Спасяването на НАТО: Сюрреалистично е САЩ да се оттегли!

Тръмп настоява за увеличаване на военните разходи
28 яну 2019 20:35,
80
Спасяването на НАТО: Сюрреалистично е САЩ да се оттегли!
Йенс Столтенберг и Дооналд Тръмп в Белия дом. Снимка: Reuters, архив

Една от водещите международни теми в американския и британския печат е бъдещето на НАТО и реакцията на страните членки на настояванията на президента на САЩ Доналд Тръмп за увеличаване на военните разходи.

"Ню Йорк таймс" в статия, озаглавена "Спасяването на НАТО", изтъква, че идеята, че САЩ може да се оттеглят от пакта е сюрреалистична, защото тази организация вече седем десетилетия е основата на трансатлантическата стабилност и благоденствие. Изданието отбелязва, че НАТО продължава да държи хищническа Русия на разстояние и намалява опасността американски войници да се сражават отново на европейска земя. За да не позволят на президента Тръмп да се откаже от алианса, група сенатори републиканци и демократи внесоха законопроект, който задължава държавния глава да получи одобрение от две трети от Сената, за да "преустанови, сложи край или оттегли американското членство в НАТО", припомня всекидневникът. Ако президентът не се съобрази с това, законопроектът предвижда да му бъде забранено да използва федерални средства за напускане на НАТО, изтъква "Ню Йорк таймс".

Анализ по темата във в. "Вашингтон пост" е под заглавие "Смятате, че харчим прекалено много за отбрана? Помислете отново". Анализаторът посочва, че наистина американските военни разходи са равни на тези на 8-те държави, които се нареждат след САЩ, взети заедно, но аритметичните сравнения на разходите за военни цели са подвеждащи.

Още по темата

От една страна, публичната информация за реалните разходи на отделните държави не е задължително да е съвсем точна, а от друга, след Втората световна война САЩ поеха стратегическа отговорност да гарантират стабилността в Европа, Азия и Близкия изток. Нещо, което нито Русия, нито Китай са си поставили за задача.

За 2016 г. САЩ са отделили за военни разходи 606 милиарда долара. Нареждащите се след тях 8 държави - също 606 милиарда, начело с Китай - 226 милиарда, Русия - 70 милиарда и Саудитска Арабия 61 милиарда. Следват Франция и Индия с по 56 милиарда, Великобритания - 54 милиарда, Япония - 42 милиарда и Германия - 41 милиарда долара. Това са данните, ако се приеме, че едни и същи неща струват еднакво в различните държави. Но това не е вярно.

Ако се вземе под внимание т. нар. паритет на покупателната способност, числата се променят и разходите на осемте държави след САЩ се удвояват - от 606 милиарда те стават 1,1 трилиона долара. Така разходите на Китай вече са 376 милиарда долара, а на Русия - 176 милиарда. Авторът заключава, че идеята, че САЩ харчат 7-8 пъти повече от потенциалните си врагове за отбрана, е абсурдна. Внушението, че Америка има такова военно надмощие, че вече може да си позволи съкращения на разходите, е погрешно и опасно. "Вашингтон пост" предупреждава, че нарастването на разходите вече се е свило драматично и според експерти САЩ изостават в сферата на ключови нови технологии, включително кибероръжията и изкуствения интелект.

"Политико" отбелязва казаното вчера от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред телевизия "Фокс нюз", че не очаква САЩ да напуснат алианса, в създаването на който са участвали. Столтенберг похвали президента Тръмп, че притиска останалите държави членки да увеличат военните си разходи.

Генералният секретар каза, че Тръмп е отдаден на НАТО, но е необходимо справедливо споделяне на тежестта. Малко след телевизионното участие на Столтенберг, президентът на САЩ написа в Twitter, че генералният секретар на НАТО е признал, че благодарение на Тръмп НАТО "е успяла да набере много повече средства от всякога от своите членове след много години на спад".

"Това се нарича споделяне на товара. Също и повече единство. На демократите и фалшивите новини им харесва да представят обратното", написа Тръмп.

Британският в. "Телеграф" подчертава, че държавите от НАТО ще увеличат разходите си за отбрана със 100 милиарда долара именно в отговор на настояванията на Доналд Тръмп европейските съюзници да поемат по-голяма част от финансовата тежест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Трансатлснтически преди 5 години
Сметката е проста. Бедните държави няма какво да правят в НАТО. То е създадено именно да ги унищожи. Това че са станали уж съюзници не ги спасява от нищо.
62
0
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
парите за хората а не за печалбата на убииците от впк на сащ нато да се разпусканезабавно защото е терористична организация искаме мир а не воина които искавоина да върви в антарктида цитат
61
0
 
7
 
! Отговори
Веско преди 5 години
НАТО, освен че бомбардираха Сърбия и Либия, някого друг защитилили са? И от кого?
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Под поемане на стратегическа отговорност от САЩ за сигурността на Европа трябва да се разбира окупация. Между другото другите големи съюзници на САЩ са Япония след двете атомни бомби и капитолацията и Южна Корея след корейската война. Имало е период, в който Де Гол изважда Франция от НАТО, но това е история. Както е казал първият генералин секретар на НАТО, то е създадено да държи Русия извън Европа, Америка вътре, и Германия долу. Дасе държи Германия долу сега е избрана Полша проект Триморие.
59
1
 
