Проф. Ангелов: 1719 ваксинирани до момента, има все повече желаещи

Новите ваксини идват през януари, започва информационна кампания
29 дек 2020 09:23,
98
Проф. Ангелов: 1719 ваксинирани до момента, има все повече желаещи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Готвехме се доста дълго време за ваксините. Най-голямата новина е, че те са в България и ние изпълнихме това, което обещахме - стигнаха до всяка област в България. Това заяви пред БНТ здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

В началото на януари се очакват новите доставки, готови сме да ги посрещнем. Желаещите да се ваксинират всеки ден стават все повече и повече, допълни проф. Костадинов.

Още по темата

"1719 човека са ваксинирани - това са последните данни от тази сутрин. Всеки желаещ ще бъде ваксиниран, започнахме с медиците в лечебните заведения", категоричен е министър Ангелов.

"Фирмата производител трябваше да достави ваксините до всички 28 точки в страната. В един момент обаче разбрахме, че тази доставка ще бъде по-скоро символична, за да покаже силата на Европа едновременно, в един ден да покаже, че се изправя срещу COVID-19", обясни министърът.

Голямото разгръщане на процеса по ваксиниране - и информационно, и като кампания, ще започне не по-рано от средата на януари, коментира здравният министър.

Той обясни, че лекарят ще съветва пациента коя е най-добрата ваксина за него. "Не очаквайте от мен или от министерството да е дистрибутор на определена ваксина", подчерта проф. Ангелов.

След като той стана първият ваксиниран българин на 27 декември, обясни, че се чувства отлично и няма оплаквания, освен неразположение на мястото на убождане, нищо повече.

"Със сигурност ще направим информационна кампания, още днес започвам обаждания към всички медии в цялата страна. Идеята е до Нова година да направим видео конферентна среща, за да почерпим от техния опит как да стигнем до повече български граждани. Моята цел е българският гражданин да бъде най-информираният европейски гражданин", категоричен е здравният министър.

Той каза още, че в момента се разработва ново приложение, в което идеята е информацията да стига първо до лекарите и след това те да могат да отговорят на всички въпроси на пациентите.

"Надеждата е във ваксините, надеждата не е в плазмата", категоричен е министърът.

Мерките - тяхната роля, е да предпазят колкото се може повече български граждани от среща с COVID-19. Затова няма да спра да повтарям, че не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. Това е идеята на мерките и те имат ефект - виждате, че намаляват заболелите, натискът върху здравната система е много по-малък, отколкото преди, категоричен е проф. Ангелов.

Контролът не е спирал, мерките са ясни. Нашите институции - РЗИ, съвместно с полицията, пожарната и БАБХ, в мобилни екипи, ще извършват контрол навсякъде. Подавайте сигнали, в готовност сме да извършваме проверки денонощно, призова здравният министър.

Ние сме много големи длъжници на българските деца, длъжници сме и на родителите, призна проф. Ангелов. Затварянето на училища, според експертите, беше нужно и навременно решение и ние го взехме, допълни той.

Ще анализираме числата и тогава ще вземем решение как да постъпим с по-големите ученици. Има идея те да се редуват, но тепърва ще се обсъжда, категоричен е министърът.

Ще запомня 2020 година с всичко онова в болниците, което доказа и ни показа силата на Хипократовата клетва. Със сигурност и лекари, и сестри са уморени, но никой не се отказа, категоричен е министър Ангелов.

За тези месеци аз натрупах повече опит и повече вяра в лекарите, в сестрите и в близките си хора, призна здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
1
 
! Отговори
... преди 3 години
Не вярват на лекари и експерти, но вярват на анонимни блогове и пишман филми от доказани измамници. Това са те, "sumnqvashitete se" антиваксъри.
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1280Ти си измамник.Случайно съм програмист. До сега не съм чул ни един от колегите ми да има желание да се ваксинират.И нормално. Всички са млади, здрави хора.
81
4
 
