Кой беше Джордж Флойд - икона на борбата с расизма и полицейската бруталност

Претърпял сблъсъци със закона, но и искал най-доброто за децата си
9 юни 2020 23:00, Елка Василева
177
Кой беше Джордж Флойд - икона на борбата с расизма и полицейската бруталност
Снимка: БГНЕС

Днес ще бъде погребан Джордж Флойд – 46-годишният афроамериканец, чието убийство от бял полицай го превърна в глобална икона на борбата с расизма и полицейската бруталност.

Висок 1,93 м, Флойд бе известен сред приятелите си и семейството като „нежен гигант“, рапър и атлет, който е претърпял сблъсъци със закона и наркотиците, но и който искал най-доброто за децата си, пише Франс прес, цитирана от БНР.

Майката на Джордж Флойд се мести в Хюстън скоро след раждането му в Северна Каролина през 1973 г.

Той израства в беден и населен предимно с афроамериканци квартал в централната част на града.

„Нямахме много, но винаги сме имали един друг“, коментира миналата седмица в Минеаполис братовчед му Шахредийн Тейт.

Учителят на Флойд Уейнъл Секстън заяви пред АФП, че 7-годишният Джордж мечтаел един ден да стане съдия във Върховния съд.

В гимназията той играел ролята на голям брат за много от местните момчета.

Още по темата

„Той ни учеше как да бъдем мъже“, заявява по-малкият му брат Филонайз.

Флойд се отличавал на футболното поле и имал отлични постижения в баскетбола, който играел в колежа.

„Той беше чудовище на игрището. Но в живота, като цяло, говорейки с хората, бе нежен гигант“, казва Филонайз.

Той се отказал от колежа и се върнал да помага на семейството си в Хюстън.

През 90-те г. влязъл в хип-хоп кръговете в града с псевдонима Големия Флойд и постигнал известни успехи.

Но не успял да избегне насилието в подземния свят и е арестуван няколко пъти за кражби и търговия с наркотици. Според местни медии преди двайсетина години е осъден за въоръжен грабеж, излежавайки 4 г.

След затвора се обърнал към религията и използвайки известността си и любовта си към баскетболната звезда Леброн Джеймс, за да привлича младежи към службите и баскетбола.

Флойд се мести в Минеаполис през 2014 г., „за да смени пейзажа“ и да потърси по-стабилна работа, за да помага на майката на новородената си дъщеря Джиана.

Работи като шофьор на камион за Армията на спасението, след това охрана в бар - работа, която губи с карантинните мерки срещу пандемията от коронавирус.

„Разбрах недостатъците си и не съм по-добър от никой друг“, пише Флойд в Инстаграм през 2017 г.: „Но, човече, престрелките, които продължават, не ме интересува от каква религия си, човече, или къде си. Обичам те и Бог те обича, човече, свали оръжието, човече“.

Но на 25 май т.г. Флойд умира от задушаване, след като полицай затиска врата му с коляно – убийството е заснето от случайни минувачи и се разпространява из целия свят.

Той току-що си е купил цигари с фалшифицирана 20-доларова банкнота и е взел фентанил – силен наркотичен аналгетик.

Неговите последни думи – „Не мога да дишам“, и неговият портрет се разнасят из света заедно с исканията на афроамериканците да бъде сложен край на расизма и полицейската бруталност.

„Искам справедливост за него, защото бе добър. Без значение какво си мисли някой той бе добър“, заявява Рокси Уошингтън, майка на дъщеря му Джиана, която сега е на 6 г.

Жители на квартала му в Хюстън Търд Уорд вече почетоха паметта му с два графита.

На единия от тях – върху тухлена стена на жилищен блок на социалните служби, в който той е израснал, Флойд е изрисуван с ангелски криле и ореол над главата си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как, кой?джордж джуката - крадецът на колела и разпространител на фалшиви двайсетачки.
124
1
 
13
 
! Отговори
Чики Бойко преди 3 години
Пишете и какъв талантлив поорнооактьор е бил . Недейте да пропускате. Това е важна част от неговата биография .Питайте Кимбърли Бринкс как я п0реше BigFloyd ... като риба . Сега щото е известен Хъб-а му е изтрил повечето клипове, ама все още могат да се намерят . Да видите "иконата на борбата серщу расизма" кви ги върши .
123
1
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Милият невинен добряк, който е опрял при грабеж пистолет в корема на бременна жена !!!! Що за гнусна статия?
122
1
 
