САЩ отпуска нови 40 млрд. долара помощ за Украйна

Киев: Парите ще са предимно за оръжие, разузнаване и сигурност
21 май 2022 17:15, Анисия Иванова
160
САЩ отпуска нови 40 млрд. долара помощ за Украйна
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън, който е на обиколка из Азия, подписа днес закона за отпускането на нови 40 милиарда долара американска помощ за Украйна, предадоха Ройтерс и АП.

Половината от сумата е предназначена за украинските въоръжени сили, които защищават страната си от нашествието на Русия. Пакетът включва 8 милиарда в подкрепа на украинската икономика, 5 милиарда за покриване на недостига от храни по света заради срива на украинското земеделие и над един милиард за нуждите на украинските бежанци.

Законодателният акт, одобрен в двете камари на Конгреса с гласовете на двете партии, засилва ангажимента на САЩ да подкрепя Украйна, когато изходът от войната ѝ с Русия е неясен.

Според съобщението на Белия дом, по време на пребиваването си в Южна Корея, Байдън е подписал и закона за подобряване на достъпа до бебешки храни в САЩ.

Центърът за стратегически комуникации и информационна сигурност към украинското министерство на информацията обяви днес как ще бъдат изразходвани отпуснатите от САЩ 40 милиарда долара.

Според пост на Центъра в социалната мрежа "Телграм" шест милиарда са предвидени за оръжия, разузнавателна подкрепа, подготовка и друга помощ за сигурността на украинските въоръжени сили. Други 8,7 милиарда ще бъдат изразходвани за попълване на запасите за оръжия, които вече са предадени на Украйна; 3,9 милиарда - за финансиране на операциите на Европейското командване и в частност разузнавателна подкрепа; 11 милиарда - за оръжия, военна и защитна екипировка, които САЩ ще могат да доставят в ускорени темпове и без консултации с Конгреса във Вашингтон.

За Държавния депертамент са предназначени 13,8 милиарда долара, голяма част от които ще влязат във Фонда за икономическа помощ а други 4,4 милиарда ще отидат за доставка на храни за Украйна и други държави, се казва в съобщението. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко цензурирате чрез електронния речник . Цифрова демокрация.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война до последния украинец??? А, попитаха ли украинците??? Мдаа..., очевАдно битката между Щатити с техните съюзници срещу Русия екзистенциална! Далу либерала Пу и неговото обкръжение го разбират? В тази война, "пленници" няма да има!
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фактически всеки американец е дал по 150 долара! Това се казва братски народ, а не като българите!
58
0
 
4
 
! Отговори
Пеесе песос преди 1 година
Ледно е когато печаташ хартийки без грам покритие хахаха
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради руската агресия можем да не получим платените си самолети трябва да бъдем солидарни с Украйна, абе Путин е виновен.
56
0
 
4
 
! Отговори
София преди 1 година
Поне вече стана ясно, че САЩ, ЕС и НАТО водят "скрита" война чрез Украйна срещу Русия. Всяко действие на една от четири изброените по-горе сочи към това и е в пряко противоречие със здравия разум. Не знам само САЩ как биха се почувствали ако фронта се премести от украйнска на щатска земя, защото Аляска не е много далеч от Русия.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заем който ЕС ще връща след като приеме Украйна ей тъй на закона бог да прости.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЯмболияНовините от Капчука ли са това?)))
53
4
 
0
 
! Отговори
Ямболия преди 1 година
,,Тия,, (АМЕРИКА) са по-голяма ядрена сила,Анонимен 57. Русия с глупавите си шантажи плаши само гаргите. С класическа тактическа война една Украйна не могат да победят руснаците,затова много да не се перчат. Вижда се как ще потънат и Светът скоро ще се отърве от руските агресори и убийци завинаги.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Планът Маршал реално е бил във формата на комбайни, багери, трактори, кранове, камиони, храна, лекарства и много други, а не напечатана хартия, ама тогава САЩ действително са били световната суперсила сега са хартиен тигър.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че беше Сталин да ни отърве от Хитлерофашизма. Иначе досега САЩ нямаше да я има. Хитлер бая им се канеше. Трябва да целуват задникааа на Сталин...че ги спаси, та и нас
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен..Преди да дават каквато и да е била помощ на Съветския съюз, САЩ и Великобритания са давали военни помощи на хитлеристка Германия с едничката надежда Хитлер да завладее ресурсите на съветска Русия и да си ги поделят, но след като червената армия извоюва победа при Курската дъга и Русия обръща хода на войната САЩ и Великобритания се присламчват към Съветския съюз.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помощ или заем
48
0
 
7
 
! Отговори
Доктор Ливайн преди 1 година
Байдън може да стане рекламно лице на Памперс. Ще обяснява как предисе е омазвал до уши, а с Памперс няма проблеми.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез финикийски знаци само за Буча и Житомир нема да стигнат.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Процентът на Зеленски какъв е 10%?
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия пари само на украйнските олигарси няма да стигнат.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре бе тия как мислят да спечелят срещу ядрена суперсила, която, ако се почувства много застрашена ще натисне копчето и всички ще страдаме?
43
0
 
8
 
! Отговори
Бумм преди 1 година
Русия е унищожила с ракети ешалон с оръжие от сащ и запада до гр.Житомир Украйна.
42
1
 
9
 
! Отговори
ZVZV преди 1 година
И каква стана тя миролюбива америка праща оръжия и пари за оръжия в Украйна а "агресивна" РУСИЯ праща храни и медицинска помощ. И всичките пари и оръжия на света да им пратите на Укрите няма да има никакъв ефект само удължавате агонията им и жертвите.