4
 
! Отговори
Уникум преди 3 години
Чета и не вярвям на ушите си!Едните казват - ваксината всъщност е витамин С, другите физиологичен разтвор. А най интересен беше един където твърдеше, че ваксините били еднократни. Да еднократни ако са против бяс.А да имаше и такива изказвания, че било ботокс или иглите били с маншона на иглата и всъщност не ги ваксинират. Фантазията е много развита
80
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е истина !Тоз как успя да изговори толкоз глynocmu u лъжи в толкова малка статия ?!"Лекаря ще съветва пациента коя е най-добрата васкина ..."Сякаш има много видове ?!Иоще един куп небивалици ,типично по герберастки .
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя успя ли да прегърне Тейко си?Защото чета "специалисти в САЩ установиха,ваксинираните могат да разпространяват коронавируса"
78
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина има нужда от ваксина против затъпяване, не против Коронавирус.
77
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, стига лая! В Израел ваксинираха половин милион души вече. Там глупави и случайни хора няма. Точно тия, дето лаете против ваксините как са за контрол на масите, ще бъдете най-лесно контролирани, като ви забранят да ходите да берете малини и да ринете дъното из ЕС.
76
2
 
18
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Внимание! Извънредно съобщение!Поради недоволството на някои несъзнателни българи, че ваксината се пренася с буса за кремвирши на балдъзата, НОЩ взе решение следващите пратки ваксина да се пренасят само с баничарката на шурея!
75
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 78: Няма да се васкнириаш пич. Защото никога няма да повярваш в това какво им бият. Винаги ще има някаво оправдание. Колко е трудно да мислиш сам и да решаваш за себе си. Аз няма да се ваксинирам, защото може и без мен. искат 70% ваксинирани, не 100. Също живота си е мой, който иска да си пази неговия. Ковида е грип като грип, а хората измират от добра здравна система и лекари. Медията си свърши работата с масовата психоза. Аз не съм *** имам право да реша ако искам да умра или не.
74
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато на здравния министър и вожда му от Банкя им бият истинска ваксина срещу Ковид а не витамин C,тогава ще се ваксинирам и аз!!
73
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво. Аз не мисля , че изведнъж на някой му пука за моя живот или вашия. Спасявайте се по отделно както до сега. Който си бие ваксина ще е защитен навеки и спасен, айде да не ми решава никой живота. Защото аз помня как Сачева и компания наричаха възрастните полу хора и тежест на обществото ама сега ще ги спасяват. Ае у лево.
72
2
 
4
 
! Отговори
Лорра преди 3 години
Докато не изчистим ..билите няма да мирясаме. Ако трябва и по сто вакси ш им натъпчеме .
71
3
 
8
 
! Отговори
ман преди 3 години
Помощ, чипираха ме и сега ми стриймват радио Ултра/Перник 24/7 директно в мозъка!!!
70
4
 
4
 
! Отговори
Радев преди 3 години
Чакам Спутночик а и пращам Деса да ме набоде с голямата кожена инжекция с двата флакона
69
1
 
11
 
! Отговори
до 1280 преди 3 години
Толкова си фалшив, че просто няма накъде повече. Приятно заработване на дневния надник с тролене по сайтовете.
68
18
 
6
 
! Отговори
1280 преди 3 години
69 не сме програмисти и не правим непопулярен избор. Правим нормален избор на нормални хора, които искат да живеят без маски и да могат да видят родителите си на живо, а не да ги пазим като писани яйца.Тези, които се опитват да убедят останалите, че ваксината е лъжа правят непопулярен избор. А заплатите ги казвам за да стане ясно, че става дума за хора с що-годе нормален доход и приличен живот, които работят, а не се занимават с глупости.
67
1
 
1
 
! Отговори
Typcho Balkonski преди 3 години
Qz da pitam v Evroparlamata schto begaxa vakanciq i ne se vaksinira nikoi v BG pravitelstcvoto i parlamen menta menta syschto .Xaide GERB daite primer
66
7
 
8
 
! Отговори
Шофера преди 3 години
Чакам само да кажат къде да ида за да се ваксинирам и паля веднага Кайена. Който иска да се ваксинира, а който не ще да се оправя. Ама да не реве после, че държавата не му помагала.
65
3
 
9
 
! Отговори
до 1280 преди 3 години
Тука изведнъж всичките сте "програмисти" "ИТ специалисти" и тем подобни с по 5 бона заплати, когато съобщавате че ще направите непопулярен избор.
64
19
 
9
 
! Отговори
1280 преди 3 години
В нашия офис, в центъра на София работят 12 души. Двама преболедуваха Ковид. Единият лека, другият по-тежко. На други двама се разболяха членове на семействата и бяха контактни, но не се разболяха. Средната възраст е 35 години, а заплатите над 3 000 лева средно за офиса.Всички до един ще се ваксинират без никакви съмнения у нито един от нас. Толкова за желаещите. За останалите-всеки си избира.