Братът на Джордж Флойд: Молеше за помощ, но никой не го чу

Филонайз Флойд се изправи пред конгреса в САЩ
11 юни 2020 08:50, Нели Христова
162
Братът на Джордж Флойд: Молеше за помощ, но никой не го чу
Снимка: БГНЕС

"Целият свят го познава като Джордж, но аз му казвам Пери. Вчера ние го погребахме. Това беше най-трудното нещо, което трябваше да направя. Аз съм големият брат сега. Така че е моя работа да се грижа за братята и сестрите си, децата на Пери и всички онези, които го обичаха. А това са много хора. Аз трябва да съм силен, защото Джордж вече го няма." Така започна своята реч Филонайз Флойд пред Конгреса в САЩ, където вчера даде показания за убийството на брат си Джордж Флойд. 

Още по темата

"Не успях да се погрижа за Пери, когато го убиваха. Но сега, говорейки тук, пред вас, мога да се погрижа неговата смърт да не е напразна. Да се уверя, че е повече от едно лице върху тениска. Че не е просто още едно име в списък, който продължава да расте", каза още Филонайз.

Той участва в изслушвания в Конгреса ден след погребението на брат си, превърнал се в символ на демонстрациите в САЩ и по света с призиви за промяна на полицейските практики и за слагане на край на расовите предразсъдъци.

“Джордж винаги правеше жертви за семейството си. Жертваше се и за напълно непознати. Наричахме го нашият “мил гигант”. Припомних си това, когато гледах видеото от убийството му. Той все още наричаше полицая “сър”. Той имаше маниери, не се съпротивляваше. Той слушаше какво му казват полицаите. Мъжете, които го задушиха за 8 минути и 45 секунди - Джордж все пак ги наричаше “сър” докато те отнемаха живота му”, сподели братът на Флойд. 

“Уморен съм! Уморен съм от болката, която изпитваш, когато виждаш нещо подобно. За това съм тук да ви помоля да я спрете. Спрете болката. Нека повече не сме уморени. Джордж молеше за помощ, но никой не го чу. За това чуйте мен сега!”, замоли се Филонайз. Той настоя Конгреса да приеме промени, които ще спрат полицейското насилие в страната. 

“Джордж не е наранил никого през онзи ден. Не заслужаваше да умре за $20. Питам ви, колко струва животът на един чернокож мъж? $20? Годината е 2020. Достатъчно. Хората, които маршруват по улиците, ви казват, че е достатъчно. Светът трябва да направи правилното нещо. Хората са ви избрали, за да направите позитивна промяна. Името на Джордж вече значи нещо. Направете така, че и вашите имена да имат значение”, заяви Филонайз. 

“Ако смъртта му промени света, то той е умрял така, както е и живял. Сега вие трябва да се уверите, че смъртта му не е напразна. Не успях да кажа на Пери сбогом, докато умираше. Бях ограбен от тази възможност. Но ако сега ни гледаш отгоре... Пери, виж какво направи. Ти промени света. Благодаря ти за всичко. Благодаря, че се грижеше за нас, докато беше на Земята и дори и сега. Надявам се да намериш мама и да почиваш в мир”, завърши Филонайз.

На заседанието, председателствано от шефа на юридическата комисия на Камарата на представителите Джерод Надлър, започна разглеждането на предложения на конгресмените демократи за промени в закона за полицията във връзка с националния дебат относно начините на действие на полицията и расовото неравенство в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анчи 99 Няма оръжие и не е имал ни в колата , ни никъде Двама полицаи го изваждат , закопчават го , не е бил заплаха за тях
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 96Преди да го вкарат в полицеската кола пада без видима причина. При аутопсиите не е констатирано удушаване. Спиране на сърдечната дейност и дишане. Като се напъваш да се бориш и претоварваш сърцето, пяна от устата точно както при инфаркт.
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 96- Държал е в устата си една от фалшивите банкноти , ама тя се оказала 100 доларова..брат му е "прав" може ли толкова натегации за една фалшива 20 долара банкнота..голям застъпник си на "шаечната правда" бравос
89
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 99 Анчитооо, ти гледа ли клипа *** овцооо?Те му слагат белезници на ръцете на гърба и тогава го събарят на земята. Ако ще да има 5 писолета, как ще ги използва в такъв случай? Аре разкарай се че ми писна от идиииоти!
88
1
 
10
 
! Отговори
анчи преди 3 години
е лошо , че са го убили , те щатските полицаи я правят тази хватка, защото никога не се знае дали задържания е въоръжен , но са го хванали с фалшиви пари , това никак не се споменава от блак лайф матер
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93 Може такива като него- полицаи примерно и защото му е доста тежък случая да ги пращат някъде , където да са в безопасност .Ама идея нямам , не съм запознат
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичкото в тия щати е менте - закони, мечтата американската и "героите им" - расисти-престъпници, които мислят, че всички са им длъжни, понеже са ***.
85
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 88 Интересно , беше окован с белезници - дишаше си докато го водеха до колата - пак си дишаше , вътре като имаше някакъв сблъсък - пак си е дишал Ама единият полицай му притиска врата с цялата си тежест - поне 80 кг в продължение на 9 минути . Другият полицай му притиска гръдният кош около 9 минути - и всички са изненадани , тоест феновете на Шовин , че Флойд е спрял да диша и тази интервенция на полицаите няма нищо общо със смъртта му
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 91Те така си хъхрят по принцип.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кучето - кучешка смърт. Оня горе си знае работата.
82
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 92 Нали се сещаш че във всеки затвор в САЩ поне 70 % са черни? Смятай какво ще му се случва всеки ден на тоя. Няма да издържи и една година и ще се обеси в килията си.
81
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дерек Шовин е с обвинения , по които може да получи максимум 75 години затвор .Ще е интересно , ако бъде пратен за дълго в затвора , как неговите фенове , ще продължат да го оневиняват
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 88 Активисте на БСП, ами гледай клипа когато ченгето го убива. Флойд хъхреше и каза последно " Мамо" преди да умре, смoтaняк такъв!
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79 тоест ти си видял някъде снимка на човек с коронавирус , и означава че всички официални над 7 млн души , които го карат са с такива поражения на дробовете . Тоест няма значение , дали са асимптоматични , дали са карали пневмония , дали са били на вентилация - всички са с еднакво увредени дробове Надявам се , да не си лекар
78
0
 
13
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Само в Чикаго всеки ден има по 10-15 гръмнати черни бандитчета от други черни бандитчета и никой нищо, но когато един черен бандит там е очистен от полицията вече става световно събитие.
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Убийство е на баа ти фърчилото. Никакви щети по трахеята, никкави дупки от куршуми, нищо което е причинено от полицай не го е убило.пукнал е защото е прекалено *** за да диша.
76
2
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
След като не е могъл да диша,как е говорил???????
75
0
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Тя и бременната молеше за милост,като брат ти и беше опрял пищов в тумбака...
74
1
 
15
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
"молеше за помощ..." - достатъчно е било да спре са се съпротилвява и да се остави да го арестуват. После щяха да го откара в полицията и накрая след ден разправии дори щяха да го пуснат. Но понеже не му е стигал ъкъла, се е правил на бабаит. нищо не е молил, разбира се, а това че е казвал "не мога да дишам" - толкова ми издиша откъм ситуация. въобще поредния цирк на поредния "невинен' престъпник...
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84 Кажи , какво да направя аз . И двата доклада излизат с такива заключения . Като искаш карай се на патолозите Цитирам ти фактите , ти пак си знаеш своето