11
 
! Отговори
мъка преди 5 години
Маллиииии ! Цяла нощ неспах като хората а то било заради нато . Стана ми тъжно , че може да са разпадне натовското благоденствие и да затънеме в мизерия не ,че сега не е но тогаве нема да има кой да ни защитава от въображаем противник.
58
0
 
12
 
! Отговори
Ню Йорк таймс преди 5 години
До Додоти кво очакваш да прочетеш от медийте на евреите-глобалисти Тед Търнар и Рупърт Мърдок !?95% от меддите в т.н. демократичен запад се контролират от тези двама еврей - комунизъм в действие, както се казваше едно време
57
4
 
15
 
! Отговори
A сега ИСТИНАТА: преди 5 години
Тръмп успя да извие ръцете на "съюзниците" си от НАТО да увеличат вноската си със 100 $ МИЛИАРДА !!!!За това САЩ остана в НАТОчаст от тези 100 $ МИЛИАРДА увеличение ще падне и върхъ бедна България !!!да ви е честита "демокрацията" и членството ви в НАТО, промити мозъци !!!
56
5
 
2
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 5 години
До Анонимен65 Още не си разбрал, че му отнеха възможноста, той да решава за НАТО
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
откъс от книгата "Войната срещу КТБ". В нея се описват напълно неизвестни и ужасяващи факти около предисторията на атентата срещу Корпоративна търговска банка. Делян Пеевски е просто продължител на една политика, създадена в лабораториите на чужди разузнавателни централи и реализирана в България чрез партии и партийни лидери от времето на т.нар. преход.Гладио, "Сивите вълци" и ДПС - чрез корупция към унищожение. Заповед: Корпоративна търговска банка да бъде превзета или ликвидирана
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Операция Гладио мръсната тайна на Запада и най-зловещата страница в историята след Втората световна война,напишете Гладио и четете,избити са много невинни хора,много европейци,съсипани са много държави,в момента те участват във властта в България чрез ДПС и съсипаха КТБ,пише Фрогнюз,затова страната е смазана.
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Тръмп закрие НАТО ,ще го призная за пич.Трябва да залагаме за + и не -
52
1
 
22
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Значи "оттеглянето от НАТО" на Тръмп се изразява в следното:САЩ намаляват финансирането на организацията,обаче тя продължава да изпълнява предишната си функция-да брани САМО и ЕДИНСТВЕНО американския интерес.Не бих казал,че е драстична промяна.
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да се разпадне НАТО.Не поради друга причина,а защото се пише и говори,че Тръмп не държи цялата власт,нито опозицията му дават да я държи,дори крият от него документи,просто го чакат да падне или му свърши мандата.Дори и да има добри намерения,той няма цялата власт.Аз още в началото казах,че глобалистите са много силни и се съмнявам,че ще паднат и може би така ще стане.
50
2
 
28
 
! Отговори
стига бе преди 5 години
Аууу, този хищник Русия, разпрострял се на над 700 бази по света, с бюджет от над 700 млрд. долара ... упс, май се обърках, това бяха САЩ, а не Русия.Над 100 бази в Германия, над 100 бази в Япония ... които същевременно се явяват и васални държави на САЩ.Как да излезе от НАТО, като тази организация обслужва 100 на 100 интересите на САЩ?!Но нищо, говорете си, не ми пречите.
49
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според статията излиза, че американското оръжие е повече от 4 пъти по-скъпо от руското, затова трябва да дават повече бпари за отбрана. Ами да си купуват руско и китайско оръжие и да спестяват бре.САЩ били поели ангажимент да пазят Европа, Близкия изток, Азия... а кой иска да го пазят? Руснаците се изнесоха от Източна Германия, а американците окупираха цяла Германия. Тези са толкова нагли, че само бой по тиквата ги лекува.
48
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм за военна боеспособна европейска организация,но да е съставена единствено от европейски държави.И не само да тренира и учи,но и да помага при бедствия,аварии или при необходимост!
47
2
 
15
 
! Отговори
Православен славянин преди 5 години
До стар пожарникарА вий сте coросоид неспособен да поеме в сърцето си славянската любов!Платен трoл работещ за козяк!
46
0
 
17
 
! Отговори
rou ДО 45 преди 5 години
Математиката е точна наука....най-неточни са икономическите анализи...нали виждаш как е у нас..има ръст на икономиката уж заплатите растат , а ние сме все по зле /така ще е докато ни управлярат бандити и демагози от ГЕРБ начело с Тиквата и Цв,Цв/.Дори се изнасят от Б-я.А 3 милиона изчезнаха в чужбина за да се спасят от управляващите ни бандюги богатеещи на наш гръб....До кога ще ги търпим????
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Yanks out of Europe now!
44
3
 
12
 
! Отговори
725млрд. $ преди 5 години
До Анонимен 44И какво общо има много напредналата наука и техника с това, че НАТО не е нужно вече на САЩ?Или ти си мислиш, че Германия, Италия, Полша, Румъния, България имат малки но много високо технологични и страхотно боеспособни армии? Няма такова нещо. Освен това, освен идиотските режими в Балтика и Полша, никоя европейска страна нито се страхува, нито гори от желание да воюва с Русия.На САЩ, НАТО не е нужно, то е нужно само на недоумрелите още либерали и фантазиите им за нов ред.