Как пет думи изпратиха САЩ на Луната?

Преди 60 години Кенеди обявява амбициозните си намерения
26 май 2021 20:00, Нели Христова
137
Как пет думи изпратиха САЩ на Луната?
Снимка: БГНЕС

Преди 60 години, на 25 май 1961 г., президентът Джон Кенеди си проправя път в конгреса сред морето от членове и заема мястото си зад трибуната.

Само пет месеца след като бе поел поста на президент на САЩ, той попада под два политически удара: първият - на 12 април, когато СССР изпрати Юрий Гагарин в космоса - извеждайки за първи път човек в орбита преди американците, и вторият - по-малко от седмица по-късно, с провалената инвазия в Залива на прасета в Куба.

Администрацията на Кенеди се нуждае от победа. И така, президентът се изправя пред Конгреса и произнася 46-минутна реч с почти 6000 думи, която изисква 81 отпечатани страници, за да може да ги прочете за определено време.

На фона на Студената война речта обхваща няколко теми, включително националната сигурност. Но най-впечатляващото съобщение е запазено за края. Кенеди поглежда членовете на Конгреса и обявява намерението на Америка да кацне на Луната.

"Вярвам, че тази нация трябва да се ангажира да постигне целта, преди да изтече това десетилетие - да кацне човек на Луната и да го върне безопасно на Земята."

Промяна на темата

Според някои доклади, речта, която изпрати САЩ на Луната, била почти представена като писмено изявление.

Но вътрешните документи, предоставени на CNN от президентската библиотека на JFK, показват, че служителите на президента се подготвят за лично изказване десет дни преди това - събитие, което те започват да наричат ​​"второ състояние на Съюза".

Според история на Асошиейтед прес от деня на речта, вицепрезидентът Линдън Джонсън "казал на репортери, че е призовал Кенеди да предаде лично посланието си".

"Реалността беше, че лунната програма беше опит за промяна на темата", казва Роджър Лауниус, бивш главен историк на НАСА и автор на "Наследството на Аполо".

Месец по-рано, в бележка от Кенеди до Джонсън на 20 април, президентът попитал своя вицепрезидент дали имат "шанс да победят СССР", като издигнат лаборатория в космоса, да орбитират около Луната или дори кацат на нея. "Има ли друга космическа програма, която обещава драматични резултати, в които бихме могли да спечелим?", пише Кенеди..

"Трябваше да направи нещо драматично", казва Фредрик Логевал, професор по история в Харвардския университет. Кенеди и екипът му решиха, че драмата ще дойде от лунното кацане. "Това беше сериозно предложение и те отделиха много време за речта", добавя той. "Тед Соренсен беше човекът, който написа по-голямата част от нея."

"Тед Соренсен е един от най-близките съветници и автори на речи на Джон Кенеди, което направи двойката "едно от големите политически партньорства на 20-ти век", казва Логевал. "Двамата бяха толкова синхронизирани, обърнаха много внимание на речите на други хора, обърнаха много внимание на това как историческите фигури са се обръщали към населението. И мисля, че речите на Кенеди очевидно са вдъхновени от това."

Но не само Соренсен и останалите автори са имали пръст в изказванията му: "Самият Кенеди допринесе повече за речите, отколкото хората често си спомнят", добавя Логевал. "Можете да видите почерка му в полетата. Той стана много умел - можеше да се отклони от текста и да даде идеално оформени пасажи в пълни параграфи."

И все пак речта на 25 май по принцип не се оценява като една от най-добрите на Кенеди - с най-запомнящите се редове, намерени в неговия встъпителен адрес ("не питайте какво може да направи вашата страна за вас ... попитайте какво можете да направите за вашата страна" ) или дори втората му реч, свързана с Луната, която се проведе година по-късно в университета Райс в Хюстън, Тексас и където той каза на американския народ: "Ние избираме да отидем на Луната през това десетилетие и да правим други неща, не защото са лесни, а защото са трудни."

"Речта в Райс е по-богата, по-вдъхновяваща. Това е по-красноречива реч", казва Логевал. "Извисява се по начин, по който мисля, че речта от 25 май 1961 г. не успя."

Но това, което е най-критично за речта през май, добавя той, "може да са тези пет думи, когато (Кенеди) казва "преди това десетилетие да изтече". "Макар че може да липсва реториката на по-късната реч в Райс, тя "може би е поставила цели в Конгреса, по време, когато той претърпяваше неуспехи и трябваше да се опита да възвърне инерцията."

Човекът, кацнал на Луната

Това беше голям залог, който ускори космическата хронология на Америка - в края на краищата през 1961 г. НАСА е съществувала само от три години.

"Те съзнателно бяха малко неясни относно крайния срок", казва Лауний. "Кога е краят на десетилетието? 1969 г. или 1970 г.? Можеш да обосновеш и двете дати. Така те се чувстваха спокойни, че имат време от още една година, ако е необходимо."

Речта също създаде прецедент за НАСА, агенция, зависима от държавното финансиране. "За космическата общност това стана наистина важно", казва Лауний пред CNN. "В космическата общност имаше и все още остава това чувство, че ако успеем да накараме президента да обяви голяма цел, всички добри неща се случват."

