ СИ МИСЛЯТ ЧЕ НЯМА ДА ГИ ТЪРСЯТ. ТАКА Е СЪЩО В АНГЛИЯ
127
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американския грозен рекет над България продължава.Днес мутрата Борисов е обявил на съвещание на МС ,че ако парламента не одобри сделката за Ф-16 той подава оставка и правителството си отива...Смятайте как американските господари на Тиквата и Цвък Цвък ги държат яко за топките с компромати за тъмното им престъпно минало и тези последните ББ и ЦЦ за едното си политическо оцеляване свалят и подаряват и последната риза на българина на ционистките си американски господари.
126
4
 
19
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Victimized"... да са моралния или културния пример който всички да следваме." Ако в щатите има поне някакъв морал(сред гражданите, но не и сред елита), то на култура няма дори наченки.
125
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха ха ха ционистката клоака-САЩ отива към неизбежното-Фалит. вНе е случайно,че в края на миналата година Уолстрийт джърнъл излезе с прогнозата,че през 2019г Американската валута -Долара ще се срине и доминацията на долара в света ще приключи,а това ще доведе до небивала криза в щатите която криза ще повлече и останалия свят.Тези дни пък видния еврейски банкер и финансист Питър Шифф от финансовата къща Якоб Шифф обяви,че валутния балон с долара ще се спука всеки момент.и ще стане страшно.
124
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДРУГАРИ,Да, само дето после да не попадаш в ръцете на такъв "доктор" ООД, че ще взимаш после ти заеми за да се излекуваш. Аман от хора с примитивно мислене! И като го пишеш това "К", вместо "хил.", по фьешън ли се почувства?
123
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, капитализъм, дами и господа. Ето ви го, в краен стадии. И при нас е тръгнало да става така - не всеки има възможност да следва и се отказва.Богат уж може да стане всеки, но на практика не всички!
122
25
 
13
 
! Отговори
PUUU преди 5 години
ЖИВИ ДА ГИ ОЖАЛИШ ВИСШИСТИТЕ В САЩ, ЗАПОЧВАТ СЪС ЗАПЛАТИ КОЛКОТО НА СРЕДНИСТ - МАЙСТОР, НЕ КАТО ТУК, ДЕТО РУСКОТО ЗАДКУЛИСИЕ НИ ДАВА ПО- НИСКИ ОТ РАБОТНИЦИТЕ ЗАПЛАТИ.
121
9
 
26
 
! Отговори
Ставрю преди 5 години
Демокрация и капитализъм бачкате докъто ви изсмучат кръвчицата и после на *** ненужни никому. Да живее американския дявол .
120
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кризата тръгва от Банкя,и така наречения Мухалбоико
119
15
 
13
 
! Отговори
ДРУГАРИ, преди 5 години
ПРИМЕРА С СТУДЕНТА ПОМЕДИЦИНА НЕ ВИ Е МНОГО ПОДХОДЯЩ ДА ПСУВАТ ТУК ТРОЛОВЕТЕ ВИ ПО ЛОШАТА АМЕРИКА. ЩО НЕ ПИШЕТЕ КОЛКО ВЗИМА 1 ДОКТОР ТАМ? ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ СИ ГО ИЗПЛАЩА СЪС ГОД. ЗАШПЛАТА 100-150 К!!!
118
4
 
13
 
! Отговори
Шеки преди 5 години
Идеалният клиент за Айфон е "*** с пари за харчене". Америка си произвежда много такива екземпляри за да цъфти бизнеса. Епъл също ми изглежда като един огромен балон.