От САЩ: Ваксинираните могат да разпространяват коронавируса

Ваксини, които се прилагат през устата или носа, са по-добри
29 дек 2020 11:46, Елка Василева
112
От САЩ: Ваксинираните могат да разпространяват коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Специалисти в САЩ са установили, че ваксинираните хора могат да са разпространители на коронавируса. Компаниите Pfizer и Moderna изследват колко от ваксинираните могат да предават  вируса.

Дори и да имате ваксина срещу коронавирус, не може да ходите без маска на обществени места. Това е засега мнението на лекарите, предаде БНР.

Носът е основният вход на вирусните инфекции. В това число и за коронавируса. Той бързо се размножава там и активира имунната система, но коронавирусните ваксини се инжектират в мускулите.

Ваксината стимулира производството на антитела и това би трябвало да бъде достатъчна защита, за да предпази този, който има ваксина, да не се разболее. Някои от антителата може би ще циркулират в кръвта до носната лигавица и ще пазят там от зараза.

Още по темата

Но засега не е ясно дали те ще бъдат достатъчно количество и колко бързо ще могат да бъдат мобилизирани. Ако те не са много, вирусите могат да цъфтят в носа и да бъдат кихани или издишвани и да заразяват другите.

Това е състезание, зависи дали вирусът може да се произвежда по-бързо, или имунната система може да го контролира по-бързо, казва Марион Пепър, имунолог от Вашингтонския университет в Сиатъл.

Ето защо ваксини, които се впръскват в носа като спрей или се прилагат през устата, са по-добри от мускулните инжекции при респираторните вируси, смятат експерти. И за ваксинираните срещу COVID-19 засега не отпада носенето на маските.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
10
 
! Отговори
цвете преди 3 години
"вирусите могат да цъфтят в носа" ??? Това някакво ново 20 ли е?
58
9
 
8
 
! Отговори
Учен преди 3 години
До АнонименНе, излизай си спокойно на улицата. Просто стой на 1-2 метра от другите хора и ако влизаш в затворено помещение, носи маска. Не е толкова сложно и няма да ти се съсипе животът.
57
1
 
4
 
! Отговори
до до Бау преди 3 години
така си мислиш ти на село, щото на мегдана си само ти и се пулиш. Няма нито една уважаваща се фирма която не задължава служители и работници да носят маски в района на предприятие или офис.
56
7
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
никога не съм казал, че разбирам от вируси и бактерии. Аз слушам специалистите. Моята професия е друга. *** обаче се мисли за специалист по всичко :D
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как смятате, при тоя ветрилник на улицата, 10-15 м/с, възможно ли е някой да издиша вируси и те да влязат в носа на друг човек. Питам, щото явно за някои хора трябва да се тръгва от подготвителното ниво на детската градина.
54
2
 
9
 
! Отговори
АЗИС преди 3 години
Доказаха че вирусът се разпространява и газовете при *** !! Може и смешно да ви звучи,но забележите ли някой да пърди в автобус,трамвай,метро или супермаркет- МОЛЯ НЕЗАБАВНО УВЕДОМЕТЕ кондуктор,шофьор,охрана,продавачи..да изхвърлят този невъзпитан ПРЪДЛЬО/ ПРЪДЛА !!!!
53
9
 
2
 
! Отговори
Учен преди 3 години
До БауНе знам кой го е повдигнал, само ти обяснявам защо аргументът ти е тотална глупост. Ако искаш да сравняваш КОВИД с някоя друга пандемия, пандемията от 2009 г. на свинския грип е по-добър вариант. Резултатът е, че грипът тогава беше тотално изпуснат и сега е ендемичен, т.е. се разпространява свободно и не може да бъде спрян. Естествено, разликата между двете пандемии е, че тогава от 1.5 мрлд заболели умряха 600 000, а сега от 80 млн, умряха 1.7 млн засега.
52
6
 
