Тръмп обяви: Спира финансирането на СЗО от страна на САЩ

Световната здравна организация допуснала много грешки
Обновена: 15 апр 2020 06:37 | 15 апр 2020 06:20, Елка Василева
295
Тръмп обяви: Спира финансирането на СЗО от страна на САЩ
Доналд Тръмп. Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че спира вноските на САЩ в Световната здравна организация /СЗО/, която обвини, че "прикривала" данни за коронавируса и се проваля в отговора си на пандемията.

"Днес наредих да се прекъсне финансирането на Световната здравна организация, докато се проведе проучване, което да оцени ролята на СЗО в лошото управление и прикриване на данни за разпространението на коронавируса", заяви Тръмп в Белия дом, цитиран от Франс прес.

"Светът получи много фалшиви информации /от СЗО/ относно заразяването и смъртността" от COVID-19, добави той.

Подчертавайки, че американските данъкоплатци внасят по 400-500 милиона долара годишно в бюджета на СЗО, в сравнение с 40 милиона и дори по-малко от страна на Китай, Тръмп заяви, че страната му като главен спонсор на организацията трябва да й потърси сметка.

Още по темата
"Ако СЗО си беше свършила работата и беше изпратила медицински експерти в Китай, за да проучат обективно ситуацията на място, епидемията можеше да бъде овладяна още в зародиша й, с много малко починали", добави той.

По думите на Тръмп едно от най-опасните и нанесли най-голяма вреда решения на СЗО е било катастрофалното й решение да се възпротиви на неговата забрана за влизане в САЩ на пътници от Китай.

"За щастие, те не ме убедиха и аз прекратих достъпа на пътници от Китай, с което спасих невероятен брой животи, хиляди и хиляди хора щяха да умрат", заяви президентът, цитиран от ТАСС. Той добави, че експертите от СЗО са се доверили на информацията на китайските власти и са съобщили, че вирусът не се предава от човек на човек.

"Те ни говореха, че не е необходимо да се забранява предвижването, когато ние въведоха забрана на влизането", отбеляза Тръмп. "Заради това, че СЗО се довери на предоставяната от Китай информация, броят на случаите на заболяване в света вероятно се е увеличил 20 пъти, а може би и много повече", каза американският президент.

Той информира също, че Вашингтон ще продължава да взаимодейства със СЗО, за да разбере ще може ли тя да осъществи значителни реформи.

Съединените щати са най-големият спонсор на базираната в Женева организация, с финансов принос от 400 милиона долара през 2019 г., което е 15 процента от бюджета й, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
9
 
25
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Браво на Тръмп ! Единственият президент на САЩ, който взема решения, които никой друг не би взел - всички останали президенти на САЩ са еднакви.
181
22
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Тоя урунгел потопи републиканската партия за няколко президентски избори напред, евала на чичака.
180
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Виж ще ти го обясня просто щот явно така трябва. Тръмп не спира парите на СЗО защото не си върши работата или играе политически игрички. Тръмп им спира парите защо също като наща тиква си търси към кого да насочи недовлството на гражданите а не към него самия. Ако не си го разбрал това е много тъжно. И нито СЗО нито някой друг е виновен че САЩ са в това положение а само Тръмп.
179
4
 
17
 
! Отговори
1 преди 4 години
До .!.Това им е работата. Ако не си вършат работата следва уволнение. Ти ако не си свършиш работата първо ще те накажат, а след това ще те уволнят. Това й е последно предупреждение на СЗО от САЩ (най-вероятно ще възстановят финансирането след няколко месеца), да не се подхлъзнат пак и да играят политически игрички.
178
2
 
