Тръмп обяви: Спира финансирането на СЗО от страна на САЩ

Световната здравна организация допуснала много грешки
Обновена: 15 апр 2020 06:37 | 15 апр 2020 06:20, Елка Василева
295
Тръмп обяви: Спира финансирането на СЗО от страна на САЩ
Доналд Тръмп. Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че спира вноските на САЩ в Световната здравна организация /СЗО/, която обвини, че "прикривала" данни за коронавируса и се проваля в отговора си на пандемията.

"Днес наредих да се прекъсне финансирането на Световната здравна организация, докато се проведе проучване, което да оцени ролята на СЗО в лошото управление и прикриване на данни за разпространението на коронавируса", заяви Тръмп в Белия дом, цитиран от Франс прес.

"Светът получи много фалшиви информации /от СЗО/ относно заразяването и смъртността" от COVID-19, добави той.

Подчертавайки, че американските данъкоплатци внасят по 400-500 милиона долара годишно в бюджета на СЗО, в сравнение с 40 милиона и дори по-малко от страна на Китай, Тръмп заяви, че страната му като главен спонсор на организацията трябва да й потърси сметка.

Още по темата
"Ако СЗО си беше свършила работата и беше изпратила медицински експерти в Китай, за да проучат обективно ситуацията на място, епидемията можеше да бъде овладяна още в зародиша й, с много малко починали", добави той.

По думите на Тръмп едно от най-опасните и нанесли най-голяма вреда решения на СЗО е било катастрофалното й решение да се възпротиви на неговата забрана за влизане в САЩ на пътници от Китай.

"За щастие, те не ме убедиха и аз прекратих достъпа на пътници от Китай, с което спасих невероятен брой животи, хиляди и хиляди хора щяха да умрат", заяви президентът, цитиран от ТАСС. Той добави, че експертите от СЗО са се доверили на информацията на китайските власти и са съобщили, че вирусът не се предава от човек на човек.

"Те ни говореха, че не е необходимо да се забранява предвижването, когато ние въведоха забрана на влизането", отбеляза Тръмп. "Заради това, че СЗО се довери на предоставяната от Китай информация, броят на случаите на заболяване в света вероятно се е увеличил 20 пъти, а може би и много повече", каза американският президент.

Той информира също, че Вашингтон ще продължава да взаимодейства със СЗО, за да разбере ще може ли тя да осъществи значителни реформи.

Съединените щати са най-големият спонсор на базираната в Женева организация, с финансов принос от 400 милиона долара през 2019 г., което е 15 процента от бюджета й, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО може да има много проблеми, но спирането на финансирането в този момент е безумие. Да разследва колкото трябва, и след това да се решава за парите, но не докато пандемията не е овладяна.
201
1
 
20
 
! Отговори
тийн преди 4 години
Само така, чиче!
200
27
 
5
 
! Отговори
вгз преди 4 години
Тръмп обяви, че спира и връзката на главния му мозък с останалата част от тялото. Не че тази му новина е кой знае какво - устата пак ще си бръщолеви и плямпа, тя и преди това нямаше връзка с главния мозък.
199
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КоткиА ЗАЩО СЕ ТЪРСИ ВАКСИНА , НЕ НАЧИН ЗА ЛЕЧЕНИЕ???И ДЕЦАТА ВЕЧЕ ПИТАТ:- КАК НЕ СЕ ЛЕКУВА ТОВА, ДЕТО САПУНЪТ ГО УБИВА???!!!
198
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 213Понеже написа да съм проверил: искам да знам ТИ къде провери. Аз си взех информацията на страницата на СЗО. Отиваш на Коронавирус -19 дизийс, Сичуейшън рипортс, отиваш на НАЙ-РАННИЯ и четеш. И после изчезваш не безследно а безкрайно, да не се излагаш повече. И си другар отвсякъде.
197
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 213"не и тези които има в аптеките"Ооооо, да, СЗО специално провери наличностите в аптеките за да обяви, че маските не помагат. Абе, вие мислите ли какви глупости пишете? Да не говорим, че предпазват ОТ заболелите АКО ЗАБОЛЕЛИТЕ ГИ НОСЯТ. Което означава, че всеки заболял, плюс всеки друг носещ маска спомага за ограничаване на разпространението на заразата. ТАКА ЧЕ , СЗО се ОС*АХА. Тревога на 31. ДЕКЕМВРИ? Специално проверих. СЗО не е знаела за какво става дума до 12 януари!
196
16
 
1
 
! Отговори
До м...да преди 4 години
Само да ми кажеш, длед като мислиш тръм за бизнесмен а не за клоун примерно! Та знаеш ли колко пъти е фалирал тръмпа, жокер над 15 са! А знаеш ли колко много други и по-богати и по-успели и по-добри и въобще по- от тръмпа има при това само в Ню-Йорк! Та тръмпа си е чисто и просто едно плямпало и не разбира от бизнес! Но инак може да краде! И да лъже също! При това последните две неща ги прави мноооого добре!
195
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си мие ръцете с нещо, миличкия. Вече взима да се кара на журналисти по нац. т левизия. Здравната им система или по-скоро липсата на такава, си личи много жестоко .
194
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 210Май този коментар е трябвало да импровизираш защо на фона на другите е доста хаотичен. СЗО препоръча да не се носят маски, защото не предпазвали. Ами не предпазват не и тези които има в аптеките и които можеш да си купи. Всеки доктор знае това и който твърди друго може би трябва да размисли за нова кариера. СЗО обяви тревога на 31.12.2019 просто провери в интернет. Факт е че 70% от бизнесите в САЩ работят и това увеличава болните след спринг брейк. А другарю е баща ти не аз.
193
2
 