Докато езикът на речта от Райс през 1962 г. може да е по-запомнящ се, първата реч за Луната през 1961 г. е проправила път за успешното кацане на Аполо 11 само осем години по-късно - преди изтичането на десетилетието. С течение на времето историята е придала голямо значение на този почти 46-минутен адрес, откъдето всичко е започнало.

"Проектът Аполо, първоначално обявен от президента Кенеди на 25 май 1961 г., е наистина голям в историята не само на нацията - казва Логевал, - но и на света за 20 век."


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 2 месеца
хахаха ходили до Луната смешници, една ракета не могат да изстрелят сега... къде им е тогавашната технология... естествено в холивуд
61
2
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 месеца
До Христо ХристовДядо Христо пак със старите скодоумия продължаваш. Пета колона е само тази на московските еничари. Ние сме част от ЕС, така, че пета колона на Брюксел не може да има. Ама май вече не можеш да смениш чипа и го караш само на копи-пейст на старите опорки. А ти нощна смяна ли си? Сигурно дават по рубла на час за нощен труд?
60
6
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Чебурашъна е втора смяна. След два месеца, когато петата колона на брюксел - герб бъде забранена, ще умре от глад безработен.Аз ще помогна.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво е това "до за Луната", некакъв селски израз ли е :)) Доза за Луната ли значи ? :)) Еми значи сте бъдещи "космонавти", ще ви дадем дозичката :))
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има и други достижения на Роскосмос от тази година. Дмитрий Рогозин монтира с фотошопа разплутата си физиономия на първата снимка на Пърсевъранс от Марс. Едва след като самите руснаци се възмутиха от наглото му поведение се засрами и изтри монтажа.
57
7
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
От написаното разбирам, че Фидел Кастро има решаваща роля за стъпването на човек на Луната... което е и логично.
56
3
 
3
 
! Отговори
???? преди 2 месеца
САЩ имат много повече военни бази от Русия , пръснати по целия свят.............в задачата се пита кой е по-голям агресор!!!
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Инвазия на САЩ в Куба?!Значи не само руснаците ги правят тези неща. А защо упрекват само тях?
54
5
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 месеца
До До Чебурашка...... Русия е по-добра от САЩ във военните и космически.... Последното постижение на Роскосмос е пускането в продажба на водка марка "Поехали". Ако това имаш в пред вид като напредък ще се съглася с теб. Американците не са пуснали в продажба нито водка нито уиски!
53
3
 
3
 
! Отговори
za Russia преди 2 месеца
Руснаците знаят, че съвременната теоретична физика и тръгнала по грешен път на развитие...............и затова Русия е най-добра във физиката, военните и космическите технологии!! Доказателство.............хипер-звуковите оръжия на Русия!!!
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До за Луната Много си прoст Саше.
51
3
 
5
 
! Отговори
До Чебурашка преди 2 месеца
До скоро си мислех , че САЩ са по - добри от Русия в биохимията, вирусологията и генетиката...............оказа се, че и това не е точно така!!!
50
5
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 месеца
До До ЧебурашкаЗле са тези, които са заслепени от вярата си във величието на Русия. А русофоб руските мерзавци и техните слуги наричан всеки, който е против руските имперски интереси. Т. е. цериатхсвят е русофобски!
49
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Чебурашка ----- ама то руснак ако не излъже поне веднъж на 24 часа това е пропилян ден за него.
48
4
 
4
 
! Отговори
До Чебурашка преди 2 месеца
Русия е по-добра от САЩ във военните и космическите технологии и във физиката!!!Но ти си *** като гъбена чорба и не ги разбираш тия неща!!!
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да, Чебурашка! Вече започнаха. "Кеприкърн Уан" беше вдъхновението. И да прасна едно ефирно продължение. Русофилската маладьож явно не знае, че имаме наш космонавт кацнал на Луната - и това е доказано. Никакви хамерикантци, никакви рушняци. ;)
46
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ЧебурашкаОт самите американци почва "конспирацията", усъмниха се стабилно за "ходенето" до Луната :)) Разбира се за това още повече спомогна новината, Че НАСА забравили как са отишли на Луната, явно тогава са били по напреднали в технологиите, просто забравят :)) Гледах клипче от 5-тата им "мисия", двама космонавти, една тубичка се развява, ще кажеш има вятър на Луната, смех :))
45
6
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 2 месеца
Русофилчета, Русия винаги е лъгала да постиженията си в Космоса. Така например кучета Лайка умира часове след изстрелването на кораба, но цяла седмица след това руснаците лъжат света като осведомяват за здравословното състояние и кондиция на кучето. Толкова за руското величие и първият човек излетял в Космоса!
44
6
 
5
 
! Отговори
До Чебурашка преди 2 месеца
Крим е руски, свикна ли..............Русия няма да остави Крим на фашистите в Украйна!!!!
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До факт +++++Провери си фактите ба цъpвyл, не е кацнал а се е забил няколко метра под лунния грунт. Състояние разбит на хиляди парчета.