12
 
! Отговори
до Бау преди 3 години
Излез от бункера си и се огледай- никой не ходи с маски, имаш хора колкото едно село, които са се ваксинирали. Само ти не си разбрал, че животът продължава въпреки шепата паникьосани балъци.
51
6
 
2
 
! Отговори
до Учен преди 3 години
Какво му обясняваш, той разлика между вирус и бактерия не прави....
50
7
 
3
 
! Отговори
Учен преди 3 години
До ГошоТова не е вярно. До септември за ЕС ще бъдат доставени 200 милиона дози, не 20. И това е само от текущата поръчка, в момента се поръчват допълнителни 100 милиона. Отделно имаме поръчки за още 7 ваксини, от които две (на Модерна и Астра-Зенека/Оксфорд) ще бъдат одобрени в близия месец. Като цяло страните от ЕС са най-добре запасените с ваксини, като всяка страни има ваксини за 174% от населението (тоест почти два пъти повече от нужното).
49
2
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До УченЩом др писа "учен" няма как да си друго :D Не повдигнах аз въпроса за Бубонната чума, принципно ....
48
2
 
3
 
! Отговори
БРЦК преди 3 години
До 42 ясно дупедавецо нито съм педофил нито обратен . Но явно ти си за да защитаваш лъжите на господарите си . Бъди какъвто искаш . Ние ще се борим
47
2
 
2
 
! Отговори
до Гошо преди 3 години
Гошу ли Гошо ли си не знам, ама как пък нсй големия експерт по заявки и доставки се извъди.Логистик на ваксини ще да си.... .
46
5
 
9
 
! Отговори
Учен преди 3 години
До до БауХората пребориха бубонната чума, защото е бактериална инфекция и антибиотиците работят срещу нея. КОВИД е вирусна инфекция и антибиотиците не правят абсолютно нищо. Така че е безсмислен коментарът ти. Стига си дрънкал глупости.
45
4
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До до Баутези 2000 къде живеят? :D Най-вероятно племето не е чувало даже за ваксини. Много ясно, че ако не споделям мнението ти съм елементарен, глупав, платен, джендер, гербер и прочие :D
44
2
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Ваксината на Модерна няма да даде ваксини за ЕС, докато не покрие нуждите на САЩ! Просто няма да й позволят.
43
4
 
6
 
! Отговори
до Бау преди 3 години
Около 2000 души годишно се разболяват от бубонна чума, а това е бил далеч по-смъртоносен вирус от ковид-19. Хората са го преборили без ваксини, така че можеш да предположиш колко ще се разболяват от ковид след година-две когато ще са си изградили естествен имунен отговор.Ако чакаш даден вирус да изчезне, значи цял живот ще си с хомота на лицето. Ето точно колко си елементарен в мисленето си.
42
4
 
7
 
! Отговори
БРЦК преди 3 години
Ако продължаваме да стоим след 5 -6 месеца няма да има кой да ни зарови в земята . Чакането е смърт за народа . Събуди се БЪЛГАРИНО
41
1
 
6
 
! Отговори
Учен преди 3 години
До БрехТова не е качество само на КОВИД-19, всяка остра респираторна зараза е по същия начин. Статията го представя като "ново откритие", но всъщност това се знае от десетилетия - респираторни вируси могат да бъдат пренасяни от ваксинирани чрез инжекция. Затова са дадени сума ти милиарди за създаване на орални и назални ваксини (тоест през устата или носа). Просто търсят сензация, спокойно. Целта си остава да бъдат ваксинирани максимално много хора.
40
1
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Да, това с 70 % ваксинирани отпада, защото ще трябва и другите 30% да се ваксинират, за да не се заразят от седемдесетте процента! От Файзер казаха вчера, че за ЕС са предвидени 20 милиона ваксини до края септември, а само Германия е 80 милиона, Франция 60 милиона, Полша 60 милиона, Румъния 20 милиона! От тези 20 милиона ваксини по две на човек значи 10 милиона за целия ЕС, смятайте колко ще дойдат до България!!!!