23
 
! Отговори
м...да преди 4 години
Тръмп кефи. Като човек с бизнес мислене , по навик,така да се каже ,той следи доколко едно нещо е ефективно и дали оправдава вложените средства. И като прецени ,че не си оправдава очакванията, не е рентабилно,го отстранява. Политиците са друга манджа, понеже средствата с които те боравят ,не са техни, те могат да си позволяват игрички ,мотивирани от други фактори
192
1
 
25
 
! Отговори
ДА ЗАКРИВАТ ИЗОБЩО преди 4 години
Абсолютно прав е Тръмп!Да го последват и останалите държавни ръководители ръководители! Не влагам и грам "цвят" и политика в това което казвам.На гърба на данъкоплатците от цял свят виси издръжката на незнаен брой организации, с високопарни наименования. Въпреки тяхното десетилетно съществуване, продължават епидемиите, умират хора от глад и жажда, експлоатират се деца по всякакъв начин...Тези организации са с огромен апарат, скъпа издръжка, и нищонеправене!Ако има "пандемия" - те са виновни
191
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 208Другарю, има доказателства, включително в Германия, за влиянието на масови мероприятия за разрастването на епидемията в отделните страни. Спринг брейк си изигра своята роля, както и свободното движение на бизнемени между Китай и САЩ докато Чайниците си траеха за това какво се случва а СЗО стоеше и гледаше отстрани вместо да бие тревога. Чайниците казаха на СЗО, че болестта не се предава от човек на човек в началото! СЗО препоръча да не се носят маски, защото те не предпазвали!
190
0
 
22
 
! Отговори
До: 196 преди 4 години
А ти знаеш ли нещо за шефа на тази организация и за престъпленията, за които е бил разследван в родната му Еритрея? И за награда шеф на СЗО....!?!?!?
189
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 205Да от това е! От това че отидоха да празнуват спринг брейк. А факта че 70% от бизнесите в САЩ се водят "essential" и за това почти никой не си е в тях няма нищо общо. Моля ти се все пак както се казва каквото сам си направиш никой не може да ти направи. Но разбира се ако те успокоява това че някой друг ти е виновен давай.
188
1
 
19
 
! Отговори
Котки преди 4 години
До 196 .!.О, да знам как "спасиха света". Знам как като поутихна САРС веднага спряха да финансират разработката за ваксина. Знам за всичките вируси, които продължи ха да изскачат, ама никой от тях не си мръдна пръста макар и МНОООГОТО предупреждения за възможна пандемия. Знам как вместо това решиха да се "борят за правата" на трансджендърите, като казаха, че вместо да се лекуват трябва да се подхранват илюзиите им...
187
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди време от няколко години прочетох статия, в която се казваше, че ръководството на СЗО е уволнено, защото пак не беше оправдало доверието, което му е гласувано. Май там някъде се вият вихри, дай боже за добро, защото се разбра, че целият свят е зависим.
186
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 203" Дали СЗО са играли игрични или не няма никакво заначение за ситуацията в САЩ"Хехе. Има и за ситуацията в Европа и за ситуацията в САЩ. Нещо си се заблудил. Ситуацията е такава защото германците са дисциплинирани. Американците отидоха да празнуват Спринг брейк с десетки хиляди въпреки предупрежденията на властите. Никой не може да компенсира за безотговорно отношение.
185
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е Тръмп. СЗО-то не си оправдаха доверието.А Тръмп е един от малкото държавници по света,които могат да вземат решение на своя глава,и да понесат отговорноста за това.Дано тези лежачи от СЗО-то се стреснат малко,и се вземат в ръце за в бъдеще.Та нали целият свят на тях разчита.
184
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 202Виж и на теб явно трябва да ти обяснявам елементарно. Дали СЗО са играли игрични или не няма никакво заначение за ситуацията в САЩ. Защо в Германия по последни данни смъртността е 2,37% а в САЩ е 4%? Тръмп уволни всички вирусолози от така нареченото Обамакеър и унищожи единствено добро нещо което беше ставало в САЩ от цялата им история а именно хората да имат здравеопазване. Както знаеш там трябва застраховка за да се лекуваш но те не покриват ковид.. СЗО нямат нищо общо с положението им
183
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 199СЗО игра игрички с тази пандемия ако не си разбрал, тъй че Оранжевия с право им показва жълт картон. Следващия път ще е червен. Тогава червените "световни играчи" ще ги видим колко са световни играчи. За Чайниците и Самоварите говоря.