Българи от САЩ: Ще гласуваме, интересува ни бъдещето

Приблизително 700 сънародници живеят на остров Нантъкет
Обновена: 1 апр 2021 09:38 | 1 апр 2021 09:38, Анисия Иванова
98

Българите в Съединените щати ще гласуват в 35 секции. Една от тях е на малкия остров Нантъкет, щата Масачузетс. Как върви предизборната подготовка?

Според последното преброяване от 2020 година, 11 000 души населяват целогодишно остров Нантъкет. Приблизително 700 от тях са българи. Жанета, Гергана, Виржиния, Росица и Николай за втори път полагат усилия да отворят избирателна секция.

"Смисълът е да гласуваме е един - обединение на българското общество", коментира Росица Стефанова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

"Като млади хора, които са тръгнали по света, трябва да имаме право да гласуваме, защото сме видели един по-различен свят", допълни Гергана Нейкова.

Жанета Аврамова подчерта, че въпреки че не живеят в България, те все пак имат много роднини в страната ни и се интересуват за тяхното бъдеще.

Всички те са лицето на българското училище, което събира почти 50 деца всяка събота. Вече шеста година с подкрепа от България децата изучават родна реч.

Гергана е майка на две деца и преподава в училището. Тя официално вече е и американски гражданин, но душата ѝ си остава българска.

"Аз съм в Америка повече от 15 години и за мен е изключително важно да запазя всичко българско, да го предам на своите деца. Не съм затворила вратите си към България", каза още Гергана.

"В българското училище учим главно децата на това да познават корените си, да знаят откъде са дошли, откъде са техните родители", посочи Жанета.

Българите ще гласуват в сградата на местния музей. Самата секция ще се изгради в събота. А в неделя в Америка е Великден, но за българите е ден за гласуване.

Интересното е, че заради часовата разлика, когато в САЩ гласуват по обяд, в България вече ще обявяват резултатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
19
 
! Отговори
малоумие преди 3 години
Всеки напуснал държавата да има право да гласува, след като се върне и живее поне няколко години в нея. Не може хора, които не живеят в България, да имат отношение как ще живеят тези в България. Това е ненормално просто. Все едно от София да гласуват за местните избори в Бургас.
21
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Много българи заминаха в чужбина още преди ГЕРБ да се появи на политическта сцена! Там им се родиха деца, порастнаха, работят, някои не знаят дори да пишат на български! Те ли ще ми казват кой да управлява страната!
20
4
 
22
 
! Отговори
Край преди 3 години
Хора които са с двойно гражданство не трабва да гласуват /така са изселниците в Турция също/хора които не плащат данъците си тук и не се осигуряват тук не трябва да гласуват. Аз не определям с гласа си как да се харчи бюджета на техните държави - да са така добри и те да не определят нашия. Нямам против да са си българи и децата им да учат на български - даже ще им пратим книги.
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Баче КикоКочо, българите в чужбина имат основен принос за захлебването на ало измамниците и вдигане на цените на имотите в Българи. "Изгонените"от ГЕРБ май само на последните избори гласуваха предимно за ГЕРБ. Не може хора който не живеят и не плащат данъци и осигуровки на дадена територия да определят живота на живеещите там. Не е коректно. Ами ГЕРБ и патреотите от 150лв. дигнаха на 300лв. минималната пенсия. Други преди тях не са го правили.
18
4
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Няма да гласувам, за ГЕРБ, но не искам българи живеещи извън пределите на държавата ни, да казват, кой да ми "реди светлото бъдеще"! Нагло е, все едно някой извън семейството, да ми казва къде спя, какво да ям и как да живея!
17
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Българите в чужбина мислят само за своето бъдеще, а не за това на държавата ни! Плащат данъци и осигуровки в други държавиИ нямат идея какво се случва тук! И питам: техният вот, ще е ли полезен за нас, живеещите в България!
16
5
 
7
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Честит празник на лъжата, пожелавам на Импекса, Мая Костинбродска, Ян Бибиткян, Кауна, Гнома и Ристю, да лъжат още повече тоя все още глупав, и умен народ... АКО ПО ГОРНИТЕ ДОКАЗАНО КРАДЛИВИ КРЪВОПИЙЦИ, НЕ СА СТАТУКВОТО, НЕ БЛАГОДАРЯ...
15
3
 
21
 
! Отговори
гост преди 3 години
Като ви интересува, защо не дойдете да си го живеете "бъдещето"?
14
16
 
5
 
! Отговори
До Хмм преди 3 години
Май проблема е че няма да гласуват за ГЕРБ, а? Българите в чужбина постояно наливат пари от вън през роднините си в България, но понеже няма да гласуват за ГЕРБ рева е голям. Римляните от друга страна, само цоцат от парите на данъкоплатците, но понеже са от електората на Бойко - там проблеми няма, всичко е ОК.
13
4
 
22
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Тия па гласоподавателите от чужбина най-много ме нервираъ. Не стига, че са на другия край на света ама и претенции имат. Не стига, че са и малко като процентно съотношение ама най-много врякат. Напомнят ми на едни малцинства дето само права имат ама задължения липсват. Ако си бил последната година в чужбина не трябва да гласуваш. Айде... на чужд гръб и 100 тояги са малко. Като искаш нещо да промениш стой в България и действай, недей вика от 7 часа път със самолет
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднага ви казвам.Не се косете.С врата,или без нея, тук става територия,накоято човешките лъчи гаснат бавно ,нонеумолимо.Там където ,градчето имаше живот,сегапреброявам,колко къщи ще останатпразни до 10 год.,и там ще се настанятИнженерите с отенак.Един лунен пейзажТака че, успокойте щението и докъде ядокарате.Тук вече гасне.
11
15
 
12
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Факт е, че българите в чужбина имат основна вина Бойко Методиев Борисов да се задържи на власт толкова дълго време. Ако не бяха те да пращат пари на своите роднини в България, които иначе ще изпукат от глад, същите тези до сега да са го изринали още на първата гладна зима барабар с ГЕРБ от парламента.
10
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е да преизберем отново алчната мутра от СИК!За да пребъдат шкафчетата!
9
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Специално тия които живеят в Кравария,трябва със закон да им се забрани да гласуват!!Храната в Макдоналдс и КФС уврежда мозъчните клетки!!
8
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който живее и работи в България да има право да гласува.Който има двойно гражданство и живее 11 месеца в чужбина не.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Северна Корея българите ще гласуват ли, има ли секции там?
6
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на тези млади хора, дано има повече като тях! И по-малко т.ролове, които както гледам бързат да налазят статията
5
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американци ,по душа - Българи ... айсиктир !
4
1
 
8
 
! Отговори
селянин преди 3 години
страува ли си да си губиш времето да одиш да гласувашThe time is moneyта кой коко ке плати приемам реални оферти only
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е Русия българите как са, май не ходят много там.