Милионери, магнати и лобисти взеха помощите на малкия бизнес в Америка

Онези, които нямат нужда от пари, взимат най-големите заеми
8 юли 2020 20:00, Нели Христова
47
Милионери, магнати и лобисти взеха помощите на малкия бизнес в Америка
Снимка: БГНЕС

След здравната криза, светът се справя и с икономическата криза, породена от COVID-19. За да се спаси бизнеса в САЩ бях отпуснати 521 милиарда долара. А тази седмица бе публикуван списъкът с хората, които са получили помощ от държавата. Но сред тях не преобладават малките бизнеси. Напротив - изглежда парите отиват при онези, които имат най-малка нужда от тях, подобно на ситуацията във Великобритания, когато Виктория Бекъм, милиардерът Ричард Брансън и много други магнати се възползваха от помощите за малките бизнеси, за да спасят империите си.

Още по темата

Програмата Paycheck Protection Program бе създадена, за да могат бизнесите да оцелеят по време на пандемията. Тя предлага заеми, които могат да бъдат опростени, ако се използват за изплащане на заплатите на служителите. Но програмата стана жертва на много критики, след като стана ясно, че парите са отишли в ръцете на големи компании, които нямат нужда от помощ. Държавните инспектори предупреждават, че има и опасност от измама, заради липсата на прозрачност и контрол.

Кои са големите компании, които са взели спасителен заем?

Сред тях има много бизнеси на хора със солидни политически връзки. Една от компаниите в списъка е собственост на Джаред Кушнер - съпругът на Иванка Тръмп и зет на президента на САЩ Доналд Тръмп. Помощ ще получи и фирма, свързана с транспортния секретар Елън Чао, както и компании на някои от членовете на Конгреса и техните половиники. Адвокатската фирма Kasowitz, Benson & Torres, която е собственост на дългогодишният личен адвокат на Тръмп - Марк Касовиц, също е получила заем в размер на близо 10 милиона долара.

Помощ получават и десетки наематели от компанията за недвижими имоти на Тръмп, както и силни лобистки групи и политически организации, като Black Congressional Caucus.

"Скандално е, че фирми, свързани с политици, са се възползвали от парите, които все някога ще се изчерпат", казва Джошуа Готбаум, гост учен в институцията Брукингс, пред BBC.

Не само политици, но и звезди посягат към помощи

Компанията на Кание Уест, който преди дни обяви, че има намерение да се кандидатира за президент на САЩ, също се е възползвала от програмата. Yeezy, която наскоро стана собственост на Gap, е получила заем между 2 и 5 милиона долара. Те ще бъдат използвани, за да се спасят работните места на 106 души. Компаниите на дизайнерите Оскар де ла Рента и Вера Уанг също са били подпомогнати.

Ресторантите Nobu, собственост на Робърт де Ниро, са получили между 11 и 28 милиона долара, а винарната, собственост на семейството на Франсис Форд Копола, взима заем между 1 и 2 милиона долара. В Twitter режисьорът написа, че тези пари ще бъдат използвани, за да се "осигурят заплатите на служителите в тези несигурни времена".

Парите отиват и при чуждестранни компании

Корейските авиолинии са взели между 5 и 10 милиона долара заем, за да запазят работните места на своите 500 служители в Америка. Китайската компания за електрически коли Nio също е прибрала подобна сума пари, за да запази работата на 204 от своите служители в САЩ.

Според данните, заемите са спасили работата на 51 милиона души, въпреки че в някои случаи сумите са били отпуснати без компаниите да предоставят броя на работните места, които смятат за запазят чрез тях. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Пари при пари отиват :)
40
1
 
0
 
! Отговори
ааа преди 3 години
30% от парите да са отишли при компании, които имат нужда ЩЕ Е УСПЕХ...стига стия глупости, че намерили 2-3-4-5 съмнителни случая...
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам да има теле под вола в тази статия. На всякъде това е обичайна практика..близо си до властта, възползваш се. Но там хората използват парите за реинвестиции, за заплати, за запазване на хората и т.н. А тук родните търгаши, видят ли някой евро от ЕС, го слагат директно в джоба си. Ето там е разликата в разпределението на благата тук и там...!
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахаааа, наглецът Де Ниро и той опънал милионите...иначе, не минава и ден без да плюе Тръмп по всякакъв вулгарен начин. Мазен лицемер...!!
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента Кушнер си е дал сам пари на себе си? *** изненадата.
36
0
 
