Огромни демонстрации срещу расизма и полицейския произвол в САЩ

Стотици са задържани при масовите вълнения
Обновена: 1 юни 2020 07:07 | 1 юни 2020 07:00, Елка Василева
159

 

Продължават масовите вълнения в Съединените щати след смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд при задържането му от полицаи в Минеаполис.

Огромни демонстрации срещу расизма и полицейския произвол се състояха снощи в десетки градове, съобщи Би Би Си.

Полицейски час е в сила от 20 ч. до рано сутринта в Сан Франциско, Маями, Портланд, Филаделфия и Чикаго. Пожари и грабежи засегнаха Лос Анджелис въпреки мобилизирането на Националната гвардия. Стотици участници в безредиците там бяха арестувани. Двадесет полицейски автомобила бяха опожарени в Ню Йорк.

Още по темата

Полицията във Вашингтон задържа 17 души по време на безредиците в американската столица, предаде ТАСС, цитирана от БНР.

"На 14 лица са повдигнати обвинения за участие в безредици, двама са заподозрени в грабеж, а един - в нападение", заяви на пресконференция началникът на столичната полиция Питър Нюсъм.

Той отбеляза, че са пострадали 11 полицаи. По думите му властите подкрепят мирните протести, но не приемат разрушаването на собственост и нападенията срещу хора.

По данни на Сикрет сървис в периода от петък вечерта до неделя сутринта /местно време/ над 60 полицаи във Вашингтон са били ранени от хвърлени срещу тях различни предмети от участниците в безредиците.

Един е загинал, петима са получи огнестрелни рани в събота по време на протестите в Чикаго, съобщи телевизия Ен Би Си, като се позовава на полицията. По данни на местните власти 240 души са били задържани, а над 20 полицаи са били ранени при сблъсъци с демонстранти.

Федералните и местните власти се опитват да усмирят демонстрантите чрез всякакви способи, като въведоха  комендантски час и извикаха на помощ Националната гвардия. По данни на Асошиейтед прес през последните три дни в хода на протестите са били задържани близо 1700 хиляди души.

Полицаят, обвинен за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, трябва да се яви в съда днес, но това има малък ефект върху демонстрантите, коментира Би Би Си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След изчитане на коментарите всичко разбрах и сега ми е ясно. Само едно не ми е ясно.Защо изпотрошиха колите на хората, магазините, че и после ги обраха?
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност Лейба Давидович Бронщайн е бил американски гражданин.
80
3
 
23
 
! Отговори
Прасно сготвен преди 3 години
Всъщност в САЩ набира сила ляволиберастки пуч - неомарксисти,троцкисти Антифа,***-мендъри,Черни пантери и милиардери -либерасти. В САЩ е традиция от над 100 години милиардери да финансират левичарството. Свръхбогатите нямат интерес от голяма средна класа защото тя трудно подлежи на манипулация,докото лемпенпролетериатът,лумпенпидалосите,лемпенджендърите и пъстрокожите са тълпа лесна за манипулиране. Засега бече имат над 30 милиона прясно сготвен лумпениат.
79
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една молба - няма ли някой Евроатлантик тука, да ни обясни за цивилизационния ни избор; за мултикултито; за уникалния ни късмет да сме на страната на развитите демоктации; за толерантността и човешките права!? Каква е позицията на Външно министерство например, на бхк и т.н.
78
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момета Русия по времето на изолациа заради вируса Болшой и Мариинский редовно излъчван онлайн записи от концерти, оперни и балетни постановки. Да не забравяме, че когато Болшой театър е бил основан, държава САЩ не е съществувала.
77
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Полицаят, обвинен за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, трябва да се яви в съда днес, но това има малък ефект върху демонстрантите, коментира Би Би Си."-Някои имат доста "интересна" представа за усмиряване на протестиращите - от една страна, Националната гвардия, комендатски час, сълзотворен газ....Виновния, видите ли днес щял да се яви пред съд, за да му определят мярка...А убития? Той пред Св. Петър, а там мярката е една! Е, на това му се казва справедливост и демокрация!
76
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В блатная "Масови вълнения" НЕМА.......както и права няма.
75
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Масови вълнения" - ей така се изкривява реалността :)))
74
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В блатная бутат лекарите от прозорците и никой не се обажда......мъкаа.
73
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко % е безработицата в САЩ. Само срещу расизма ли протестират, расистки изстъпление винаги е имало там, защо точно сега се сетиха? Безработицата не ги притестнява както изглежда, загрижени са американците за расизма, и понеже САЩ е най-демократичната страна в света, а при демокрацията както знаем има свобода и американците свободно протестират. Така е при демокрацията, а не като в Русия където диктаторът Путин прати в лагер талантливите девойки пусита от Пуси Райът!
72
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че черните масово не са стока е така, но полицията е длъжна да пази здравето и живота на хората, а не да ги убива ей така. Лолко е виновен и дали е виновен решават други хора не ПОЛИЦИЯТА!!!
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хм....нещо искаше да кажеш?
70
10
 
20
 
! Отговори
хм преди 3 години
и всичко това след 8 години президентство на Обама..., което трябваше да е триумф на толератността и преодолените предразсъдъци. По-голям символ за само-говоренето и нищоправането от страна на старата върхушка няма. Бейрут от 80-те в Америка.
69
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да е чул някой, г-жа Нулън (****EU) да занесла бисквитки на протестиращите?А какво казва "международната общественост" по въпроса за използването на сила, за да се попречи на "мирно" протестиращите да изразят гражданската си позиция?Къде дреме пололството на САЩ във Вашингтон или консулството във Флорида, Минеаполис....НАТО защо не се намесва, нали е призвано да брани човешките права?
68
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДрОгаре знаете ли, че в США /хи хи/ все още бият черните..........а в блатная нямат централна канализация в големите градове като кОмсУмолск на амУр?
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истинатаАко наистина ти е писнало да четеш, има лесно - не чети!Колкото до преекспонирането - дали са ти клипчета, можеш и още сам да си намериш... А и не е необходимо четене!
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам русофилите и американофилите да си спретнат една среща и там да си решават спора на живо, кой с бухалка, кой с тръба, огнестрелните оръжия са разрешени също, и така докато чуждопоклонническите човешки oтпaдъци се саморедуцират взаимно
65
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
изгледах клипа и установих-тези нигъри са същите ,като нашите индийци,даже са по-зле,заслужават си отношението на другите народности към тях,просто си плачат за камшик и тояга,и дълго време така са ги управлявали успешно
64
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исках да попитам либерастичните плазмодии, защо в щатите управлявани от републиканци няма лутъри? Защо само в либерастичните клозети се сипят го--вната и това са клоаките в Америка? Защо само в либерастичните ке..нефи живеят и се тълпят бездомниците? ДемоНкратските фъ..шкии нямат място в едно цивилизовано общество, това е отговора, не се пънете нещастници, въпросът беше реторичен, знам че нямате отговор.
63
2
 
19
 
! Отговори
истината преди 3 години
ПРИ ТОЛКОВА МНОГО РАСИ НА ЗЕМНОТО КЪЛБО - РАСИЗМА САМО КЪМ *** ЛИ Е???? ЕГАТИ ЛИЦЕМЕРИТО!