Официално: САЩ представи предложението за F-16

В съобщението не се коментират подробности от договора
17 юни 2019 15:42,
196
Официално: САЩ представи предложението за F-16
Снимка: Reuters

Посолството на Съединените американски щати в България съобщи, че днес Отделът за военно сътрудничество официално е представил на българското министерство на отбраната предложение за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на София на осем самолета F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялосттна подготовка на пилоти и помощен персонал.

Още по темата

"Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили", се казва в официалното съобщение на мисията на САЩ.

Накрая, оттам допълват, че САЩ очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания.

Това е поредната стъпка от сключването на договора по закупуването на 8-те изтребителя между двете страни. На 4 юни американският конгрес одобри и официална финансова рамка на документа за 1,6 млрд. долара или около 2,9 млрд. лева. Тази сума обаче надвишава гласуваните от българският парламент 1,8 млрд. лева, които министерството на отбраната има право да ползва. След като редица български политици се обявиха против сумата предложена от американците, посолството излезе с нарочна декларация, в която обясни, че тази цена е "таван" и крайната стойност на самолетите ще зависи само и единствено от това, какво България иска включи в договора. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира, че страната ни ще се опита да "затвори" сделката за около 2 милиарда лева.

След официалното подаване на офертата на САЩ се очаква да започнат и преговорите по цената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
4
 
! Отговори
...в минаретата преди 4 години
Често са отвличали първенци и свещенници и са ги карали под смъртна заплаха да приемат исляма и после насила да вербуват селяните. Ето от какво са произлезли българското турско малцинство. От измъчвани българи. Иначе откъде огромна част от турците в България ще имат предания че са потомци на българи, и да вярват във вили и самодиви, което са си още предхристиянски славянски вярвания. Защо са правели джамии върха разрушените църкви, за да се молят на святото си място, че и кръстове са закодирали
117
1
 
2
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Народа ни е ПОЛУГРАМОТЕН, обаче са класа от световни диванни експерти които не са прочели нито една книга в живота си,а па камо ли и списание ,,Космос,,Тук са все айнщайновци и Наполеоновци и са все експерти по самолети щото там в Карлуково сутрин се возят на Миг,на обед на Ф16 и вечер на Ан 24......:)
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато в някое село част от прикараните с данъци хора приемат исляма, са карали останалите християни да им плащат и техните данъци, така цели села накрая емигрират в Русия и в Банат. Крайно бедни и дрипави хора са се принуждавали да приемат исляма заради опростяването на данъците и един кат дрехи. Който приемел исляма го следели да не общува с братята си и сестрите си, ако общувал го пребивали с камшик. Който се върнел в християнството го убивали. НЯМА ПО-ДИВ НАРОД ОТ АЗИАТСКИТЕ ТУРЦИ ПРИШЪЛЦИ
115
1
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Има неща които .......:))))Ако много лудуваме, ще ги ползват срещу нас :))) Да правят военни преврати :)))Навсякъде го правят :)))Може да им се иска да ги ползват срещу Русия и Турция , но - те напреднаха много със системите за електронни войни и ......Вече доста американски дрони паднаха в Турция - ей така - като гъски - както си летят и - луппп :)))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААА
114
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова турския народ е съставен от насила преобърнати в исляма хора. От време разделно е ясна схемата с целите села и насила разрушените им църкви. Турците са напивали българи и са им казвали да кажат на шега един е аллах, това е опорочена воля, и после са ги карали да спазват обещанието си в пияно състояние. Друга схема - на Великден агар янците да покажат колко е велик аллах насила са хващали по пазарите деца и са ги карали да приемат исляма а ако откажели, ги убивали.
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДа ви кажа как турците са помюсюлманчвали българите от Лудогорието и Родопите. Ето как - с изнудване, докарат селата до крайна мизерия и им викат, искате ли да не плащате данъци, ха кажете един е аллах, хората чост се излъжат и кажат и после, ха сега ето ви турски дрехи, а отидохте в църквата а като аллах не дава да се откаже човек от исляма ще ви убием мъжете а жените ще продадем в робство. Друга схема, лъжат някой че ще му дадат пост в османската държава, каже ли един е аллах, ня
112
9
 
