Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите

Напрежението в САЩ ескалира, полицейска кола се вряза в тълпа
Обновена: 2 юни 2020 18:59 | 2 юни 2020 18:45, Петя Славова
219
Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите
Снимка: БГНЕС


Президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще изпрати армията, за да потуши нарастващите граждански вълнения в САЩ, заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд, починал от ръцете на полицейски служители.
Тръмп каза, че ако градовете и щатите не успеят да контролират протестите и да "защитят жителите си", той ще разгърне армията и "бързо ще реши проблема за тях", предаде BBC.

Протестите срещу смъртта на Джордж Флойд ескалираха през последната седмица. Кандидатът за президент Джо Байдън разкритикува Тръмп: "Няма да позволим на нито един президент да укроти гласа ни", заяви демократът, като се позовава на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на събранието на протестиращите. Междувременно The Independent публикува видео, в което се вижда как полицейска кола се вряза в тълпа.

 

В Лас Вегас десетки бяха ранени, когато властите използваха сълзотворен газ и сила, за да разпръснат протестиращите, които вече напират в над 75 града.Междувременно четирима служители бяха застреляни и ранени в понеделник вечер по време на безредици в Сейнт Луис, Мисури.

В Чикаго двама души бяха убити на фона на вълненията при все още неизяснени обстоятелства. Шефът на полицията в Кентъки, беше уволнен, след като служителите на реда стреляха в тълпа в неделя вечер, убивайки собственика на магазин, намиращ се наблизо.

Австралийският премиер Скот Морисън поиска разследване на предполагаемото нападение от страна на полицията на двама австралийски журналисти, отразяващи протестите във Вашингтон.

Музикалните канали и известни личности обещаха да отбележат Blackout , като направиха пауза за осем минути. Точно толкова бе времето, в което полицаите са били натиснали Флойд на земята.

Още по темата

Протестите стартираха, след като се видя как органите на реда убиват тъмнокожия, който е легнал и им казва, че не може да диша, докато единият от полицаите си слага крака на врата му. Служителят е обвинен в убийство от трета степен и ще се яви в съда следващата седмица. Други трима полицаи са уволнени.

Случаят "Флойд" възпламени невиждан до този момент гняв, заради полицейските убийства на тъмнокожи американци и расизма. За мнозина възмущението отразява и години на безсилие от социално-икономическото неравенство и дискриминация, не на последно място в самия Минеаполис, отбелязва още BBC.

Отговорът на Тръмп е, че"всички американци са били правилно разстроени от бруталната смърт на Джордж Флойд", но каза, че паметта му не трябва да бъде "удавена от гневна тълпа".

Той определи сцените на грабеж и насилие в столицата като "пълен позор". Той също така се закани да изпрати хиляди тежко въоръжени войници, за да спрат нападенията и „безсмисленото унищожавате на имущество”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
6
 
2
 
! Отговори
Протестите преди 3 години
Са инспирирани от руски агенти боядисани с черна боя. Това се видя вчера когато заваля и боята/некачествена, китайска/ падна.
82
11
 
6
 
! Отговори
До 81 преди 3 години
Ти щот не си от измислена държава!? Хахахах Племето ***, което цял живот е под робство и не става за нищо ! Хахааха седнал Америка да нарича измислена....хахахахахах
81
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е работа на чайниците 1.5 млрд плъхове нямат изхранване прилепи и пенгуини ядат и вас ще изядат ако ги пускате в ЕС.
80
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е,голяма работа.След дългата и скучна карантина хората искат да полудуват,да се разкършат и позабавляват.Като няма мачове и барове,къде да изхабят позитивната си енергия?-в магазините естествено.А пожарите са станали от многото статично електричество произведено от тълпата...
79
10
 