1
 
! Отговори
А какви преди 3 години
Плюнки,бяха от Де Ниро ей!Ама ,нали интереса клати феса!
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
при капитализма никога не е имало човечност и дисциплина,само корупция и ограбване на бедните,то това му е доктрината-да обереш всички и да ги мачкаш после
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ми то у нас същототе това е демокрацията дето я чакахте и ревяхте против 20 годишншти понелки дето сега са на 50 годин и ви харесватно банани има - но истински плодове и зеленчуци няма абе не е за приказка и ви командори банкянски комунист дето беше монархист а сега е "демократ"вижте се колко струвате и после плачете за американцитекаквото и да е те влачат от такива коато нас и винаги ще са по-богатите
33
8
 
3
 
! Отговори
KAG2020 преди 3 години
Моята компания си получи точно толкова РРР пари колкото беше обещано. Аз имам 6 работника и взех точно 2.5х пейрола който пращам.Жалките ви напънчета да служите на гаспадаря си и да плюете по великия президент Тръмп не се оказват успешни, драги щурошуидни смехурковци. Локомотива Тръмп ще измете байдъновци, клинтъновци, обонговци и всякаква такава античовешка иззззззззззмет. Айде наздраве!
32
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп разврати Америка. Направи американците досущ като руснаците, лъжливи и крадливи. Който дойде след Тръмп ще трябва да чисти като Херкулес екскрементите оставени от Тръмп.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Също както и в България!!!! Що сте седнали да ревете на чужд гроб, а вашия покойник не почитате!!!
30
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само гражданска война ще ги оправи тия. Кървава гражданска война в която всички банкери и семействата им са 2м под земята, Казах
29
0
 
16
 
! Отговори
нормално преди 3 години
така работи системата туксъщо маса измамници отварят фирми със задни дати назначени хора документи всичко и взимат милиони от помощи, правят им одит хващат 1-2 най-многонаистина дребния бизнес, конктракторите и другитре които разчитат на дневна надница фалират и страдат
28
0
 
6
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 3 години
Взели са дигитални пари накликани от Фед!!
27
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не вярвайте на всичко написано. Измежду много компании, взели такива заеми, вероятно са и горните. Има обаче много много други, за които тези помощи са означавали много, запазили са работни места. На обикновени данъкоплатци, включително и от български произход.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато обаче кинтите свършат а това е много близо ще стане една че на богатите ще им се иска да не са ставали богати.Френската револяция ще им се стори като детска игра.Същото важи за Бойко, Пеевски, Доган и т.н.
25
1
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
В България е Същото - Нито един Работник не взе пари по Програмата 60/40 , парите ги взеха от Бизнеса .А се хвърлиха десетки Милиарди Евра .
24
1
 
3
 
! Отговори
Конникът с везните преди 3 години
Св. Йоан пише още, че Агнеца вече чу молитвите на СВЕТИИТЕ около Неговия СВ. ПРЕСТОЛ.И СТАНА ЛЪВ ЗА ГРЕШНИКА.Повече от 2000 год., Иисус всеки ден не отговаряше на призива на своите светии за справедливост, но сега отправи поглед към грешниците по тази Земя.Св. Йоан пише и хората пак не се покаяха, а конниците продължиха да идват един след друг без ден почивка.
23
1
 
2
 
! Отговори
до предния преди 3 години
Тук Господ и Исус нямат нищо общо. Едни умопобъркани с много пари си мислят, че като изтрепат народа и приберат всичко, Света ще стане мед и масло. Имаше данни, че гена на старостта е вече разгадан и че хората ще живеят по над 150г. и не им трябва допълнително пренаселване. Даже някъде гледах, че щели да живеят ди 300 години. Е от де място за толкоз народ. Бедните ***.
22
2
 
1
 
! Отговори
Конникът с везните преди 3 години
А когато сне третия печат, чух третото животно да говори: дойди и гледай! И видях, ето вран кон, и върху него ездач с къпони в ръка.И чух глас среди четирите животни, който говореше: хиникс * жито за динарий, и три хиникса ечемик за динарий; ала дървеното масло и виното да не повредиш