3
 
! Отговори
Руми е много ядосан преди 4 години
Руми Радев е много ядосан, защото загуби комисионните, които му бяха обещали за Грипен.
111
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние и с Гърция не можем да воюваме защото 300 самолета са повече от 16 с миговете ни. Най-добре да опердашим Косово, но проблема е че братята американци ги пазят от нас и сърбите, продължение на вековната им подкрепа на слабите ислямци срещу православните държави. В Турция 15 процента безработица, честит им исламистки режим.
110
1
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Най- правилното решение е Ф16,:))))но каква е тази фантастична цена ?Безспорно , ще са много, много добри - с радари- заглушители - системи за електронна война - лазерно насочване, сателитна връзка, камери и сензори, дистанционно управление,Но - този пакет е за война в Иран и Афганистан.Ние нямаме такива съседи - Турциа и Русия имат доста по модерни системи ,Можем да нападнем Гърция, Румъния, Македония :)))ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААА
109
5
 
5
 
! Отговори
Аха преди 4 години
МИГ не участват с оферта, но Грипен и Юрофайтър участваха... разбираш ли синьотиквениче?
108
2
 
7
 
! Отговори
Aha преди 4 години
България е в НАТО, но и реципиент на европейски фондове като член на ЕС. Затова най-правилният избор е европейска машина. От американската икономика не сме получили и цент за да създаваме работни места в Америка.
107
8
 
3
 
! Отговори
Какво се чудите ? преди 4 години
F16 е най-правилният и логичен избор, защото България е в НАТО. Ако бяхме във Варшавския договор най-правилният избор щеше да бъде(и беше) Миг. Толкова ли е трудно да разберете това червеноглавци...
106
7
 
3
 
! Отговори
ha-ha-ha преди 4 години
Най-естествено е да изберем F16, а не Миг, защото то е все едно да избираш между Шевролет и Москвич...
105
4
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Бихме се радвали да ни ги подарят ,Бихме се радвали да ни предложат прилична цена:)))Бихме се радвали да ни предложат нормална ценс :))))Тия ни разказаха играта :))))))Самолети за по 350 милиона :))))Все едно купуваме космически совалки :)))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААС тази цена сигурно счупиха рекорда :)))))
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 111..И с тази "социална политика" Ще се навеждаш на всеки ли? Армията на една държава Е мотора на всичко което се случва в нея!-:) Без армия не става момчето ми! Американците само обещават Но в "кошара" не вкарват! Те са агресивни вълци в *** кожи! Не бъдете наивни! Никой не ви/ни "пази"! КОНТРОЛИРАТ НИ! -:) Влезте в час вече!
103
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, ....филистици, ето я на бензиноколонката...Кой ви пречи, като ви харесва,... ще се радваме да потеглите към блядистан...Щом цивилизационният ви избор е такъв - няма проблем...
102
4
 
4
 
! Отговори
аха преди 4 години
Не ни трябват самолети. Трябва ни социална политика
101
2
 
2
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
Израелците пускат някакви пласмасови дрони - врътката е до голямото ПВО да има и малко ПВО - да го пази , турците даже имат лазери - за близка отбрана :)))
100
3
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 4 години
A за 2 милиарда - гуми ще имат ли поне :)))ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААА
99
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Тия алуминиеви тенекии..Стават само за търговия! Нали в Америка всичко е "бизнес" и нищо друго! От Руските бойни самолети ПО ДОБРИ НЯМА! Колкото и да сме "солидарни" с американците защото сме им "партньори" само по документи де.Истината си е истина! -:) Това е политическо а Не икономическо решение на "политиците" ни! "Единодушните решения" Винаги са под съмнение!