18
 
! Отговори
българин преди 3 години
И къде ще пратиш тази " армия" бе господин измислен президент,на една измислена " държава"?! В цяла Америка ли?Америка не е нито Либия нито Ирак! Там стреляхте на месо! И сега ли ще стрелят?! Гражданска война! Това заслужавате! Пожелавам ви го от сърце! Гражданите ви са били до сега под полицейски диктат! Това ли ви е д емокрацията г-н Перчем? *** охранен! Слуга на тези в сянка!!!Война и да започнете от начало! Това заслужавате!-:)
78
2
 
3
 
! Отговори
Комундетата от Пекин преди 3 години
са с Агенти навсякъде, за това има Конфуции Институти из цял свят!
77
13
 
6
 
! Отговори
Разбиращ преди 3 години
Винаги бедните и слабите ще завиждат по една или друга причина на богатите и силните! Затова и Америка е сред най- мразените държави в света, съвсем нормално си е. Но чувството на справедливост и вярата в доброто седи на челно място както сами виждаме. В България може само са мечтаем за такова общество.
76
5
 
6
 
! Отговори
Световен Комстически преди 3 години
Интернационала в Действие!! Искат да Издигнат Китайският Флаг със Сърп и Чук над Вашингтон - разбира се, първо пуснаха и Уханската Чума като първа стъпка да преврата!
75
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В армията има доста чернокожи. Ами ако обърнат пушките?
74
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Огромна грешка е че не взеха камерата на малкият coпол който снимаше и не я трошиха.Всичко е скалъпено от Китай през демократическата партия.Ама и на чайниците ще им дойде времето я война с Индия я Русия.
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60 Без да искаш позна вчера пред Белия дом си протестираха мирно и кротко , докато Тръмп реши да излезе от бункера си и да ходи да с снима с Библия в ръце в някаква църква Полицията смля от бой протестиращите , използвайки и газ И всичко това , за да си покаже Рижавия своето лицемерие .Говореше , как няма нищо против мирните протестиращи , те с а си в правото да го правят , а в същото време бе дал заповед да ги смажат . Дори един свестен пиар не може да си направи
72
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност проблемът в Америка сега е само този трагичен инцидент с афроамериканеца, иначе всичко останало в САЩ, най-демократичната и най-капиталистическата страна (а както и децата знаят капитализмът е най-добрата и най-ефективната система), всичко останало там е наред и нямат никакви проблеми. Скоро този случай ще утихне, и САЩ ще се завърне към обичаното си благоденствие, много скоро до няколко дни а може и още утре, дототгава вече Русия ще е фалирала и ще се е разпаднала.
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само със заплахи няма да стане. Иска се и действие.
70
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая работа е китайска.От мене да знаете.
69
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 66 Даже Столипиново би завидяло на мизерията им!Най- великите били иначе..Муахахахахаа
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е тази нигерия със сняг? Това ли е америка?
67
6
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Някой Съботата на протест пред МС?:):):)Али Баба обещал да изкара от пещерата още бели столчета и 50 маси:):):):)
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото така е демократично.
65
6
 
3
 
! Отговори
КокоБийч преди 3 години
Почти 30 години след Родни Кинг нищо не се е променило. Белите пигс си стрелят на месо по черните както им дойде отръки..Средния бял американец е по-расист и от наците на Гитлер!Пиещият белина се крие в бункера на Бялия Дом, а керванът си върви..! А мен ме боли фара, и си гледам живота; не знам дали на Съни Бийч било готино( или някъде другаде по родното Черноморие), но на Саут Бийч ми е много, много ОК:) и нема такса чадъри и легла(но паркинга не е free), абе с две+ думи: Год Блес Америкa
64
2
 
5
 
! Отговори
Управляем хаос преди 3 години
Нали това е външната политика на Щатите в много региони, сега им го връщат тъпкано други добри организатори. От Сан Диего подшушват, че са забелязали в тълпите много оправни активисти, и то не само чернокожи. И добро снабдяване на "протестите". Собственик на ресторант твърди, че сред подстрекателите има мексиканци, но не е сигурен дали са от нелегалните бачкатори или от дребните наркодилъри.Точно това е целта - да предизвикат Доньо да вкара армията с надеждата да го издънят на изборите.