22
 
! Отговори
L. преди 4 години
И на Хелзинкския комитет спрете парите!!
177
23
 
15
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Повечето коментиращи хал хабер си нямат ама коментират! Само да ви питам щом толкова настоявате да се спрът патире на СЗО и щом толкова добре знаете какво точно прави СЗО и що толкова много искате да цункате задните части на "бизнесмена" тръмп, та я ми кажете знаете ли нещо за пандемията от сарс а за пандемията от *** а за пандемията от ебола абе въобще знаете ли от колко пандемии ни е спасила СЗО до сега! Ко ли питам, *** като гледам колко "умници" коментират тука та ...
176
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Директно да се саморазпуснат, след като очевидно няма никаква полза от тях. Харчат излишно парите на данъкоплатците, а се видя че мълчаха месеци наред и даваха грешни насоки в началото. И без това, почти всички държави имат научен и здравен капацитет, и се справят и без СЗО!
175
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 4 години
До уточнениеСАЩ не продават Ф-35 на който и да е и със сигурност не на страни където бъка от руски агенти и интереси. Сделката е за 2 милиарда лева. 80 милиона долара струва базисната версия на Ф-35. Със същото въоръжение като ф-16 които поръчахме цената му отива над 100 милиона.
174
21
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Тоя е по-зле и от нашият прецедент. СЗО не е идеалната организация, но това не е повод за излизането от нея а за усъвършенстване на работата и. Според мен с този акт Дони прехвърля вината за собствената си некадърност на чужд гръб!
173
8
 
3
 
! Отговори
perry преди 4 години
Еднакви са неможещите. Тук всички сме му виновни, там постоянно се хвърля вина, няма да има дубъл!
172
2
 
22
 
! Отговори
И какво преди 4 години
Значи китайците и руснаците забраниха да не влизат чужди граждани в страната, а САЩ е доказано че първия случаи на виреса е от китаец през януари.Искаха да се спре влизането на китайци и настана луд скандал .Тръмп е абсолютно прав.
171
16
 
8
 
! Отговори
срамота преди 4 години
Вируса е краварски!Знае го целия свят!Дедо Дончо с рижия перчем е прав за себе си-оряза всички нови приятели/латвийци ,литовци ,естонци ,поляци , румънци ,укри и т.н./ от безплатна военна защита.Оряза и емигрантите и едностранно прекрати договорите за въглеродните емисии и ракетите със среден обсег.Накара слугите си като Боко Тиквуня да си плаща за подкрепата.Остави ЕС да се бори с мигрантите ,плод на "арабската пролет".И обвини СЗО за разпространението на ...краварския вирус.
170
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поради липса на място не мога да цитирам материали от Лос Анжелис Таймс и Ню йорк таймс, но нещата в САЩ никак не са добре. Губернаторът на Калифорния вече говори за щата си като национална държава и го подкрепят още доста губернатори в стремежа да се отцепят от САЩ и станат независими. Политически САЩ са вече крайно разединени- демократи против републиканци, бели срещу черни, нормални срещу ЛБГТ и други.
169
11
 
10
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
А Тиквата финансира краварите с едни 2.5 милиарда , ама никой не го търси за тази афера.Кой плаща 2.5 милиарда лева/по 182милона долара бройката!!!/ , 5 години авансово , за 8 самолета от 1974г?Кой? В момента един Ф-35 струва под 80 млн.долара!!!И същата тази Тиква по цял ден се дзвери от телевизора ,вместо да търка нара.Гнус!
168
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 123Нищо не пропускам. Продължаваш да си напълно неадекватен.
167
1
 
15
 
! Отговори
ДДРОнег преди 4 години
Тръмп май е прав ?!И *** не трябваше да пуска болните в България !!!
166
4
 
22
 
! Отговори
Всичко е вярно преди 4 години
СЗО се развикаха когато Тръмп поиска да спре достъпа на китайци. Нищо, че самите китайци бяха затворили вътрешните си "граници" ! Големите им градове бяха блокирани, никой не можеше да влиза там. Затова сега има вирус по целия свят но не и в Шанхай(вишите партийци са там) нито в Бейджин(бизнес елита) Какво двуличие от страна на СЗО и ККП ! С този комунист начело на СЗО организацията е повече от безполезна, даже е вредна в този си вид. ООН също не е стока.
165
8
 
6
 
! Отговори
дир преди 4 години
Изтърва положението той и сега се чуди кой му е виновен. Ама нали алчност- до последно се гледаше да се печели.
164
13
 
2
 
! Отговори
... преди 4 години
Епа нормално за тръмпа! *** това е се едно да спреж производството на оръжие по време на война! Е все пак той е президент и бизнесмен е вярно бизнесмен е само според него ама ... абе дано да знае какво прави! Ха дано ама на дали!
163
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 4 години
До 180Само дето пропсукаш нарочно един дрееебен факт, докато се опитваш да тролиш на абразурата. Тези корона вируси НИКОГА досега не са заразявали хора и това се считаше за НЕВЪЗМОЖНО. Ти чети ли статията в АВТОРИТЕТНОТО АМЕРИКАНСКО списание НЕЙЧЪР от 2015? Още я има на сайта им.