12
 
! Отговори
Всеки иска преди 3 години
най-доброто за децата си.Но начинът не е да го откраднеш от другите,това есмешно оправдание за престъпленията.Начинът е:обучение,образование,професия,старателен труд,събиране на пари.Не става някаква ***-ренегатда граби хората,за да имало за децата му.
121
2
 
14
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Кой беше - дребен гангстер получил заслуженото си. Кои протестират - *** които изповядват анархистични идеали, но когато разберат,че грабенето има край и хляба е с пари и някой трябва да бачка за да има хляб ще си седнат на гъзята !
120
1
 
13
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
най-после го погребаха да не слушаме за престъпници и рецидивисти...да гори в ада !
119
1
 
23
 
! Отговори
Дзъ преди 3 години
А стига вече с тоя. Аман от тоя рев за дискриминация
118
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-- Но не успял да избегне насилието в подземния свят и е арестуван няколко пъти за кражби и търговия с наркотици. Според местни медии преди двайсетина години е осъден за въоръжен грабеж, излежавайки 4 г. -- Той току-що си е купил цигари с фалшифицирана 20-доларова банкнота и е взел фентанил -- Епа да му направят икона в Рилския Манастир на това светило...
117
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арестуваха и другите трима полицаи. По случайност единият е латинос, другият - червенокож, а третият - азиатец. Та май се оказа, че всички раси на света са против чернокожите. Хайде, моля ви се, твърде пресилено е! Сега и икона бил! Не трябва да се превишава силата, ама взе да идва в повече!
116
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До рецидивист 149 Заради Шовин и той ще го отнесе . Обвиненията може да му донесат до 40 години затвор . Трябваше да му скочи ,а и другите двама , и сега можеше да търпят само някаква дисциплинарка . А сега ще чакат присъдите , дали животът им ще мине в затвора . Ама на Шовин като старши на ареста хич не му пукаше за останалите полицаи . Тръгнал да убива , да беше поне помислил за техните животи , които са унищожени вече
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не е за 149 , онзи лъжливия коментар май го изтриха
114
16
 
4
 
! Отговори
факт преди 3 години
До Анонимен 149 Колкото и пъти да го напишеш , лъжата няма да стане факт - Флойд никога не имал обвинение за изнасилване ,че и на бременна жена Няма обвинения за продажба на дрога . Има 2 за притежание под един грам Защо лъжеш ? Само някакви болни фантазии либералите това , либералите онова . Като имаш теза , доказвай я с факти , а не с измислици . Как не му добави и това ,че е изял и някакво дете
113
2
 
20
 
! Отговори
рецидивист преди 3 години
"Икона" с десет присъди с пет години в затвора за въоръжен грабеж с последно задържане за опит за плащане с фалшиви долари. Огромен двуметров мъж изритан от баскетбола за "примерно"поведение. "Убиец" - 27 годишен ученик полицай с три дни служба.
112
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз съм някакъв вид расист тогава защото се боря и мразя престъпниците и корумпираните в България ! Да расист съм според законите на измислената демокрация която явно показва, че престъпността е на пиедестал !
111
2
 
29
 
! Отговори
:) преди 3 години
Вчера пуснахте истината и сега замазвате :) Ясно е, че този е един най-обикновен престъпник. Това, че демократите в САЩ го използват предизборно е съвсем друга работа.
110
2
 
28
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Брейййй той бил ангел бре. С мед да го мажеш.
109
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
флойд ходеше по вода...
108
2
 
31
 
! Отговори
One преди 3 години
Малеее каква мъка, ама случайно бил наркодилър, крадец и какво ли още не... Аре моля ви се.
107
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големия шум се вдигна, защото това е първия случай заснет отблизо!За никой не е тайна,че полицаите там си позволяват брутална сила, както над бели така и над цветнокожи.Никой не отрича че Флойд е някакъв ангел с крила, но да го заснемат вързан легнал безпомощен и полицая да го души, ще кажеш че ще му избяга, това си е кретения.
106
2
 
22
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
взеха много да преиграват с този случаи хаиде стига толкова че ми писна