От САЩ: Ваксинираните могат да разпространяват коронавируса

Ваксини, които се прилагат през устата или носа, са по-добри
29 дек 2020 11:46, Елка Василева
112
От САЩ: Ваксинираните могат да разпространяват коронавируса
Снимка: архив, БГНЕС

Специалисти в САЩ са установили, че ваксинираните хора могат да са разпространители на коронавируса. Компаниите Pfizer и Moderna изследват колко от ваксинираните могат да предават  вируса.

Дори и да имате ваксина срещу коронавирус, не може да ходите без маска на обществени места. Това е засега мнението на лекарите, предаде БНР.

Носът е основният вход на вирусните инфекции. В това число и за коронавируса. Той бързо се размножава там и активира имунната система, но коронавирусните ваксини се инжектират в мускулите.

Ваксината стимулира производството на антитела и това би трябвало да бъде достатъчна защита, за да предпази този, който има ваксина, да не се разболее. Някои от антителата може би ще циркулират в кръвта до носната лигавица и ще пазят там от зараза.

Още по темата

Но засега не е ясно дали те ще бъдат достатъчно количество и колко бързо ще могат да бъдат мобилизирани. Ако те не са много, вирусите могат да цъфтят в носа и да бъдат кихани или издишвани и да заразяват другите.

Това е състезание, зависи дали вирусът може да се произвежда по-бързо, или имунната система може да го контролира по-бързо, казва Марион Пепър, имунолог от Вашингтонския университет в Сиатъл.

Ето защо ваксини, които се впръскват в носа като спрей или се прилагат през устата, са по-добри от мускулните инжекции при респираторните вируси, смятат експерти. И за ваксинираните срещу COVID-19 засега не отпада носенето на маските.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новата Реалност! Целогодишно с маски,на всеки шест месеца готови за ново ваксиниране(ъпдейт)Ако искаме да водим що годе нормален живот, всички с Имунизационен паспорт които включва плащане на ежегоден данък "ковид"
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ще чакаме явно комбинацията от Астра Зенека и Спутник V
77
3
 
35
 
! Отговори
Пропаганда преди 3 години
Някой щеше да прегръща родителите си спокойно (каза го по телевизията) след като беше ваксиниран публично.... Да ходи да прегръща ...
76
4
 
22
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Слислихте се че БОЦ и хвърляте маските, а? Няма такова нещо! Маската става задължителен дрескод като гащите на гъзъ! Казват го от института Роберт Кох-Германия!
75
2
 
29
 
! Отговори
Карандаш преди 3 години
С тоя вирус работата е като с онзи мъдър философ, дето е казал: аз знам, че нищо не знам, ама вие и това не знаете. Като как създаваме средство да се борим с нещо, което не познаваме? Или с артилерия мериме муха? Тръпна само като си помисля, че тия, дето уж ще ни защитават (лекарите), станаха първа линия участници в експерименталната фаза на ваксината. Не дай Боже създателите й да са се объркали...
74
4
 
30
 
! Отговори
Любо питен преди 3 години
Та кога щяхме да захвърлиме маските?
73
3
 
34
 
! Отговори
do 66 преди 3 години
Глупости. Вирусите са микрочастици, а не капки и остават много време във въздуха. Затова и маските на закрито пазят точно толкова колкото вълната пази от забременяване. Даже и да не те плюят насреща, пак ще се заразиш като въздуха стигне някаква концентрация. Навън не е опасно, освен ако някой заразен не ти говори директно насреща, даже да си и без маска. Просто в големия обем въздух не може да се концентрира вируса, че да те събори.Това с парковете напролет беше върха на маалумието
72
1
 
5
 
! Отговори
Години за проверка преди 3 години
Ваксината срещу едрата шарка става задължителна в Британския флот цели 4 години след нейното създаване, период, през който е прилагана с успех близък до 100%. Мотивите за създаването на ваксината са неудовлетворителните, според разбиранията в края на 18-ти век, 98% успех на вариолацията, утвърдената тогава методика за придобиване на имунитет. Независимо от това, вариолацията е забранена за прилагане след още 40 години, период, в който ваксинацията и без забрана успява да я измести от употреба.
71
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава за чий.. да се ваксинирате?
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"До до 64Въпросът е къде живееш? :D Ако си от София, номера няма да мине. (да не се пазиш)"Въпросът изобщо не е къде живееш при положение, че вирусът стигна и до една от станциите на изолирано място като Антарктида ;)Аргументите ти издишат отвсякъде.
69
5
 
4
 
! Отговори
до 66 преди 3 години
"На открито никакви вируси не могат да се разпространят на повече от 50см." На 50 метра съм от болница...вятъра разнася яко това. Може да не е вирус, не споря но на 50 метра си го разнася без грижи.
68
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умрели 7000 и кво чудо голямо. 50000000 са умрели за тази година и са се родили 3 пъти повече.
67
6
 
33
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
носи маска. Не е толкова сложно и няма да ти се съсипе животът------- Напротив - носенето на маска е силно противопоказано за хора с алергии и дихателни проблеми. А системното носене на маска докарва такива проблеми дори на здрави хора. Системното дишане на влажен и спарен въздух, беден на кислород, просто бавно ще ви разболее.
66
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко бих се боцнал за да не нося тъпата маска, но явно няма да стане. Освен това мога да ви споделя, че майка ми работи на място където носи маската нон стоп, тънат в дезинфектанти и пак го лепна. Правете си сами изводите коя препоръка колко пази.
65
5
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До до 64Въпросът е къде живееш? :D Ако си от София, номера няма да мине. (да не се пазиш)
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На открито дори от 50 см никаквинвируси не могат да се предадат по въздуха. На закрито трябва някой да кашля директно срещу тебе и да те уцели някоя капчица. Обяснението, че човек с дишане може да "зарази" въздуха, е като средновековните вярвания във вещици.
63
4
 
16
 
! Отговори
до 64 преди 3 години
Не си ти човекът, който ще ми казва да си трая бе клоун. Истината трябва да се казва на глас а не да се премълчава като мишоци като теб.
62
9
 
10
 
! Отговори
до 62 преди 3 години
така както ти си го изкарал така други 7000 в Бг не го доживяха.Трай си че по някога повтаря....
61
10
 
5
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
никой не те кара като се разхождаш да си с маска, а на автобусна спирка ще слагаш, никой не е длужен като се секнеш да ти диша екстрементите.
60
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да попитам какъв е шансът за една година да не спазвам никакви мерки, да съм постоянно сред хора и да не се разболея за целият този период? Клони към една кръгла нула. Вероятността да съм го прекарал без да разбера е доста по-голяма, както впрочем го прекарва почти цялото световно население.