Тръмп - противникът на абортите беше излекуван благодарение на тях

За чудодейното лекарство са използвани клетки, добити от човешки ембриони
Обновена: 11 окт 2020 14:30 | 11 окт 2020 12:10, Камелия Цветанова
84
Тръмп - противникът на абортите беше излекуван благодарение на тях
Снимка: БГНЕС

Когато състоянието на американския президент се влоши след заразяването с коронавирус, лекарите му предписаха медикамент от антитела. За изненада на всички, средството подейства изключително бързо и само след няколко дни Тръмп се върна на работа в Белия дом. Самият той определи медикамента като "божия благословия", а успешното лечение нарече "божие чудо".

Още по темата

Чисто политически това е проява на лицемерие, тъй като Тръмп и неговата администрация, като отявлени противници на абортите, направиха много за ограничаването на точно тези научни методи, пише Дойче веле.

През 2019 година по нареждане на Тръмп бяха съкратени държавните субсидии за здравните власти, в това число за изследванията с тъкани от човешки зародиши след аборт. Последните са част от усилията в борбата срещу СПИН и раковите заболявания. В здравното министерство беше създадена нова комисия, в която участват и много противници на абортите. Дотук тя е отхвърлила 13 от общо 14 постъпили в нея искания за подобни изследвания.  

През януари 2020 по време на събитие на противниците на абортите Тръмп заяви: "Неродените деца никога не са имали по-силен защитник в Белия дом". И още: всяко дете е "свят и ценен дар от Бога".

За производството на медикамента REGN-CoV2 не се използва тъкан от човешки клетки, а от яйчниците на хамстер – тъй наречените CHO-клетки. При тестването на действието на тези антитела обаче са използвани клетъчни култури от тъкан на човешки ембрион. И по-специално, става въпрос за тъкан от бъбрек на човешки зародиш след аборт, извършен в Нидерландия през 70-те години.

Тези клетки, чието научно название е HEK 293T, оттогава редовно се използват в лаборатории в целия свят. Също и американската фирма Regeneron е използвала въпросните HEK 293T-клетки за производството на тъй наречените вирусни псевдочастици. Това са вирусоподобни структури, съдържащи спайк протеина на смъртоносния коронавирус SARS CoV-2. Само по този начин е била възможно да се установи колко ефективно въпросните антитела атакуват вируса.

Незнание или лицемерие?

Сегашният дебат около медикамента, използващ антитела, насочи вниманието – не само в САЩ - към една област на медицинските изследвания, в която често се използват клетки, извличани от тъкан от абортирал плод, например при разработването на нови ваксини. Включително Regeneron не отрича това. Но понеже въпросните HEK 293T-клетки са взети толкова отдавна, а сега се използват такива, добити в лаборатория, те не можело да бъдат смятани за "човешки". "Зависи от тълкуванието", заяви по този повод говорителката на американския концерн Александра Бауи. "Използваните от нас днес 293Т-клетки не могат да бъдат смятани за тъкан от зародиш и като цяло ние не използваме ембрионална тъкан", увери тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
12
 
! Отговори
Кромид-19 преди 3 години
Най-голямата измама след кацането на луната.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъкмо се пудех, кой пак е заквичал като пребито псе и стигнах до средата на статията и прочетох. Поредните жалки пасквили на другаркте от дв.
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп ги млати като маче у дирек.
39
0
 
12
 
! Отговори
Копитото преди 3 години
Аз доколкото знам там ли нистрация та на Тръмп не е срещу всички аборти, а тези в напреднала бременност..уточнявайте нещата
38
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Армения е укопатор в Нагорни Карабах!.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Газ ли пишкате от дойче зеле? Богоизбраният Тръмп пак ще спечели изборите.
36
0
 
15
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 3 години
Отвратителен - обича телешки стекове и супермодели от женски пол, това е недопустимо в Брюксел!
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От дойче веле вият на умряло, тях отдавна ги завладяха левите, зелените и мюсюлманите. Ама според зелените прекалено малко бежанци приемала германията и прекалено малко аборти правила. Изключете реакторите, забранете колите и самолетите. Ще строим нов строй! Екзекутирайте всички крави защото и те замърсяват въздуха. А немкинята-заместничка на ЕК каза че Полша трябва да бъде подложена на икономически глад, щот не е мюсюлманска и не е зелено-червена. Комунизъмa победи дрогаре! Грета президент!
34
8
 
0
 
! Отговори
барба ганиос-ците преди 3 години
са Чумо-Прокажени с Уханска Спиноза, Болният човек на Европа!!
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп2020, мачкай демократите!!
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп е пример за това че всеки американец и всеки българин може да пребори вируса стига в Америка да има застраховка а в България да даде пари в брой на дадедените лекари
31
15
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Анонимен - Няма НПО-та тука брат объркал си се здраво :) Хахаха ! Аз съм независим живея извън мрежата не ползвам енерго и вода, осигурил съм си старините много много отдавна защото най-верче не вярвам на НПО-та, теория на конспирацията и всякаква подобна глупост. Всичко е проста математика. Който я следва ще изкара и парички и няма да му пълнят главата с глупости. Това е :)Ше ме разбереш много добре когато направиш първия си милион.... явно не си го направил все още, поне се учи :)
30
4
 
4
 
! Отговори
АДЕ преди 3 години
ТРЪМП ГОВОРИ ЕДНО А ТЕЗИ ДРУГО НА КОЙ ДА ВЯРВАМЕ?ТРЪМ КАЗВА НЯМА ВИРУС ВСИЧКО Е НАРЕД НИЩО МИ НЯМА ТЕЗ ТЕРОРИСТИ КАЗВАТ ИМА МУ МНОГО Е БОЛЕН АСЕГА ДЕ ?
29
3
 
0
 
! Отговори
... преди 3 години
До до 33Тази "Китайска@ пропаганда която говори за нарушаването на човешки права в Китай и сега започващата да прави официални посещения в Тайван, и осъжда китайските действия в Хонг Конг. За тази пропаганда ли говориш? Мисля, че не е по-скоро анти-китайска...
28
3
 
14
 
! Отговори
хахах преди 3 години
Още 4 години продажни жалки медии ! Още 4 години ще ревете крокодилски сълзи !
27
3
 
7
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
руската пропаганда е нищо в сравнение с Китайската Комунистическа пропаганда лееща се от Брюксел!
26
2
 
4
 
! Отговори
По-анонимент преди 3 години
Това за 9тия месец не е вярно. Кой от политиците кой го е казал?
25
13
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
Големия въпрос е ще успеем ли някога да се отърсим от руските интереси и руско платените *** или няма. Много ми е смешно някой като коментира за това колко са лоши "Дойче Веле" с тяхните аргументирани статии и сори като аргумент "Аз така четох в един сайт в интернет". Руската пропаганда не се е променила откъм методи, просто средствата са различни сега. Ако някой се интерсува от как работи тази пропаганда, прочетете за OPERATION INFEKTION. Това не е конспирация, а официално потвърдено от КГБ
24
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демократите искат да разрешат аборти в деветия месец - това не е аборт, а екзекуция. Всяка възможна ретроградна идея на този свят е възприета от демократите. Тръмп е най-добрия президент и ще бъде преизбран. А вие може да преписвате по 200 фалшиви новини на ден от фабриката за лъжите на демократите.
23
0
 
12
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
наборе, как ли не се опитват да те ликвидират, как ли не се опитват да те омаскарят - железен си! 2-рият мандат ще им покажеш кой е Шефа!!